Situație financiară grea pentru Geodensis Transcom, firma care operează Complexul CASA EMA din Bistrița! În decembrie 2024, Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis, la cererea companiei, intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor foarte mari și imposibilitatea plăţii la scadență a obligațiilor.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud la finele lunii noiembrie a anului trecut, când proprietarii Geodensis Transcom, Mariana și Mihai Oprea, au ajuns la concluzia că situația financiară este una dificilă și nu mai pot face față problemelor. Asta în condițiile în care firma fost nevoită să facă față anilor de pandemie, perioadă care de altfel a dat bătăi de cap și altor companii, după ce au fost obligate să-și reducă sau să-și sisteze o vreme activitățile. Un alt factor care a adus firma într-o stare proastă este și înmulțirea numărului de jucători de pe piață, cu același profil de activitate.

Pierderi serioase și datorii mari, greu de plătit

În cererea depusă la dosarul cauzei, reprezentanții Geodensis Transcom au arătat că situațiile financiare din 2024 indică faptul că firma – care are ca obiect activități de întreținere corporală și administrează complexul Casa EMA – se află într-un declin financiar, în condițiile în care au fost înregistrate pierderi serioase, astfel că insolvența nu poate fi evitată.

“Conform situaţiilor financiare întocmite de către societate, în ultima perioada rezultă că se afla în declin financiar, iar starea de insolventa este evidentă. Datorită numărului mare de concurenţi existenţi pe piața locală de activităţi de întreţinere corporală, societatea nu a reuşit sa aibă o activitate eficientă, tarifele și prețurile practicate fiind raportate la cererea de pe piață. În consecinţă, societatea a înregistrat in ultima perioada pierderi, având înregistrat în soldul contului 117 „rezultatul reportat 11 o pierdere în valoare totală de 313.861,23 lei iar în contul 121 „profit si pierdere pentru anul 2024 fiind înregistrată o pierdere în valoare de 646.371,54 lei. Aceste pierderi înregistrate au dus la imposibilitatea plăţii la scadență a obligaţiilor către bugetul stalului și furnizori din lipsa de lichidităţi băneşti”, au precizat reprezentanții firmei în cerere.

În plus, aceștia au mai arătat că există și datorii certe, lichide și exigibile cu o vechime mai mare de 60 de zile, în valoare de aproape 6 milioane lei, iar fondurile băneşti disponibile sunt insuficiente pentru plata acestor obligaţii.

“Societatea înregistrează în prezent datorii față de creditorii săi cu o scadență depăşită, acestea având o valoare mai mare decât disponibilităţile băneşti astfel că, în prezent, societatea este în stare de insolvență după cum rezultă din documentele contabile anexate, respectiv balanţa de verificare încheiată pentru luna octombrie 2024, din care rezultă că în momentul de faţă datoriile scadente către creditori sunt în sumă totală de 5.996.801 lei, respectiv suma de 410.937 lei reprezentând total datorii furnizori (cont contabil 401, 404, 408, 446), suma de 5.105.895 lei reprezintă Împrumuturi (cont contabil 167, 4551), iar suma de 479.969 lei reprezintă total datorii către bugetul statului (cont contabil 431, 436, 442, 444, 446).

Societatea are în patrimoniu active care depăşesc datoriile acesteia însă datorită specificului acestora, nu este posibilă valorificarea în acest moment în parte a unor active pentru a se putea continua activitatea societăţii”, se mai arată în document ul în care firma bistrițeană a cerut insolvența, precizându-se totodată că pe această cale se intenţionează “reorganizarea activităţii în baza unui plan de reorganizare constând în redresarea activităţii și valorificarea activelor, plan care va fi depus înăuntrul termenului legal prevăzut de dispoziţiile legale, interesul fiind de a achita toate datoriile pe baza unui plan de reorganizare, fără a falimenta societatea”.

Potrivit informațiilor existente pe portalul instanțelor de judecată din România, compania are datorii către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, EVICONT-DC SRL, BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE, Primăria Bistrița, BRD SOGELEASE IFN SA, Asociaţia pentru Drepturi de Autori a Compozitorilor, dar și către proprietarii firmei, Mihai și Mariana Oprea.

În 2023, Geodensis Transcom a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 2,1 mil. lei o pierdere de peste 220.000 lei și datorii de peste 6,63 milioane lei.

Intrarea în insolvență, aprobată

După ce a analizat toate documentele depuse de Geodensis la dosar, pe 3 decembrie 2024 judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile potrivit legii, pentru ca societatea să intre în insolvență, astfel că au dispus demararea procedurii, fiind desemnat totodată și un administrator judiciar provizoriu, pe SCPI CONSULT MANAGEMENT UV IPURL (n. r . – lichidatorul Vasile Urs).

“În temeiul art. 100 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar va stabili şi va notifica părţile cu privire la data, locul şi ora primei şedinţe a adunării creditorilor. În temeiul art. 53 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, administratorul judiciar va convoca adunarea generală a asociaţilor, în termen de maximum 10 zile de la notificarea deschiderii procedurii, pentru desemnarea administratorului special.

Administratorul judiciar va întocmi şi depune la dosar rapoartele prevăzute de art. 58 alin. 1 lit. a) şi b) din Legea nr. 85/2014, în termenele de 20 de zile, respectiv 40 de zile, conform art. 97 din Legea 85/2014, de la desemnarea sa, precum şi rapoartele lunare prevăzute de art. 59 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 85/2014.

În temeiul art. 39 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, dispune deschiderea de către debitoare a unui cont la o unitate bancară, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii. În caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar provizoriu. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar”, se mai arată în decizia tribunalului.

Următorul termen administrativ de control pentru examinarea stadiului procedurii a fost stabilit pentru finalul lunii martie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.