Opt bărbați din Bistrița-Năsăud sunt judecați de Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru comiterea unor infracțiuni grave: constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, braconaj, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive. Patru dintre aceștia sunt deja condamnați la închisoare pentru tâlhărie calificată. Gruparea infracțională a acaparat piața drogurilor din Bistrița-Năsăud, după ce procurorii DIICOT au reușit destructurarea altor grupări de traficanți de droguri.

Este vorba de Vișan Răducu Aurelian, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin Claudiu, Pop Iulian Romulus, Chirlijan Cristian Ionuț, Mititean Raul Adrian, Koczi Andrei Raul și Bica Lucian Constantin, care au căzut în plasa procurorilor DIICOT, în octombrie anul trecut. Mai întâi, în iulie 2021, Vișan, Borzoș și Bereschi au fost arestați preventiv după ce au tâlhărit și amenințat un “coleg de breaslă”, care vezi-Doamne le făcea concurenţă, cerându-i taxă de protecție.

Au luat locul altei grupări destructurate de DIICOT

Procurorii spun că Vișan Răducu Aurelian, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin Claudiu, și Pop Iulian Romulus au constituit în cursul lunii aprilie 2021 un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni grave prin care să obțină sume consistente de bani.

La acest grup infracțional au aderat pe parcursul anilor 2021-2022 Chirlijan Cristian Ionuț, Mititean Raul Adrian, Koczi Andrei Raul, Bica Lucian Constantin, sau au sprijinit și alte grupări infracționale.

“Grupul infracțional a fost constituit în special în scopul comiterii infracțiunii de efectuarea fără drept a unor operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive dar și a altor infracțiuni grave, respectiv șantaj, tâlhărie și lipsire de libertate în mod ilegal. Este de remarcat că inculpații Vișan Răducu, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin și Pop Iulian se cunoșteau de mai multă vreme de la petreceri organizate în special în Stațiunea Figa unde fuseseră văzuți încă din anul 2019, având asupra lor cantități mari de substanțe psihoactive. La început inculpații Borzoș Farcaș Marcel și Pop Iulian aveau surse de aprovizionare distincte și acționau mai mult independent.

După ce inculpatul Borzoș Farcaș Marcel s-a întors în cursul lunii aprilie 2021 din Germania, după mai multe întâlniri, în special la cabane din Stațiunea Figa, inculpații Vișan Răducu, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin și Pop Iulian au hotărât să acționeze coordonat pentru achiziționarea și distribuirea de substanțe psihoactive, inculpatul Bereschi Cosmin  având un rol secundar de a fi șoferul lui Borzoș Farcaș Marcel și de a executa unele dispoziții.

Inculpații Vișan Răducu, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin  și Pop Iulian și-au propus încă de la început să recruteze persoane care să vândă pentru ei cantități mai mari de substanțe cărora să le asigure protecția inclusiv prin folosirea violenței, având asupra lor și arme pe care să le folosească la nevoie.

Ecoul acțiunilor de șantaj a ajuns până la Penitenciarul Gherla la leaderul unei alte grupări infracționale destructurată anterior, în locul căreia acționa noul grup, preluând piața de desfacere din Stațiunea Figa”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii mai spun că, pentru buna funcționare a grupului, “inculpații și-au propus să elimine concurența prin acțiuni violente, pe piața drogurilor, folosind acțiuni de șantaj, tâlhărie, lipsire de libertate”.

„Membrii grupului au fost implicați și în comiterea unor fapte cu droguri de risc și la regimurile armelor și al munițiilor și vamal, însă aceste activități nu au fost desfășurate în cadrul grupului infracțional.

Grupul infracțional a funcționat în mod coordonat de la începutul anului 2021 și până la momentul intervenției organelor de urmărire penală (20.10.2022)”, mai precizează procurorii.

Au încercat să stârpească orice concurență

În iulie 2021, Vișan, Borzoș și, Bereschi au fost arestați preventiv, după ce l-au tâlhărit și lipsit de libertate pe un bărbat din Lechința. Drept urmare, activitatea grupării a fost întreruptă timp de 60 de zile, până în luna septembrie.

“La data menționată, în baza unei înțelegeri prealabile și în mod coordonat, inculpații Vișan Răducu, Borzoș Farcaș Marcel, Bereschi Cosmin  au luat-o cu forța din parcarea pensiunii (…), au introdus-o în autoturismul lor și au privat-o de libertate pe aceasta. Inculpații au obligat-o pe persoana vătămată să rămână împotriva voinței sale în acel autoturism și s-au deplasat din municipiul Bistrița (…), au trecut prin localitatea Posmuș și în final au ajuns în comuna Lechința.

Pe acest traseu, în interiorul autoturismului, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel a deposedat-o, prin întrebuințarea de violențe și amenințări (strângere de gât și lovire în zona capului), pe persoana vătămată A.C. de suma de 800 lei și câteva plicuri cu substanțe psihoactive, ceilalți doi inculpați contribuind la acțiunea de tâlhărie calificată prin punerea victimei în imposibilitate de a se apăra”, au explicat procurorii.

Pentru aceste fapte, în ianuarie anul acesta, când Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința definitivă, cei trei au ajuns după gratii: Borzoș fiind condamnat la 3 ani și 8 luni, iar Vișan și Bereschi la câte 3 ani și 4 luni de închisoare.

Arestul preventiv nu le-a oprit activitatea infracțională

Cu toate că au petrecut 30 de zile în arest preventiv și alte 30 în arest la domiciliu, imediat după ce au scăpat iar la libertate, cei trei alături de ceilalți cinci și-au reluat activitatea infracțională, dar au mai atras și alte persoane în grupare. Potrivit anchetatorilor, aceștia vindeau droguri preponderent în zona parcului din Mihai Eminescu din Bistrița, frecventat de mulți dintre elevii liceului din apropiere, dar și în clubul Sky, precum și în stațiunea Figa.

“La sfârșitul anului 2021 la grupul infracțional coordonat de către inculpatul Vișan Răducu au aderat inculpații Mititean Raul și Chirlijan Cristian (…), iar apoi în anul 2022 și inculpații Koczi Andrei și Bica Lucian. Aceștia erau consumatori de substanțe psihoactive și erau dinainte implicați în activități ilegale cu astfel de substanțe.

Pe parcursul anului 2022, membrii grupului au avut o activitate consistentă de distribuție de substanțe active și au obținut sume mari de bani, existând perioade în care se aprovizionau de mai multe ori pe săptămână. Membrii grupului vindeau substanțe psihoactive pe raza municipiului Bistrița, una dintre zonele în care acționau preponderent fiind parcul de pe strada Mihai Eminescu, profitând de prezența multor elevi de liceu care frecventau parcul sau de prezența tinerilor care frecventau clubul Sky din apropiere. De asemenea, membrii grupului foloseau diferite imobile din municipiul Bistrița unde organizau petreceri la care atrăgeau consumatori pentru a-i atrage în propria rețea de distribuție sau de unde livrau către clienți substanțele psihoactive. Totodată membrii grupării acționau la cabanele din zona Complexului Turistic Băile Figa unde se organizează frecvent petreceri de către grupuri de tineri interesați să achiziționeze substanțe psihoactive”, precizat procurorii în documentul citat.

Vișan, liderul grupării

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării era Vișan Răducu care și-a asumat rolul de a procura substanțe psihoactive de la diferite surse din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, de a vinde în mod direct, substanțe psihoactive, în cantități mai mari și mai ales de a pune la dispoziția membrilor grupului cantități mai mari de substanțe psihoactive pentru a fi comercializate pe raza județului.

“Inculpatul Vișan Răducu a avut rolul de a controla activitățile de distribuție de substanțe psihoactive desfășurate de către membrii grupării aflați în subordinea sa directă (…), de a colecta sumele de bani obținute de către aceștia din vânzarea substanțelor psihoactive pe care până în prezent le-a folosit pentru achiziționarea unor autoturisme sau le-a cheltuit la jocuri de noroc sau în alte scopuri voluptorii. Liderul grupării a mai avut rolul de a pune la dispoziția unor participanți la petreceri substanțe psihoactive pentru a-i atrage pe viitor în calitate de clienți în rețeaua de distribuție a acestor substanțe interzise.

Inculpatul Vișan Răducu a mai avut rolul de a organiza acțiuni de intimidare, șantajare, deposedare prin violență de bani și substanțe psihoactive a unor dealeri care acționau pe «piața» ilegală (…)

Inculpatul Vișan Răducu a coordonat și controlat activitatea de vânzare de substanțe psihoactive desfășurată de către inculpații Mititean Raul, Koczi Andrei și Bica Lucian pe raza municipiului Bistrița, în zona Complexului Turistic Băile Figa sau în alte localități. De asemenea, inculpatul Vișan Răducu a livrat substanțe psihoactive în scopul comercializării inculpaților Pop Iulian și Feratovici Adrian care au activat și ei în cadrul grupului infracțional (…).

Inculpatul Vișan Răducu a procurat și a introdus ilegal pe teritoriul României arme de foc, pe care le-a deținut și folosit ilegal ori le-a pus la dispoziția altor persoane, însă aceste activități infracționale nu au fost desfășurate în cadrul grupului infracțional”, au mai precizat procurorii.

Pop, secundul lui Vișan

Secundul lui Vișan era Iulian Pop, care, potrivit anchetatorilor, a avut și el rolul de aprovizionare cu substanțe psihoactive și a cooperat cu liderul grupării în activitatea de distribuție și de organizare de petreceri în scopul atragerii unor clienți.

“Inculpatul Pop Iulian l-a coordonat și controlat în activitatea de distribuție pe inculpatul Chirlijan Cristian, iar mai târziu și pe inculpatul Koczi Andrei, ridicând de la aceștia sumele de bani pe care le obținea din vânzarea substanțelor psihoactive.

Inculpatul Pop Iulian a comercializat personal substanțe psihoactive unui număr mare de clienți, uneori în cantități mai mari (”la ofertă”) și în funcție de cantitatea comandată acesta se deplasa cu autoturismele deținute în localitățile unde se aflau clienții respectivi. Liderul secund al grupării a mai avut rolul de a pune la dispoziția unor participanți la petreceri substanțe psihoactive pentru a-i atrage pe viitor în calitate de clienți în rețeaua de distribuție a acestor substanțe interzise.

Inculpatul Pop Iulian avea relații în mediile infracționale (…), are o constituție fizică impunătoare și aceste aspecte au contribuit la crearea unui sentiment de teamă printre consumatorii de substanțe psihoactive care aveau legături cu membrii grupării. Această notorietate de care beneficia liderul secund al grupului infracțional era și de natură să descurajeze eventuale acțiuni de perturbare a activității de distribuție a substanțelor psihoactive.

Pentru a-și crește notorietatea și pentru a-și asigura supremația pe piața drogurilor, inculpatul Pop Iulian a purtat în autoturismul său o armă neletală scurtă.

De asemenea, inculpatul Pop Iulian și-a folosit notorietatea pentru a controla împreună cu liderul Vișan Răducu activitățile de comercializare de substanțe psihoactive desfășurate de către ceilalți membri ai grupului infracțional”, arată procurorii în rechizitoriu.

Vânzare de droguri, tâlhării și intimidări

Despre Borzoș Farcaș Marcel, unul dintre fondatorii grupării, anchetatorii spun că acesta a participat la acțiuni de intimidare, deposedare prin violență de sume de bani și substanțe psihoactive împreună cu alți membri ai grupului infracțional, a deținut și a vândut droguri și substanțe psihoactive direct sau prin intermediul unor membri ai grupării aflați în subordinea sa.

“După ce a fost în arest preventiv pentru o scurtă perioadă de timp împreună cu Vișan Răducu și Bereschi Cosmin pentru comiterea unor infracțiuni grave în cursul lunii iulie 2021, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel și-a continuat colaborarea cu inculpații Pop Iulian și Koczi Andrei, achiziționând de la aceștia droguri și substanțe psihoactive la prețuri avantajoase care să-i permită obținerea unor profituri prin distribuția drogurilor pe piața consumatorilor din județul Bistrița-Năsăud De asemenea, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel a identificat alte surse de aprovizionare cu substanțe psihoactive.

Pentru a se impune pe piața drogurilor, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel a postat pe peretele profilului său deschis pe rețeaua de socializare FACEBOOK o fotografie care îl surprinde ținând în mâini un pistol în poziție de tragere. Acesta a folosit o armă la o acțiune de șantajare și deposedare a unui alt dealer de droguri în vara anului 2021”, au precizat anchetatorii.

Borzoș a mai fost trimis în judecată încă într-un dosar, pentru consum ilicit de droguri. Pronunțarea sentințe a fost stabilită de instanță pe data de 23 iulie, după închiderea ediției din această săptămână.

Despre Cosmin Bereschi, procurorii DIICOT spun că acesta a avut rolul de participant la acțiuni coordonate de către liderul grupării Vișan Răducu, de intimidare, șantajare, deposedare prin violență de bani și droguri a unei persoane și de vânzare în perioada a substanțelor psihoactive primite de la Borzoș Farcaș unor consumatori pe raza județului Bistrița-Năsăud, dar și de conducător auto pentru Borzoș, care nu posedă permis de conducere.

Ceilalți membri ai grupării, respectiv Chirlijan Cristian, Mititean Raul, Koczi Andrei și Bica Lucian, aveau rolul de a porționa drogurile “la plic” și de la le vinde consumatorilor de pe raza municipiului Bistrița, dar și din alte localități din județ.

Deocamdată, dosarul a trecut de camera preliminară, instanța constatând legalitatea probatoriului. Urmează judecata pe fond, însă deocamdată nu a fost stabilit un prim termen în dosar, în această etapă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.