Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Fundaţia Giacomo Brodolini vor inaugura în perioada 17-20 mai şase Centre Locale Antidiscriminare (CLA), în oraşele: Piteşti, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa şi Craiova.  Acestea fac parte din reţeaua de centre  creată în cadrul proiectului „Reţea multiregională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

 

În judeţul Bistriţa-Năsăud, va avea loc, miercuri, 19 mai, la Centrul de Recuperare a Persoanelor Dependente de Alcool "Sfântul Pavel", deschiderea Centrului Local Antidiscriminare.  La eveniment vor lua parte autorităţile locale, ONG-uri şi reprezentanţi ai sindicatelor.

Centrele Antidiscriminare vor funcţiona pe lângă Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) sau Agenţiile Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) din respectivele oraşe şi au rolul de a oferi consultanţă pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii, atât victimelor, cât şi angajatorilor, sindicatelor sau reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale.  Ele au fost create cu sprijinul DGASPC, AJPS, Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

Solicitanţii pot primi informaţii juridice din practica internă şi internaţională din domeniul antidiscriminării, atât în ceea ce priveşte egalitatea de şanse pe piaţa muncii, cât şi în privinţa procedurilor legale pe care le au la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile. Şi managerii autorităţilor publice şi ai întreprinderilor private vor putea afla de aici cum să prevină şi să combată faptele de discriminare şi cum să implementeze managementul diversităţii la locul de muncă.   

Pe lângă oferirea de informaţii, CLA-urile mai au ca atribuţii să identifice şi să asiste victimele discriminării, să consilieze grupurile vulnerabile, partenerii sociali, ONG-urile, alte instituţii publice, să colecteze date sau să asigure asistenţă pentru aplicarea modelului de management al diversităţii în întreprinderi.

O componentă a proiectului constă în organizarea de cursuri de formare în domeniul egalităţii de şanse pentru  reprezentaţi ai autorităţilor publice, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mass media. Pentru jurnalişti, sesiunile de formare vor avea loc în lunile august şi octombrie, la Constanţa şi Braşov. 

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.