Veniturile obţinute în luna iulie de angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa se află aproximativ la acelaşi nivel la care se aflau în luna aprilie. Situaţia nu este însă aceeaşi în celelalte spitale din judeţ.
Există cadre medicale care au pierdut circa o treime din venituri. Unul dintre aceştia este managerul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud, dr. Adrian George, care, în luna iulie, a încasat cu circa 700 de lei mai puţin la salariu faţă de luna aprilie.

Sistemul sanitar românesc se confruntă, lucru foarte bine ştiut, cu lipsuri foarte mari din punct de vedere financiar, ceea ce duce la o dotare foarte slabă cu aparatură medicală şi materialele sanitare necesare, dar şi la salarii foarte mici pentru angajaţi.
Dacă cei care se află în fruntea instituţiilor sanitare pot spune că se descurcă, deşi salarizarea lor este oricum sub nivelul pregătirii profesionale, marea majoritate a medicilor şi asistentelor au ales calea străinătăţii, unde pot obţine salarii cu adevărat decente.

Spitalul Judeţean, situaţie neschimbată

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, locul de frunte este deţinut tot de unul dintre medicii de la Serviciul de Medicină Legală (SML), care a încasat în luna iulie 11.964 lei, cu puţin sub ceea ce a încasat în aprilie. În schimb, celălalt medic primar de la Medicină Legală, în luna iulie 6.870. Un câştig salarial bun a obţinut medicul specialist de la acelaşi SML, care a încasat în iulie peste 7.400 lei, deşi în aprilie a avut cu puţin peste 6.100 lei.
Pe locul al doilea în topul celor mai bine plătiţi medici din Spitalul Judeţean se află şi de data aceasta unul dintre medicii primari de la Secţia de Anatomie Patologică (SAP), care a încasat în iulie nu mai puţin de 10.201 lei. Celălalt medic primar din aceeaşi secţie a încasat doar 7.803 lei.
Al treilea loc este adjudecat de şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI), care a încasat 8.860 lei, în timp ce ceilalţi doi medici primari din aceeaşi secţie au obţinut 8.128 lei, respectiv 7.944 lei.
Managerul Spitalului de Urgenţă Judeţean Bistriţa-Năsăud ocupă abia locul al patrulea, el având acelaşi venit ca şi în luna aprilie – 8.845 lei.
Câştiguri salariale bune au avut şi şeful secţiei Interne din Spitalul Judeţean care în lina iulie a încasat 6.657 lei, directorul medical al instituţiei sanitare, cu 6.510 lei, şeful secţiei Pneumologie, cu 6.265 lei, dar şi şeful secţiei Neonatologie, cu 6.089 lei.
De asemenea, directorul Financiar contabil a încasat în luna iulie 5.816 lei, directorul de resurse umane – 5.090 lei, iar directorul administrativ a avut în aceeaşi lună 4.728 lei.
La secţia UPU SMURD, situaţia nu este deloc îmbucurătoare dacă aruncăm o privire pe lista veniturilor salariale obţinute de medicii care prestează aici. Doar cinci medici au încasat în luna iulie venituri cuprinse între 4.100 şi 4.900 lei, doi au avut salarii care au gravitat în jurul a 1.800 lei, în timp ce majoritatea au câştigat maxim 900 lei.

La Ambulanţă, salariile au scăzut

La Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud (SAJ BN), primul loc în topul salariilor este deţinut în continuare de şeful instituţiei, dr. Călin Ganea. Cu toate acestea, el a încasat, în iulie, cu aproape 1.300 de lei mai puţin decât în luna aprilie. În ordine ierarhică, la SAJ salariile coboară simţitor. Astfel, directorul a încasat 4.490 lei, directorul economic – 3.869 lei, iar directorul tehnic – 3.362 lei.
De asemenea, cei patru medici angajaţi ai SAJ BN au avut venituri salariale cuprinse între 2.700 lei şi 2.975 lei.

Sărăcie mare la Năsăud

Angajaţii Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud nu se poate lăuda cu venituri salariale minunate, nici măcar medicii. Nu mai vorbim de cadrele medicale medii (asistente), sau de restul personalului ale căror venituri vor fi şi mai mici după reducerea cu 25%, aproape nesemnificative.
În această instituţie sanitară, cel mai mare salariu a fost încasat în luna iulie de medicul primar de la Secţia Interne – 3.227 lei, acesta fiind urmat de şeful său de secţie, care a obţinut 3.159 lei. În rest, ceilalţi medici au avut venituri salariale de până în 2.500 lei, inclusiv managerul spitalului năsăudean, care a încasat în luna iulie doar 2.356 lei.
Asistenţii medicali au fost retribuiţi, în aceeaşi lună iulie, cu sume cuprinse între 630 lei şi 1.200 lei.

La Beclean e subzistenţă

Şi la Spitalul Orăşenesc Beclean, veniturile salariale au fost extrem de nesatisfăcătoare. Astfel, aici cel mai mare salariu a fost încasat de directorul medical – 3.457 lei, acesta fiind urmat de un medic primar chirurg, cu 3.363 lei.
Dr. Maria Timaru, managerul instituţiei sanitare din oraşul Beclean, nu se poate nici ea mândri, ca şi managerul de la Năsăud, că a avut un salariu de invidiat, ci din contră. Dacă în luna aprilie dr. Timaru se putea „lăuda” cu 4.676 lei, câştig salarial, în iulie, aceasta a încasat doar 2.753 lei, cu aproape 2.000 de lei mai puţin deci.
Cu 2.729 lei s-a dus acasă în iulie şi medicul specialist de la Primire Urgenţe, iar cu 2.043 lei medicul primar radiolog. Un salariu de „invidiat” a avut şi şeful Secţiei Psihici Cronici, care, având în vedere specialitatea şi riscul la care este expus, a încasat 2.421 lei.

Teaca a rămas tot în aprilie

La Centrul de Sănătate Teaca, pentru luna iulie nu au fost încă afişate veniturile încasate de personalul de aici, ci doar pe aprilie. Astfel, cel mai mare salariu a fost obţinut atunci de directorul financiar contabil, care a mers acasă cu 2.525 lei. Managerul Centrului, Simion Marele, care între timp a fost demis, mai precis în luna iulie, a ocupat poziţia a doua şi a încasat în aprilie 2.300 lei. Cei trei medici (doi primari şi un specialist), care însă funcţionează doar cu o jumătate de normă la Centrul de Sănătate Teaca, au câştigat 1.302 lei, 916 lei, respectiv 635 lei. Cei doi asistenţi medicali principali au primit 1.760 lei, respectiv 1.440 lei, iar ceilalţi patru asistenţi medicali au încasat între 825 şi 970 lei. De asemenea, contabilul-referent a primit în aprilie 1.475 lei. Muncitorul şi şoferul de la Centrul de Sănătate Teaca au încasat mai mult decât trei dintre asistenţii medicali de aici, adică 907 lei, respectiv 865 lei. Cele mai mici venituri salariale de la această instituţie au fost obţinute de infirmieră şi de îngrijitoare – 740 lei, respectiv 711 lei.

La DSP BN… salarii de bugetar amărât

În cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, cel mai mare salariu nu l-a avut, aşa cum ar fi normal, capul instituţiei, ci un şef de serviciu. Astfel, şeful Serviciului Supraveghere – Control Boli Transmisibile a încasat în luna iulie 3.123 lei, acesta fiind urmat de u auditor superior de la Compartimentul Audit, cu 2.425 lei, şi de doi consilieri superiori, cu 2.390 lei, iar un altul cu aceeaşi încadrare a obţinut 2.291 lei.
Directorul coordonator, dr. Anca Andriţoiu a încasat 1.748 lei, cu aproximativ cinci sute de lei mai puţin decât în aprilie. De asemenea, unul din cei trei directori coordonatori adjuncţi a încasat 1.731 lei, iar ceilalţi doi câte 1.701 lei.
În rest salariile din DSP BN sunt, în medie, de circa o mie de lei.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.