În plina campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, Mircea Geoana vorbeste de majorarea pensiilor.

# Liderul PSD este indignat de abandonarea constructiei Autostrazii Transilvaniei.

# „Viata politica româneasca este canibalizata de conflictul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu”.

# Mircea Geoana este de parere ca PSD va lua între 25 si 30% la alegerile europarlamentare.

Conducerea PSD se afla într-un periplu prin judetele din Ardeal. Turneul pesedistilor a vizat Oradea, Arad si Timisoara. Motivul agitatiei este campania electorala pentru alegerile europene si referendumul pentru introducerea votului uninominal. Candidatul PSD pentru regiunea de nord-vest a tarii este Ioan Mircea Pascu, fostul ministru al apararii din guvernul Adrian Nastase. Asta în conditiile în care europarlamentarii Vasile Puscas si Alexandru Athanasiu au refuzat sa candideze pentru un nou mandat. Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat în nenumarate rânduri ca „lista partidului putea fi mult mai buna”. Totusi social democratii sunt destul de optimisti în pragul confruntarii cu electoratul.

Pensii majorate cu 47%

Principala tema de campanie a social democratilor pare sa fie cresterea pensiilor. Desi Uniunea Europeana si analistii politici militeaza pentru o campanie bazata pe teme europene, partidele nu reusesc sa delimiteze temele interne de agenda europeana. Motivele pot fi doua: necunoasterea agendei de la Bruxelles sau populism. Cresterea pensiilor este principala realizare cu care PSD vine în fata electoratului în prag de alegeri europarlamentare. Partidul condus de Mircea Geoana considera ca aceasta majorare fara precendet a pensiilor trebuie trecuta în dreptul PSD. „Este vorba de 37,5% de la 1 noiembrie si de înca o majorare de pâna la pragul de 47% la 1 ianuarie. Este o mare victorie a pensionarilor, a echitatii si a bunului simt. Este un gest de solidaritate între generatii”, a tinut sa puncteze Mircea Geoana, prezent la Oradea saptamâna trecuta.

Pesedistii se arata îngrijorati si de amânarea subventiilor la agicultura pâna în primavara anului viitor. „Este vorba de sute de milioane de euro care au fost pierdute de fermierii români care se datoreaza întârzierilor de la APIA”, spune liderul PSD. Acesta se declara nemultumit de faptul ca executivul este incapabil sa gestioneze problema agriculturii, fiind amenintat de Uniunea Europeana cu introducerea clauzei de salvgardare pe acest domeniu. „Chiar daca nu se va aplica aceasta clauza suntem în pericolul de a pierde 25% din banii pe agricultura”, declara Mircea Geoana.

Autostrada abandonata

Mircea Geoana a tinut sa-si arate îngrijorarea si fata de ritmul de melc în care se desfasoara lucrarile la Autostrada Transilvaniei. Liderul PSD a precizat ca social democratii nu vor vota proiectul de buget pe anul viitor daca în cadrul acestuia nu vor fi identificate resursele financiare pentru Autostrada Transilvaniei. „Dorim ca executivul sa ne precizeze care vor fi sumele de bani ce vor fi alocate pentru aceasta autostrada pâna în anul 2013. Nu ne multumeste simpla precizare ca se aloca 4,7% din PIB pentru infrastructura. Îmi scapa motivele pentru care nu se doreste realizarea acestei inevestitii vitale pentru Transilvania si pentru România”.

Alt lucru punctat de Geoana a fost „umflarea cu 20-40% a facturii de la întretinere datorita baietilor destepti din sistemul energetic”. Liderul PSD sustine revendicarile sindicalistilor în acest domeniu si este decis sa faca demersuri la Bruxelles pe lânga comisarul care se ocupa de concurenta.

În alta ordine de idei, social democratii privesc cu îngrijorare prelungirea restrictiilor de munca pentru româii care doresc sa se angajaze pe piata muncii din Marea Britanie.

Din discurul electoral al lui Geoana nu a lipsit nici reducerea TVA-ului la produsele de baza la 5% si cresterea accizelor la produsele considerate a fi de lux.

Între 25 si 30%

Desi l-a nominalizat pe Vasile Puscas ca fiind cel mai bun expert în problematica europeana, Mircea Geoana considera ca Titus Corlatean este o alegere buna ca si cap de lista al partidului pentru europarlamentare. „Secretarul general al partidului va antrena si va mobiliza tot partidul pentru aceste alegeri. Îl înteleg pe Vasile, l-a deranjat acest lucru, dar Vasile Puscas va avea locul sau important în viitorul guvern al României pe care îl va face PSD”. Provocat sa ofere un pronostic pentru europarlamentare, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a codit sa dea un raspuns clar si transant. Nu a declarat ca va câstiga alegerile! Ceea ce înseamna mult pentru un partid care se considera a fi cel mai important si cel mai mare din tara. „Vom obtine un scor bun, în orice caz peste procentul cu care suntem creditati în sondajele de opinie”. Barometrele publice arata un PSD care se învârte pe la 20%. „În sondajele noastre avem 25%, vom lua peste acest scor… conform datelor noastre se vor prezenta la vot în jur de 40% din populatia cu drept de vot. Nu cred ca România va face exceptie, în toate tarile UE procentul de participare la vot la alegerile europarlamentare se învârte între 35 si 40%”. Liderul PSD Bihor, Mihai Bar, este si mai optimist decât seful sau de partid. „Ne vom mentine actualul numar de 12 europarlamentari”, ceea ce înseamna un procent de aproximativ 35%. „Alegerile din data de 25 noiembrie vor fi cel mai bun sondaj, atunci vom sti exact cum stam”,  a conchis Mircea Geoana.

Pentru uninominal

„În conditiile în care peste 80% din populatie dezavueaza Parlamentul României este necesara o modificare a sistemului electoral. Parlamentarii nu trebuie sa tina la propriul confort ci trebuie sa tina seama de dorintele electoratului”, spune liderul PSD. Acesta se bucura ca presedintele Traian Basescu sprijina varianta de vot uninominal pe care ei au propus-o. „Am strâns peste un milion de semnaturi pentru aceasta lege a votului uninominal, ceea ce poate fi considerat un adevarat mini-referendum”. Geoana îsi exprima pericolul pentru ca acest vot uninominal sa nu fie îngropat de razboiul dintre palate. „Viata politica româneasca este canibalizata de conflictul dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Cei doi se lupta pentru a câstiga imagine pe baza sustinerii votului uninominal. Traian Basescu vrea sa faca campanie electorala Partidului Democrat, iar Calin Popescu Triceanu vrea sa îsi întareasca pozitia prin asumarea raspunderii în parlament pe un proiect de lege privind votul uninominal”. Liderul PSD îsi exprima îndoiala fata de posibila prezenta la vot a noua milioane de alegatori care ar duce la validarea referendumului. Schimbarea sistemului de vot poate sa aiba si efecte negative. „Va trebui sa gândim o lege foarte stricta pentru finantarea campaniilor electorale bazate pe votul uninominal. Sa dam posibilitatea tuturor candidatilor sa aiba sanse egale. Sa nu ne trezim ca cineva arunca milioane de euro, care poate sunt câstigate si ilegal, si cumpara voturi. Sa nu ajungem sa avem un parlament format din miliardari, vedete si finantatori de fotbal”.

Familia PSD

Mircea Geoana a recunoscut ca s-a simtit jignit de Traian Basescu cu ocazia discursului sefului statului la lansarea candidatilor PSD pentru alegerile europarlamentare. „Presedintele Traian Basescu a venit la invitatia organizatiei de Bucuresti. A fost invitat ca sprijinitor al proiectului de lege al PSD pentru introducerea votului uninominal… Este evident ca Traian Basescu nu stie sa se comporte echidistant, ce a facut acolo a fost un gest de impolitete care nu este demn de un presedinte, toti din sala am fost indignati. Când sunt invitat la cineva acasa nu ma pun sa jignesc un membru din familie”, a conchis Mircea Geoana. Cu ocazia lansarii candidatilor PSD de la centrul Romexpo de la Bucuresti, Traian Basescu a declarat ca în acel loc, acum 17 ani, Ion Iliescu multumea minerilor pentru atitudinea civica de care au dat dovada. Dincolo de a fi o acuza, acest lucru a fost un fapt înregistrat de istoria tulbure a acelor vremuri. Mircea Goena si PSD se pare însa ca nu au scapat de tenebrele trecutului…

Mircea Geoana a refuzat sa comenteze declaratiile ex-vicepresedintelui PSD, Vasile Dâncu. Acesta declarase pentru GAZETA în numarul trecut: „ce poate face Mircea Geoana si colegii vicepresedinti? Curatenie rapida si reforma. Trebuie sa eliminam paralelismele de autoritate si toate formele de leadership artificial. Trebuie pastrati batrânii întelepti, dar eliminate javrele batrâne pentru care partidul este doar o cârpa de sters pe picioare. Trebuie sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursurile vechiului regim. Cangrena ce a cuprins stânga româneasca are nevoie de bisturiu”. „Este o supa reîncalzita, declaratia este mai veche, nu a fost fair play si deontologic sa fie scoasa acum în plina campanie electorala”, a fost comentariul lui Mircea Geoana. Totusi acesta a recunoscut faptul ca Vasile Dâncu nu a negat declaratiile si ca între timp nu si-a schimbat parerea despre reforma din PSD.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.