24 de milioane, câștigate de cele mai proaste oferte la licitații

 

 

Cele mai proaste oferte  câștigă licitațiile la Primăria Parva. Atât pe vremea fostului primar, cât și pe cea a actualului primar, Ioan Strugari (PDL), inculpații penali de la Dimex 2000 Company câștigă licitațiile de pe ultima poziție. Trei contracte au fost câștigate de cea mai proastă ofertă și toate trei au mers către aceeași firmă condusă de către inculpați.

 

 

De exemplu în cadrul unei proceduri de îmbunătățire a infrastructurii au fost următoarele oferte: Doralex Com – 6,1 milioane, Laurentiu H Srl – 4,4 milioane, dar și Dimex 2000 Company cu 6,2 milioane. Culmea este că cel mai mare preț a câștigat licitația și oficialilor primăriei Parva nu par să le pese de acest lucru. Contractul este intitulat “Îmbunătățirea infrastructurii de prevenire și de protecție împotriva inundațiilor în comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud. Servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor și execuție de lucrări.” Contractul a fost atribuit pe 21.08.2013.

Un alt contract în care ultimul loc a câștigat o licitație este cel pentru drumuri forestiere. De exemplu ofertele au fost de 5,8 milioane de la Iulia Boss, 5,7 milioane de la Grozav Junior, dar și 5,9 milioane de la Dimex 2000. Contractul este intitulat “drumuri forestiere în comuna Parva, județul Bistrița Năsăud pe FEADR-măsura 125b, execuție de lucrări.”  Atribuirea a fost pe 06.07.2012.

Cel de-al treilea contract atribuit unei firme de pe locul trei este cel pentru dezvoltarea locală. Cartel Bau a venit cu o ofertă de 8,3 milioane, Sepe Instalcom cu 8,5 milioane, Dafora cu 8 milioane și Dimex 2000 Company cu 8,53 de milioane. Contractul a fost terminat cu șase luni întârziere de fapt. De altfel, contractul a fost și suplimentat cu aproape 1 milion de lei. Acest lucru nu i-a nemulțumit pe cei de la Uniunea Europeană, care au acordat fondurile. Proiectul este intitulat “Dezvoltare locală în comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud FEADR – măsura 322, execuție de lucrări.” Proiectul a fost lansat în 17.01.2011 și a avut termen de execuție de 14 luni, iar recepția a fost făcută pe 19.09.2012.

 

Precedentul ambulatoriului

 

Lucrările de execuţie pentru reabilitarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud au debutat de scurt timp, acestea fiind efectuate de SC Dimex SRL, firma care este considerată câştigătoare de administraţia năsăudeană, deşi a avut cea mai mare ofertă de preţ, se arăta într-un articol anterior.
Cea mai mică ofertă, „preţul cel mai mic”, aşa cum era specificat ca şi criteriu de atribuire, a fost în realitate a unui alt ofertant, SC Indcon SA. Numai că administraţiei năsăudene nu i-a fost pe plac aceasta, cum nu au fost nici alţi nouă ofertanţi, care, şi ei, au fost eliminaţi. Nici după reevaluarea ofertelor, impusă de CNSC, nu s-a schimbat câştigătorul licitaţiei. Indcon nu s-a lăsat cu una cu două şi a mutat lupta în instanţă, la Curtea de Apel Cluj.

Proiectul de reabilitare a Ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului năsăudean este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, valoarea totală a acestuia fiind de 2.822.583,64 lei – 632.865 de euro -, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 2%.
Lucrările de reabilitare a clădirii ambulatoriului năsăudean vizează atât interioarele şi faţadele, cât şi elementele de şarpantă şi învelitoare, instalaţiile termice şi electrice, la care se adaugă achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicala de specialitate.

S-a cerut preţul cel mai mic, s-a acceptat preţul cel mai mare

Strict pentru lucrările de reabilitare, administraţia năsăudeană a estimat o valoare de 989.892,2 lei, licitaţia fiind lansată în luna martie. Două luni mai târziu a fost aleasă şi firma câştigătoare, SC Dimex SRL, a cărui ofertă s-a ridicat la 899.902 lei. Printre ofertanţii licitaţiei organizată de Primăria Năsăud s-a găsit însă şi SC Indcon SRL, care a contestat rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), for care i-a dat dreptate şi a impus administraţiei locale năsăudene să reevalueze ofertele.
La prima licitaţie, din luna mai, deşi contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a fost estimat de administraţia locală năsăudeană la aproape un milion de lei, oferta Indcon s-a ridicat la o valoare de 580.340 lei, fără TVA, adică aproape 65% din valoarea contractului. Această valoare a părut suspectă probabil celor care au făcut parte din comisia de licitaţie şi, drept urmare, oferta firmei bistriţene a fost respinsă. Nici măcar a doua clasată din punct de vedere al ofertei, dar nici restul nu au fost considerate în regulă, ci doar a SC Dimex SRL, care, culmea, s-a prezentat cu oferta cea mai mare.

 

CNSC a dat peste nas Primăriei Năsăud
Până la respingerea ofertei prezentate de SC Indcon SRL Bistriţa, reprezentantului firmei i s-au cerut o mulţime de lămuriri, fiind vorba de un set de 22 de întrebări la care trebuia să dea răspunsuri cât mai rapid şi concludent. Însă rezultatul a fost unul negativ, comisia de licitaţie concluzionând că ofertele de preţ pe anumite elemente ar fi sub preţul pieţei, sau că unele documente nu ar fi tocmai în regulă, şi astfel ar fi rezultat o ofertă prea mică.
În contestaţia remisă Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, firma bistriţeană a explicat şi cum au rezultat preţurile elementelor materialelor, al manoperei, al utilajelor, etc. pe fiecare articol în parte atunci când şi-a fundamentat oferta, solicitând totodată CNSC admiterea contestaţiei, întrucât se considera respingerea ofertei de către comisia de licitaţie a Primăriei Năsăud ca „fiind nelegală şi netemeinică”.

Şi Curtea de Apel Cluj i-a dat administraţiei locale cu flit

Ca să nu reevalueze ofertele, conducerea Primăriei Năsăud a considerat că e mai bine să conteste în justiţie decizia CNSC, astfel că a depus la Curtea de Apel Cluj o acţiune, prin care a solicitat suspendarea deciziei Consiliului. Instanţa a respins cererea primăriei năsăudene ca nefondată, însă procesul nu s-a oprit aici întrucât administraţia locală a formulat recurs „în interesul legii”.
Până la urmă, chiar dacă nu s-a renunţat la procesul din instanţă, în luna iulie conducerea Primăriei Năsăud a purces la reevaluarea ofertelor, dar scenariul s-a repetat. Oferta SC Indcon a fost considerată neconformă, iar câştigătoare a fost declarată tot SC Dimex SRL.
Tiberiu Hrihorciuc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.