Având în vedere evoluția situației din Italia, autoritățile din România au dispus luarea unor măsuri speciale pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu coronavirus. La nivelul județului Bistrița-Năsăud au sosit deja primele 20 de costume speciale, acestea urmând să fie utilizate de personalul medical dacă situația va impune acest lucru.

Într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, reprezentanții autorităților locale au purtat discuții cu privire la măsurile care se impun pentru prevenirea combatere unor posibile cazuri de infecții cu coronavirus. Astfel, la nivel județean au sosit și primele 20 de costume speciale pentru protecția personalului medical care ar putea intra în contact cu persoane în cazul cărora ar exista suspiciunea de îmbolnăvire.

De asemenea, tot ținând cont de situația din Italia, Ministerul Sănătății a precizat că România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări.

Deși până acum nu au fost raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus, la nivel național autoritățile sunt în alertă și au pregătit un set de măsuri suplimentare pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri.

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.