Problemele nu par să se mai termine pentru familia Gorea, care deține grupul Gomar. De curând, una dintre firmele din grup, Gomar Electric a intrat oficial în faliment, după un proces care datează încă din 2015.

La finalul verii încă una dintre firmele din grupul Gomar a intrat în faliment. Este vorba despre Gomar Electric, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud acum 7 ani, mai exact în toamna anului 2015.

„Aprobă raportul final şi dispune închiderea procedurii falimentului debitoarei GOMAR ELECTRIC SRL, precum şi radierea acesteia din registrul comerţului. Descarcă pe lichidatorul judiciar RTZ & PARTNERS SPRL FILIALA BISTRIŢA de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură. Respinge cererea de obligare a numitului GOREA GABRIEL MARCEL, la plata onorariului lichidatorului judiciar şi a cheltuielilor de procedură avansate şi nerecuperate de către lichidatorul judiciar. Prezenta sentinţă de închidere a procedurii va fi notificată DGRFP CLUJ-NAPOCA şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Prezenta sentinţă este executorie”, se arată în hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud din luna august.

Printre cei care așteaptă să își recupereze banii de la Gomar Electric SRL se numără Banca Transilvania, Porche Leasing România, Garanti Bank, Municipiul Bistrița, Rocredit IFN, Ambient, Tabita Tour, Municipiul Arad, Municipiul Arad, Municipiul Galați, Municipiul Suceava sau Municipiul Târgu Mureș. Falimentul a fost cerut de Vianus Comprod SRL, iar decizia nu este încă definitivă și a fost deja contestată de Gorea Gabriel Marcel.

În 2015, Gomar Electric raporta o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei, profit net de 1,3 milioane de lei. Datoriile înregistrate la acea dată ajungeau la 34,8 milioane de lei. În ultimul an de activitate, SRL-ul a avut un singur angajat. Cu un an înainte, în 2014, Gomar Electric raporta 131,5 milioane de lei și pierderi de 3,6 milioane de lei. Datoriile ajungeau și ele la 65 de milioane de lei, iar numărul de angajați la 40.

ANAF a cerut falimentul unei alte firme din grupul Gomar

În 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud cerea falimentul unei alte firmei din grupul Gomar, Hotel Gomar Lux SRL. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar judecătorii încă nu s-au pronunțat.

Pentru anul 2018, Hotel Gomar Lux a raportat o cifră de afaceri de 862.479 de lei, un profit net de 42.932 de lei și datorii care se apropiau de un milion și jumătate de lei. La acea vreme numărul angajaților ajungea la 12. Pe firma în cauză funcționează hotelul și restaurantul cu același nume de la intrare din localitatea Crainimăt.

În 2017, Hotel Gomar Lux raporta o cifră de afaceri de un milion de lei, un profit net de 140.563 de lei și datorii de 1,1 milioane de lei. În 2016, cifra de afaceri se apropia de 1,4 milioane de lei, iar profitul trecea de 160.000 de lei. Datoriile treceau și ele de un milion de lei.

În prima fază, grupul Gomar Lux a intrat în insolvență cu două firme, la cererea debitorului. Este vorba despre Gomar Lux și Gomar Electric.

Familia Gorea mai avea însă în grupul Gomar Lux câteva firme cu care opera. Este vorba despre Gomar Production, Hotel Gomar Lux și Reality Business SRL. Niciuna dintre cele trei firme însă nu se simt bine. Pentru două deja s-a cerut falimentul, iar a treia nu se prezintă nici ea bine.

O singură firmă din grup a scăpat

În toamna anului trecut, tot Finanțele cereau falimentul unei alte societăți din grup. Este vorba despre Gomar Production SRL. Potrivit ultimei raportări financiare, în anul 2016, SRL-ul avea o cifră de afaceri de 244.486 de lei și pierderi de 85.511 lei. În 2015, firma raporta o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei și pierderi de 60.000 de lei. În 2018, datoriile firmei ajungeau la 254.945 de lei.

Singura firmă căreia încă nu i-a fost solicitată insolvența sau falimentul este Reality Business Solutions SRL, însă nici situația financiară a acestui SRL nu este roz.

Pentru anul 2018, SRL-ul raporta 0 cifră de afaceri și pierderi de peste 100.000 de lei. Situația stătea la fel în 2017, când pierderile ajungeau la 182.592 de lei. În 2016, cifra de afaceri ajungea la 326.150 de lei, iar în 2015 la aproape 400.000 de lei. Datoriile au început să treacă de un milion de lei începând cu anul 2016.

În luna septembrie a anului 2015, pe rolul instanţei de judecată se cerea deschiderea procedurii de insolvenţă, la cererea creditorului pentru firma Gomar Electro. Nu mai puţin de 44 de persoane fizice sau entităţi comerciale cereau insolvenţa firmei.

Trei luni mai târziu, instanţa decide admiterea cererilor formulate de creditori şi numeşte ca administrator judiciar RTZ & Parteners. În 2016, Gomar Electro intră în faliment. După câteva termene, judecătorul pe mâna căruia se afla acest dosar, decide să îi aplice lui Gorea o amendă judiciară de 2.000 de lei, pentru gestionarea incorectă a procedurilor.

Problemele nu se opresc aici. Administratorul firmei SC Gomar Lux SA Bistriţa, Gavril Gorea, este cercetat penal pentru abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals în înscrisuri, spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale. Plângerea a fost depusă de Iproeb SA, care s-a constituit parte civilă în acest proces.

Gavril Gorea a înregistrat în contabilitatea Gomar Lux nu mai puțin de 23 de facturi fiscale fictive. Cele 23 de facturi fiscale fictive au generat un prejudiciu de peste un milion de lei în sarcina bugetului de stat.

În 2014, Gomar Lux cere deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că are datorii de peste 86 de milioane de lei. Aproape cinci milioane şi jumătate de lei reprezentau restanţe de plată către bugetul de stat.

Societatea respectivă figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi, cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de 3,4 milioane de lei. Au fost înregistrate şi nu mai puţin de 75 de incidente de plată minore cu bilete la ordin.

Gomar Lux o duce bine, de fapt

Deşi privind soarta firmelor din grupul Gomar Lux am fi tentaţi să credem că administratorii o duc foarte rău, ne revenim când ne uităm la averea din spatele SRL-urilor. În evidenţele financiar contabile ale societăţii Gomar Lux apar mai multe bunuri, cu o valoare totală de 22 de milioane de lei.

Printre acestea se numără două apartamente cu patru camere şi unul cu trei camere situate în Bistriţa şi evaluate la jumătate de milion de lei. La acestea se mai adaugă un apartament situat pe strada Năsăudului, care a fost evaluat la 111.700 de lei.

Gomar Lux deţine şi câteva clădiri la Crainimăt, în valoare de 1,7 milioane de lei, pe care au sechestre puse Primăria Şieu Măgheruş şi Banca Transilvania. Din averea Gomar Lux face parte şi o casă de vacanţă situată în Piatra Fântânele, care valorează peste 216.000 de lei.

Tot pe firma în cauză era şi o clădire cu magazin şi staţie PECO, cu o valoare de 240.000 de lei. Cu stația PECO s-a încercat o resuscitare, reușind chiar o scurtă asociere cu Țiriac Energy. În cele din urmă, stația PECO a fost preluată de un alt om de afaceri, care a rebranduit-o și a deschis un restaurant lângă.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.