Ieri a avut loc, la sediul Poliției BN,  lansarea campaniei de prevenire a accidentelor rutiere în rândul persoanelor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, având în vedere faptul că sunt tot mai frecvente cazurile de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

La lansarea campaniei au fost prezenți, adjunctul şefului inspectoratului pe linie de ordine şi siguranţă publică, comisar şef Liviu Olariu, şeful Serviciului Rutier, comisar şef Roberto Hasnăş, directorul medical dr. Călin Ganea, psihologul Ionel Simionca și reprezentanți SAJ.

În perioada  1 ianuarie 2009-27 mai 2014 au avut loc 206 evenimente rutiere cu victime în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice.

În urma acestor evenimente 13 persoane au decedat, 62 au fost grav rănite şi 201 au fost rănite uşor.

Cele mai multe accidente din categoria celor analizate s-au produs în anul 2011, o scădere evidentă a numărului evenimentelor de acest fel remarcându-se în anul 2013.

„Necesitatea unui program cu măsuri complexe de informare-educare, prevenire şi combatere a acestui fenomen reprezintă o prioritate a poliţiei bistriţene, dar şi a partenerilor locali implicaţi în proiect”, potrivit unui comunicat remis redacției.

În luna iulie au avut loc cele mai multe accidente cu victime în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice.

Cele mai multe, 43% dintre accidentele cu victime în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice, au avut loc în weekend.

 Din cele 206 evenimente rutiere, 166 s-au petrecut în localitate iar 40 s-au produs în afara localității.

39% (81) din accidente cu victime în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice au avut loc pe drumuri naționale, 26% (54) pe străzi, 23% (47) pe drumuri județene și 12% (24) pe drumuri comunale.

Cele mai multe evenimente cu victime, în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice, au avut loc pe tronsonul de drum DN17-Dej-Bistrița-Vatra Dornei.

Conducerea cu alcoolemie peste limita legală este o cauză principală de producere a accidentelor rutiere în 31% din evenimentele rutiere analizate și cauză concurentă în cele 143 (69% ) de cazuri.

Cele mai multe (64%) din evenimentele cu victime, în care conducătorii auto implicați au fost sub influența băuturilor alcoolice, au avut loc pe timp de noapte, mai precis în intervalul orar 19:00-08:00.

Scopul campaniei este reducerea victimizării în rândul populaţiei prin accidente de circulaţie în care sunt implicaţi conducătorii auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, reducerea accidentelor rutiere în care sunt implicate persoane care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice cu 2 %, iar mesajele campaniei sunt „Riscurile invizibile pot deveni previzibile”, „Alcoolemia la volan…grade de risc”, „Nu risca viața ta, viața altora”.

Programul se va desfăşura în perioada iulie-decembrie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.