Circa trei milioane lei a cheltuit anul acesta Consiliul Judeţean pentru plata unor contracte oferite prin atribuire directă. Multe dintre aceste contracte atribuite de administraţia judeţeană au ca obiectiv întocmirea de documentaţii. Printre firmele care au beneficiat de astfel de contracte, regăsim nume ale abonatelor la banii publici din Bistriţa-Năsăud.
Gazeta de Bistriţa continuă să vă prezinte lista contractelor atribuite direct de Consiliul Judeţean anul acesta.
Circa 180.000 lei cheltuiţi în luna mai
Astfel, în luna mai anul acesta, administraţia judeţeană a atribuit un nou contract care vizează reabilitarea şi modernizarea Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, fiind vorba de data aceasta de servicii de asistenţă tehnică din partea dirigintelui de şantier pentru proiectul „Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud”. Contractului în valoare de 45.000 lei a fost atribuit unei firme din Timişoara – Adam’s Construct SRL.
În aceeaşi lună, Consiliul Judeţean a mai făcut două achiziţii, fiind vorba de achiziţii de maşini. Ambele contracte au fost atribuite aceleiaşi firme – Renault Commercial Roumanie SRL. Unul dintre acestea, în valoare de 64.601,63 lei se referă laachiziţionarea a două maşini – autoutilitare pentru suport logistic (pentru transportul de mărfuri), iar celălalt, în valoare de 66.341,75 lei, se referă la cumpărarea unui autoturism 4×4.
În lunile de vară, CJ BN a scos din vistierie peste un milion de lei
În luna iunie, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a trebuit să se ocupe şi de dotarea tehnică a angajaţilor săi, astfel că a cumpărat cartuşe de toner şi de cerneală pentru imprimante, în valoare de 33.324 lei. Contractul a fost atribuit unei firme din judeţul Timiş, SC Sky Group SRL.
Luna iulie a scos aproape 100.000 de euro din bugetul judeţului pentru întreţinerea curentă a drumurilor de pământ de pe DJ 173B, Bistriţa- Tărpiu. Este vorba mai precis de un contract în valoare de 439.890 lei atribuit binecunoscutei firme bistriţene CML.RO SRL.
Administraţia judeţeană a fost generoasă şi în luna august, când a cheltuit peste 680.000 lei.
Astfel, în primele zile din august CJ BN a atribuit un contract gras, în valoare de nu mai puţin de 429.778,78 lei firmei lui Ioan Scurtu, SC Dimex 2000 Company SRL. Compania din Rebrişoara a avut drept sarcină să repare drumul dintre de pe DJ 173 B, dintre Tărpiu şi DC 32.
În aceeaşi lună, Consiliul Judeţean a achiziţionat şi servicii juridice. Adică a avut nevoie de avocaţi pentru a apăra instituţia în procese. Contractul, în valoare de 22.000 lei a fost acordat cabinetului de avocatură SCPA Lapuşan, Şteopan&Asociaţii din Cluj Napoca.
Tot în august administraţia judeţeană a avut în vizor şi Centrul pentru protecţia copilului de la Beclean pe care îl vrea reabilitat, modernizat şi echipat. În acest sens a comandat întocmirea unui studiu de fezabilitate – faza DALI, motiv pentru care a plătit 130.000 lei. Contractul a fost atribuit unei firme din Cluj Napoca – SC Entusia SRL.
Un alt contract atribuit în luna august se referă la servicii de supraveghere prin diriginţi de şantier pentru obiectivul: „Amenajare şi consolidare DJ 172 H, km 14+043-25+593, Matei-Fântânele-DJ 151, judeţul Bistriţa-Năsăud” şi a fost atribuit unei persoane fizice autorizate – PFA Csillag Ioan Alexandru. În schimbul serviciilor, PFA-ul a primit 99.500 lei.
În septembrie s-au tocat peste 100.000 euro
Circa 500.000 lei au fost cheltuiţi şi în luna septembrie de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a atribuit doar trei contracte.
Două dintre acestea au fost atribuite unei companii din Oradea – SC Proiect ConstructRegiuneaTransilvania SRL. Unul dintre contracte, în valoare de 43.000 lei, a avut ca obiect servicii de proiectare poduri pe DJ 170, km 15+400, km 18+700. Cel de-al doilea, similar cu primul, a avut ca obiect servicii de proiectare poduri pe DJ 172 H, km 6+118, km 14+960, valoarea acestuia ajungând la 40.000 lei.
Cel de-al treilea contract, unul foarte generos, a avut ca scop execuţia de lucrări de amenajare peisagistică a incintei policlinicii de pe strada Găriidin cadrul proiectului ,,Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Urgenţă al judeţului Bistriţa-Năsăud. Valoarea contractului a fost 405.281 lei şi a fost atribuit companiei sătmărene Euras SRL.
Contracte de peste 400.000 lei în octombrie şi noiembrie
Luna octombrie a mai scos din vistieria administraţiei judeţene încă aproximativ 200.000 lei.
Astfel, pe 2 octombrie a fost atribuit un contract în valoare de 21.000 lei pentru întocmirea unui studiu de trafic pe DJ 172D, km 18+045-75+353, unei firme care are o colaborare îndelungată cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud când vine vorba de întocmirea de documentaţii – SC Drumex SRL din Cluj Napoca.
După circa o săptămână, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a atribuit un nou contract care vizează întocmirea de documentaţii. De data aceasta este vorba de elaborarea expertizei tehnice pentru podurile de pe DJ 154C, la km 2+810 şi km 3+050, peste râul Şieu, în localitatea Ruştior.Pentru aceasta, administraţia judeţeană a plătit 14.000 lei unei firme din Ciceu Mihăieşti – SC Unlimited Consult SRL.
Pe 20 octombrie, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a atribuit şi cel de-al treilea contract, care face referire la „amenajare spaţii de servicii publice în Colibiţa, nr. 84”.
Pentru aceasta, administraţia judeţeană s-a arătat dispusă să plătească nu mai puţin de 176.600,95 lei unei firme din Tiha Bîrgăului, SC Amicii Building SRL.
Peste 200.000 lei a cheltuit Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi în luna noiembrie.
Astfel un prim contract, în valoare de 54.900 lei, a fost atribuit unei firme bistriţene – SC Drum Proiect SRL – pentru întocmirea proiectului privind modernizarea DJ 173C, km 9+125 – 19+860, Buduş – Şieu.Firma de proiectare bistriţeană are şi ea ca şi Drumex SRL, state vechi într-ale colaborării cu Consiliul Judeţean.
Un al doilea contract atribuit în noiembrie de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a revenit firmei clujene SC Drumex SRL, pentru întocmirea proiectului «Rekilometrare, revizuire si actualizare DALI pe DJ 172 D pentru obiectivul : „Modernizare DJ 172D Muresenii Bârgaului (DN 17)”» – corelarea cu cerinţele Programului Operaţional Regional a documentaţiilor (faza DALI) din contractul acordat în luna martie aceleiaşi firme şi pentru care a primit 90.000 lei. Acest contract suplimentar la proiect atribuit în noiembrie a fost în valoare de 30.500 lei.
Tot SC Drumex SRL a după doar câteva zile un alt contract, în valoare de 31.500 lei, în vederea întocmirii unei expertize şi proiectare pentru obiectivul: „Modernizare DJ 154B, km 10+620 – 14+846, limita judeţ Mureş – Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud”.
În aceeaşi perioadă, administraţia judeţeană a atribuit unei alte firme din Cluj Napoca – SC Starcom Exim SRL – un contract în valoare de 35.000 lei. Firma clujeană a primit drept sarcină întocmirea unei expertize şi a proiectului tehnic pentru obiectivul: „Modernizare DJ 172E, km 0+000 – 7+000, Strugureni – Matei”.
În a doua jumătate a lunii noiembrie, Consiliul Judeţean a scos din vistierie încă 37.498 lei pentru dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu echipament medical. Contractul cu privire la „Echipamente pentru vehicul PMA (Echipamente Punct medical avansat) din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „BISTRIŢA” al judeţului Bistriţa-Năsăud” a fost atribuit SC Deltamed SRL din Cluj Napoca. Numele acestei companii clujene este unul controversat după ce a ieşit la iveală afacerile acesteia de milioane de euro pe care le-a avut cu statul, mai precis cu Ministerul Sănătăţii.
În acest scandal a fost prins şi numele secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care are o relaţie de prietenie cu deţinătorul Deltamed – Vasile Dan Gorgan.
Potrivit informaţiilor apărute în media naţionale încă din 2012, Deltamed SRL a livrat, în perioada 2007-2011, ambulanţe, maşini de pompieri şi echipamente medicale pentru dotarea SMURD, dar şi a altor unităţi spitaliceşti, de peste 160 de milioane de lei.
Anul acesta, scandalul a revenit pe prima pagină a publicaţiilor naţionale din cauza unei achiziţii derulată prin Ministerul Sănătăţii care viza achiziţionarea unei singure ambulanţe (o autospecială complet echipată) la un preţ uriaş: 175.000 euro, potrivit romaniatv.net.
Un ultim contract atribuit luna trecută are o valoare de 15.480 lei în vederea achiziţionării de aparate portabile şi mobile de emisie-recepţie cu criptare TA2 (staţii radioemisie-recepţie TETRA). Acesta a fost acordat de Consiliul Judeţean unei firme din Bucureşti – SC Telsec Business & Consulting SRL.