Aproape 80 de fete cu vârste de sub 18 ani au adus pe lume copii în ultimii trei ani, în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Cele mai multe dintre minorele care  au devenit mame provin din mediul rural şi au doar studii primare.

 

Compartimentul de Inspecție socială din cadrul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Bistrița-Năsăud (AJPIS BN) a desfășurat de la începutul acestui an două campanii de inspecție.

Principalele teme au fost verificarea modului de implicare şi colaborare a instituţiilor abilitate în soluţionarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor şi a calităţii serviciilor oferite acestora şi verificarea integrării/reintegrării copilului în familia naturală.

Campaniile au avut ca scop principal identificarea eventualelor disfuncții în modul de acordare a serviciilor de către DGASPC, precum și cele care țin de actualul sistem de asistență socială și protecție a copilului, având în vedere că în urma apariției Legii nr. 292/2011 privind sistemul de asistență socială, legislația specifică în domeniu, trebuie corelată cu politici sociale eficiente și eficace.
În ceea ce privește prima campanie, au fost verificate cazurile de mame sau gravide minore instrumentate în anul 2011, măsurile dispuse nefiind de ordin funcțional sau metodologic ci în principal, administrativ.

Campania s-a derulat ca urmare a faptului că la nivel național, numărul mamelor minore a fost în creștere, conform datelor Ministerului Sănătății. Dacă în anul 2009, numărul mamelor minore la nivelul întregii țări a fost de 1.410, în 2010 acesta a fost de 1.318 iar în 2011 de 1.458. Din totalul pe cei trei ani ai mamelor minore (4213), sub aspectul mediului de proveniență, 68,5% provin din mediul rural iar 31,5% din cel urban. Procentul mamelor minore ca urmare a relațiilor liber consimțite, este de 99,5%, în timp ce 0,5% din cazuri sunt consecințe ale cazurilor de viol. Un aspect important pentru cazurile de mame minore, este reprezentat de nivelul de educație al acestora, 22,01% fiind fete neșcolarizate, 22,36% fiind mame minore cu nivel al studiilor de școală primară, 44,20% absolvente de învățământ general, cazurile de mame minore care urmează învățământul liceal fiind în procent de 11,34%.

La nivel județean, în Bistrița-Năsăud, situația numărului mamelor minore pe ani este următoarea: în anul 2009 – 15 cazuri, în anul 2010 – 34 cazuri, iar în anul 2011 – 28 cazuri, adică un total pe cei 3 ani de 77 cazuri. În județul nostru, procentul mamelor minore având ca indicator mediul de proveniență, este de 87% din mediul rural și 13% din mediul urban. Deoarece numărul total al minorelor în această situație este sub 100 în perioada celor 3 ani, procentul celor care au consimțit relația este nesemnificativ (97,4%), numărul mamelor minore fiind de 75, existând două cazuri declarate de viol. Sub aspectul nivelului de școlarizare, situația procentuală este următoarea: neșcolarizate 2,6%, cu studii primare 83,1% și cu studii gimnaziale 14,3%. Nu s-au înregistrat cazuri de mame minore cu studii generale în această perioadă.
Procentul ridicat atât la nivel național cât și județean al mamelor minore absolvente de învățământ general, se datorează unor factori precum vârsta (66% situându-se în intervalul de vârstă 15-18 ani, în timp ce celelalte procente se apropie de vârsta de 15 ani, deși se încadrează în intervalul de vârstă 12 – 14 ani), lipsa unei colaborări eficiente între factorii responsabili (școală, DGASPC, servicii sociale ale autorităților locale, medic de familie) aceasta fiind o problemă de sistem, lipsa de informații și educație a părinților mamelor minore, care nu au o supraveghere a relațiilor și nici o comunicare eficientă cu acestea.

Cu privire la misiunea de inspecție privind reintegrarea copiilor în familia naturală, activitățile Inspecției sociale au constat în verificarea administrativă a dosarelor copiilor aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști, rude până la gradul IV sau la alte persoane, intervievarea asistenților maternali profesioniști și a copiilor aflați la aceștia, cu privire la relațiile cu familia biologică, problemele și soluțiile identificate. Pasul de verificare de 6, adică a fost supus controlului un dosar din 6 existente. Rezultatele centralizate la nivel local și național, vor face obiectul unui alt comunicat de presă.
În prezent, Inspecția socială desfășoară o nouă campanie, de verificare a tuturor primăriilor de pe raza județului, cu privire la modul de acordare a ajutorului social, alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.