Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN) organizează cursuri gratuite pentru şomerii care vor să lucreze în domeniul turistic.
Uniunea Europeană a alocat suma de 400.000 de euro pentru derularea proiectului „Parcursuri integrate pentru calificarea profesională şi plasarea la locul de muncă în sectorul turistic”, care are ca ţintă circa 400 de şomeri bistriţeni.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu o firmă italiană şi Centrul de Consultanţă şi Studii Europene Galaţi, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 şi are ca scop facilitarea accesului pe piaţa muncii a şomerilor, în vederea creşterii ratei de ocupare din zona de Nord-Vest a ţării.
Timp de doi ani, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud se vor organiza cursuri pentru cameriste, bucătari, inspector resurse umane, limba engleză şi inspector protecţia muncii.
Separat de acest proiect, instituţia oferă şomerilor posibilitatea de a participa gratuit la cursuri de bucătari, de coafură, de masaj sau de lucrător în comerţ.

150 de persoane orientate profesional deja

În luna aprilie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a lansat proiectul intitulat „Parcursuri integrate pentru calificarea profesională şi plasarea la locul de muncă în sectorul turistic”, cu scopul de a le da o mână de ajutor şomerilor bistriţeni care doresc să muncească în domeniul turistic.
Potrivit documentaţiei, grupul ţintă este reprezentat de aproximativ 400 de persoane, indiferent de vârstă şi sex, care vor urma cursurile în mod gratuit. Mai exact, grupul ţintă este constituit din persoane cu dificultăţi cauzate de pierderea locului de muncă – şomeri (240 persoane), şomeri tineri (70 persoane), şomeri de lungă durată (40 persoane), şomeri de lungă durată tineri (10 persoane), persoane inactive (20 persoane) şi adulţi, şomeri de peste 45 ani (40 persoane), persoane în căutarea unui loc de muncă (50 persoane).
Timp de doi ani de zile vor fi efectuate cursuri pentru cameriste, bucătari, chelneri, marketing turistic şi ospitalitate, turism şi tehnologia informaţiilor, inspector resurse umane, inspector protecţia muncii şi limba engleză.
Adina Butuza, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „multe persoane sunt interesate de aceste cursuri. Până la ora actuală circa 150 de şomeri bistriţeni au fost orientaţi profesional, urmând ca şi restul să participe la cursurile pe care şi le-au ales, care au loc la sediul instituţiei noastre”.
Persoanele care participă la astfel de cursuri provin din diverse domenii de activitate şi speră ca la finele lor să reuşească să îşi găsească de lucru.
„Am lucrat ca şi vânzătoare, însă acum sunt şomeră. Mi-am tot căutat de lucru, însă nu am găsit nimic. E foarte greu în aceste vremuri să te angajezi. M-am înscris la cursul de cameristă şi sper să găsesc un loc de muncă după ce îl termin. Aici o să învăţăm lucruri noi, utile şi în viaţa de zi cu zi”, ne-a explicat o tânără.
Un domn trecut de 45 de ani ne-a spus că vrea să urmeze cursuri de inspector în protecţia muncii. „De meserie sunt agricultor, dar sunt şomer de vreo două-trei luni. Cei de vârsta mea nu au prea multe şanse să se angajeze acum, aşa că am decis să mă orientez spre altceva. Poate că o să am mai mult noroc. Nu se ştie niciodată. Nu strică să faci astfel de cursuri, mai ales că sunt gratuite”, a declarat omul.

Cursanţii primesc diplome recunoscute de UE

La sfârşitul cursurilor de reformare profesională, şomerii vor primi o diplomă, recunoscută de Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, aceasta fiind utilă chiar şi la angajarea într-o ţară străină care este membră a Uniunii Europene. Astfel, şansele lor de a se angaja peste hotare şi de a-şi rotunji considerabil veniturile creşte.
Indicatorii proiectului prevăd că cel puţin 60 de persoane care iau parte la aceste cursuri să îşi găsească un loc de muncă după şase luni de la participare. Proiectul are ca termen de finalitate luna decembrie 2012, iar valoarea lui totală este de 1.682.807 lei, din care 1.471.581 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.

Cursul de ghizi turistici din 2010, anulat

Anul trecut, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, Doris Moldovan, a anunţat că instituţia pe care o conduce doreşte să organizeze cursuri de formare profesională pentru ghizi turistici. Ulterior, a primit şi acordul de la Bucureşti în acest sens, ca apoi fondurile să fie sistate.
Bistriţa-Năsăud ar fi fost primul judeţ din ţară în care ar fi fost organizat un astfel de curs. Conducerea AJOFM BN a primit o notificare de la Bucureşti, prin care a fost înştiinţată că banii destinaţi cursului – 53.200 lei – nu vor mai ajunge în judeţul nostru.
Pentru ca acest curs să aibă loc ar fi trebuit să se înscrie 28 de persoane, însă condiţia nu a fost îndeplinită. Toţi cei care au decis că vor să urmeze cursul au fost şomeri. În cazul în care existau şi doritori care nu făceau parte din rândul şomerilor, ei ar fi trebuit să achite suma de 1.900 de lei.

Aproape 900 de bistriţeni au participat la cursuri în 2010

În 2010, la cursurile de formare profesională puse la dispoziţia bistriţenilor de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud au participat un număr de 890 de persoane. Dintre acestea, 33 au plătit contravaloarea cursurilor, iar restul, fiind şomeri, au beneficiat de gratuitate.
Oferta de cursuri pentru formare profesională pentru anul trecut, la fel ca şi anul acesta, a fost diversificată. Printre meseriile pentru care s-au făcut cursuri se numără cele de brutar, bucătar, coafor, lucrător în comerţ, operator calculator electronic şi reţele, cosmetician şi maseur.
Potrivit legilor în vigoare, beneficiază de gratuitate în formare profesională persoanele care nu au un loc de muncă şi beneficiază de şomaj, şomerii neîndemnizaţi, absolvenţii unor instituţii de învăţământ şi care sunt în căutarea unui loc de muncă, cetăţenii străini care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.