Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă la nivel mondial în legătură cu versiunile contrafăcute ale medicamentului Ozempic, cunoscut pentru utilizarea sa în pierderea în greutate, conform BBC. OMS a subliniat că aceste medicamente contrafăcute pot prezenta un pericol pentru sănătate și a sfătuit oamenii să achiziționeze medicamentul doar din surse de încredere, cum ar fi un medic, evitând site-urile obscure și rețelele de socializare.

Ozempic conține ingredientul activ semaglutidum, utilizat pentru a ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să-și controleze nivelul de zahăr din sânge. În plus, injecția săptămânală acționează asupra creierului pentru a induce senzația de sațietate, ajutând astfel la reducerea apetitului și la pierderea în greutate. Cu toate acestea, persoane fără diabet au folosit medicamentul pentru slăbit, ceea ce a dus la o penurie pentru pacienții cu diabet de tip 2 și a stimulat apariția medicamentelor contrafăcute.

Din 2022, OMS a monitorizat un număr tot mai mare de raportări privind Ozempic falsificat la nivel global. Loturi contrafăcute au fost confiscate în Marea Britanie, SUA și Brazilia. Dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse pentru sănătate, a avertizat că injecțiile contrafăcute pot să nu conțină deloc semaglutidum sau pot conține alte substanțe, cum ar fi insulina, ducând la efecte „neprevizibile” asupra sănătății.

În Marea Britanie, agenția de reglementare a medicamentelor a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut, importat aparent din Austria și Germania, cu ambalaje ce păreau originale. Dr. Alison Cave, ofițer pentru siguranță în cadrul organizației, a avertizat că achiziționarea semaglutidului de la furnizori ilegali online crește semnificativ riscul de a primi un produs contrafăcut sau neautorizat pentru utilizare în Marea Britanie, subliniind că injectarea unor astfel de produse poate pune sănătatea în pericol.

O versiune mai puternică a Ozempic, special dezvoltată pentru pierderea în greutate și comercializată sub numele de Wegovy, este disponibilă la clinici specializate în reducerea greutății din cadrul sistemului național de sănătate din Marea Britanie.

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.