Un tânăr de 24 de ani din Bistrița-Năsăud, condamnat încă din 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat, și-a mai adăugat încă 8 luni de închisoare, după ce a amenințat cu acte de violență un polițist supraveghetor de la Penitenciarul Bistrița. Și asta pentru că voia o porție de mâncare în plus…

La 19 ani, în 2016, Florin Lăcătuș era trimis în judecată pentru tentativă de omor. Un an mai devreme și-a bătut doi “amici” cu bâta, din cauza unor glume proaste. I-a lovit în cap, cei doi fiind la un pas de moarte.

De Crăciun a băgat doi oameni în spital

Dar să vedem cu s-au derulat faptele la acea vreme.

Potrivit motivării sentinței pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, fapta s-a petrecut în noaptea de 26 spre 27 decembrie, când Florin Lăcătuș și iubita lui s-au dus la un local din localitatea Rodna. Acolo s-au întâlnit cu alți doi tineri, unul dintre ei trăgând-o pe fată spre el. Ca să evite alte scene, Florin și iubita lui au părăsit localul și s-au dus la altul, însă cei doi “amici” au apărut și ei ceva mai târziu acolo. La un moment dat, când Florin și iubita lui au trecut pe lângă cei doi, unul dintre cei doi i-au aruncat tânărului cu un chiștoc de țigară în față.

“Nici acest incident nu a continuat, dar ulterior inculpatul a trimis-o pe concubina sa acasă și a plecat în urmărirea persoanelor vătămate, luând asupra sa o bâtă.

Persoanele vătămate s-au deplasat de la local la garsoniera martorului X.X. și la puțin timp după ce au ajuns acolo, a apărut și inculpatul care brusc, fără nici o avertizare prealabilă, l-a lovit în cap cu bâte pe la spate pe numitul A.A. care a căzut pierzându-și cunoștința, iar apoi l-a lovit tot în cap pe numitul B.B. care și acesta a căzut și și-a pierdut cunoștința.

Inculpatul a părăsit imobilul fără a sesiza ambulanța, abandonând victimele în stare de inconștiență, lucrătorii de poliție fiind sesizați despre cele întâmplate de către martorul X.X”, se arată în motivarea instanței.

A.A. și B.B. au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde lui BB i s-a stabilit diagnosticul „traumatism cranio-cerebral acut prin lovire cu corp dur, contondent, hemoragie epidurală bifrontală, fractură frontală dreapta cu extensie la nivelul osului frontal în stânga”, iar lui A.A. i s-a stabilit diagnosticul „traumatism cranio-cerebral, comoție cerebrală, hematom subdural frontal stânga, fractură parieto-temporală sfenoidală stânga, plagă contuză frontală stânga.”

“Prin certificatul nr. (…)/15.01.2016 emis de Serviciul județean de medicină legală Bistrița-Năsăud s-a concluzionat că persoana vătămată B.B. a suferit leziuni corporale traumatice care au necesitat spre vindecare un număr de 45-50 zile de îngrijiri medicale, leziunile fiind produse la data de 27.12.2015 prin aplicarea de lovituri cu corp dur, iar prin certificatul nr. (…)/11.01.2016 emis de Serviciul județean de medicină legală Bistrița-Năsăud s-a concluzionat că persoana vătămată A.A. a suferit leziuni corporale traumatice care au necesitat spre vindecare un număr de 45-50 de zile de îngrijiri medicale, leziunile fiind produse la data de 27.12.2015 prin aplicarea de lovituri cu corp dur.

Prin raportul de expertiză medico-legală nr. (…)/08.12.2016 emis de Serviciul Județean de medicină legală Bistrița-Năsăud s-a concluzionat că persoana vătămată B.B. a suferit leziuni corporale traumatice care au necesitat spre vindecare un număr de 45-50 zile de îngrijiri medicale, leziunile fiind produse la data de 27.12.2015 prin aplicarea de lovituri cu corp dur, viața victimei nefiind pusă în primejdie. S-a mai concluzionat că poziția victimă-agresor a putut fi ambii în ortostatism și față în față, neputându-se exclude cu certitudine și poziția ambii în ortostatism, victima întoarsă cu spatele către agresor sau cu una din fețele laterale.

Prin Raportul de expertiză medico-legală nr. (…)/08.12.2016 emis de Serviciul județean de medicină legală Bistrița-Năsăud s-a concluzionat că persoana vătămată A.A. a suferit leziuni corporale traumatice care au necesitat spre vindecare un număr de 45-50 zile de îngrijiri medicale, leziunile fiind produse  la data de 27.12.2015 prin aplicarea de lovituri cu corp dur, viața victimei nefiind pusă în primejdie. S-a mai concluzionat că poziția victimă-agresor a putut fii ambii în ortostatism și față în față, neputându-se exclude cu certitudine și poziția ambii în ortostatism, victima întoarsă cu spatele către agresor s au cu una din fețele laterale”, se mai arată în documentul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Deși a recunoscut faptele, Florin  cerut schimbarea încadrării juridice din tentativă de omor în cea de lovire sau alte violențe sa vătămare corporală, însă instanța nu a fost de acord. Drept urmare, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare cu executare, sentința rămânând definitivă la Curtea de Apel Cluj, ulterior Florin Lăcătuș fiind încarcerat în Penitenciarul Bistrița.

„Îmi iau mandat pe viață aici. Am să te rezolv, îți jur!”

În septembrie 2021, având mai bine de jumătate de pedeapsă executată, a mai făcut una lată. Supărat că nu mai primește încă o porție de mâncare, l-a amenințat pe unul dintre polițiștii supraveghetori de la Penitenciarul Bistrița.

“Astfel, la data de 10.09.2021, în jurul orei 12:15, persoana vătămată îl însoțea pe deținutul însărcinat cu distribuirea meselor, martorul C.C., iar în momentul în care au ajuns în dreptul camerei de deținere nr. E2.8, inculpatul Lăcătuș Florin s-a apropiat de vizeta ușii de acces și și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că nu a primit porția de mâncare.

Persoana vătămată l-a întrebat care este problema, însă inculpatul, pe fondul unei crize de furie, a început să îi adreseze acesteia expresii jignitoare și amenințări precum «îmi iau mandat cu tine, ascultă ce îți zic, când deschizi ușa eu cu tine îmi iau mandat, nu mă enerva!». În timp ce profera cele anterior menţionate, inculpatul a lovit puternic cu pumnul în ușa de acces în cameră. Lăcătuș Florin a continuat să o amenințe pe persoana vătămată, făcând afirmații precum «O să te fac să îți dai demisia și îmi iau mandat pe viață aici! Ascultă-mă bine ce îți zic! Nu te juca cu mine! Am să te rezolv, îți jur!».

Amenințările şi gesturile amenințătoare ale inculpatului nu doar că au fost de natură a induce o stare de temere persoanei vătămate, ci chiar i-au produs o astfel de trăire întrucât, prin specificul muncii, agenții supraveghetori din penitenciare se găsesc adesea în poziții vulnerabile. Totodată, inculpatul executa la momentul comiterii faptei o pedeapsă cu închisoarea pentru comiterea unei infracțiuni grave de violență, demonstrând că este capabil să recurgă la acte violente.

În faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi a uzat de procedura recunoaşterii învinuirii, arătând însă că a acţionat în modul indicat în rechizitoriu într-un exces de furie şi pe fondul unui conflict preexistent, deoarece persoana vătămată «se lua mereu de el». Apărarea inculpatului, potrivit căreia persoana vătămată îl provoca mereu, nu a fost dovedită în nici un fel, ci din contră, pentru data de 10.09.2022, fiind contrazisă de declaraţia martorului ocular C.C. (care a declarat că deţinutul Lăcătuș Florin a cerut o porţie în plus de mâncare însă nu a putut să îi ofere, motiv pentru care acesta a început să se agite. Persoana vătămată a încercat să îl calmeze, dar inculpatul s-a enervat şi mai tare şi a început să îl ameninţe), dar şi de cuprinsul imaginilor filmate cu camera audio-video din dotarea secţiei E2 a penitenciarului Bistriţa”, se arată în motivarea Judecătoriei Bistrița.

Drept urmare, pe lângă condamnare de 7 ani și 6 luni de închisoare, din care i-au mai rămas 1.153 de zile de închisoare (circa 3 ani), instanța i-a mai adăugat încă 8 luni de închisoare cu executare.

“Împrejurările şi modul de comitere a faptei ce constituie obiectul prezentei cauze, motivul care l-a determinat pe inculpat să acţioneze într-o asemenea manieră, dar şi circumstanţele personale ale acestuia, nu denotă o periculozitate care tinde să se diminueze, ci denotă o periculozitate crescândă, având în vedere antecedenţă penală a acestuia”, a motivat instanța în motivare.

Sentința nu a fost atacată în apel și a rămas definitivă, iar Lăcătuș a fost mutat în Penitenciarul Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.