Impozitul pe maşină, casă şi teren va creşte, începând de anul viitor, cu o cincime, a anunţat, Gheorghe Marinescu, şeful Direcţiei Taxe şi Impozite Locale din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la sfârşitul lunii februarie. Gheorghe Marinescu a declarat că actualizarea taxelor şi impozitelor fiscale este prevăzută în codul fiscal, la nivelul inflaţiei, astfel încât în urma calculelor, rezultă creşterea de 20,49%, aplicată tuturor impozitelor locale în sumă fixă.

Aceasta nu este însă singura majorare a dărilor pe care le vor plăti românii din 2010. Ei vor scoate din buzunar de trei-patru ori mai mulţi bani decât în prezent ca să-şi achite impozitul pentru spaţiile comerciale pe care le au în proprietate.
În prezent, persoanele fizice care deţin spaţii comerciale plătesc 689 de lei pe metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de 0,1% din valoarea totală.
Potrivit viitorului Cod Fiscal, impozitul va fi de circa 2.000 de lei pe metru pătrat, la care se adaugă un coeficient cuprins între 0,25% şi 1,5%, stabilit de autorităţile locale, în funcţie de tipul de material din care este construit spaţiul. Astfel, valoarea acestui impozit creşte de trei-patru ori.
Reprezentantul MFP a precizat că impozitarea spaţiilor comerciale deţinute de persoanele fizice se va face diferit faţă de o persoană fizică ce deţine un spaţiu de locuit. În plus, această măsură va duce la o creştere a veniturilor la buget.
Ministerul Finanţelor a anunţat, la începutul lunii februarie, că valoarea impozabilă a clădirilor şi terenurilor, pe baza căreia se stabileşte nivelul impozitelor achitate de populaţie şi firme, va creşte cu 24,3%, după ce a fost menţinută la acelaşi nivel în ultimii ani. Reprezentanţii instituţiei au declarat că ministerul nu va avea nicio intervenţie în stabilirea taxelor locale, dar acestea trebuie gândite în raport cu posibilitatea contribuabililor de a le achita.

Este necesară rescrierea codului fiscal

Aceste modificări vor fi incluse în forma rescrisă a Codului Fiscal. Rescrierea Codului Fiscal este necesară pentru a include măsurile anticriză, pentru a simplifica documentul şi pentru a modifica şi adăuga anumite noţiuni, a precizat, la sfârşitul lunii februarie în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate, Dragoş Doroş, directorul Direcţiei Legislaţie Impozite Directe din cadrul MFP. Conform acestuia, „cea mai mare dezordine” este în normele de aplicare a Codului Fiscal. El a adăugat că noul Cod Fiscal va fi aprobat până la 31 martie.

Impozitele au crescut pentru unele mijloace de transport

Spre exemplu, Consiliul Local Năsăud, la ultima şedinţă ordinară, a adus unele modificări în cazul impozitului pe mijloacele de transport marfă cu masa de 12 tone şi peste acesta, impozit valabil pentru anul fiscal 2009. În raport cu legislaţia în vigoare, mai exact din cauza modificărilor Codului fiscal, aleşii locali au decis creşterea acestei taxe, în ciuda faptului că la sfârşitul anului trecut ei îşi dăduseră acordul pentru menţinerea ei la nivelul plătibil în 2007.

Astfel, valori aprobate de legislativul năsăudean pornesc de la 40 de lei, în cazul combinaţiilor de vehicule cu o masă cuprinsă între 18 şi 20 de tone, cu un sistem de suspensie pneumatic folosite pentru transportul intern.
Pentru vehiculele de 36 şi 37 de tone cu alt sistem de suspensie sau pentru combinaţii de până la 44 de tone, folosite pentru transportul internaţional, va fi plătită cea mai mare taxă. În acest caz, deţinătorii se îndatorează bugetului local, pentru anul 2009, cu suma de 1846 de lei.
Abaterea de la regula generală o fac în continuare vehiculele cu două axe şi cu masă totală de peste 12 tone, dar nu mai mult de 13 tone şi un sistem de suspensie pneumatic, folosite pentru transportul naţional. În cazul celor care se includ se va menţine anularea taxei intrată în vigoare în cursul anului trecut. Aceeaşi facilitate se aplică în cazul combinaţiilor de până la 18 tone cu sistem de suspensie pneumatic, folosite pentru transportul internaţional.
În 2009, transportatorii plătesc taxe majorate cu 11 până la 21 de procente după ce, la începutul anului 2008, Guvernul a crescut aceste taxe cu până la 29 de procente. Toate celelalte taxe locale au fost menţinute la acelaşi nivel ca şi în 2008 ori au suferit modificări minore faţă de vechiul cuantum.

Creşterea taxelor nu este o soluţie

Bineînţeles, cetăţenii, cei care vor suporta plata acestor taxe şi impozite, nu au reacţii din cele mai plăcute. Ei consideră că majorarea taxelor şi impozitelor este neavenită, mai ales că acum ţara trece printr-o perioadă de criză.


Vasile R.:
„Luând în calcul salariile din România şi viaţa, este extrem de mare impozitul. Este clar că în condiţiile unei încetiniri a economiei, creşterea taxelor nu este o soluţie, ci o agravare a problemei. Problema este că atunci când e vorba de creşteri, se aplică imediat, nimeni din cei care fac legea nu se pun în situaţia persoanelor care au un salariu mic şi întâmpină dificultăţi în a plăti astfel de impozite, pe lângă multe alte cheltuieli.”

Florin B.: Cred că lăcomia celor la putere e cauza creşterii impozitelor, se vede că strâng mai mult decât e necesar, şurubul. Trebuie luate nişte măsuri sociale care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor românilor.”

Tania M.:
„În ceea ce priveşte impozitele, nu mă deranjează suma pe care o plătesc, dar mă deranjează modul de tratare a funcţionarilor publici, în general, ei sunt lipsiţi de interes şi cu orice problemă te-ai adresa e imposibil de rezolvat. Fie că este vorba despre înmatriculat şi radiat autoturisme, taxe pe teren, taxe pe proprietăţi sau garaje, funcţionarii publici sunt de nederanjat. Dacă cetăţenii aşteaptă la rând, ei au cu totul alte preocupări. Sunt cazuri în care dau formulare de completat persoanelor în vârstă, care în afară de faptul că nu văd bine, nici nu înţeleg despre ce este vorba în formularul respectiv, iar pentru a-l completa trebuie să ceară ajutorul altor persoane care stau la rând, nu funcţionarilor. Cu siguranţa ar trebui schimbată atitudinea funcţionarilor faţă de cetăţeni, să fie omul informat, ajutat şi ghidat unde trebuie pentru a-şi rezolva problema.”

Alexandru G.: Este cea mai mare nesimţire a noului Guvern. Declară buget de austeritate, dar ei îşi majorează veniturile şi îşi uşurează cu banii noştri condiţiile de muncă. Iar pe noi ne exploatează ca pe nişte fraieri mărind taxele şi impozitele. E de o nesimţire crasa!”

Delia Hriţuleac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.