Hydroelectric Engineering SRL, amendată a doua oară cu 100.000 lei de Garda de Mediu pentru neregulile de la construcţia MHC-ului de la Lunca Ilvei! Autorităţile mimează dezbaterile publice şi mor de grija pierderilor suferite de investitor

 

Firma care construieşte microhidrocentrala de la Lunca Ilvei – SC Hydroelectric Engineering SRL – a fost amendată, la finele lunii aprilie, cu 100.000 lei de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud , din cauză că a continuat să execute lucrări pentru aducţiunea de apă în porţiunea care acum este supusă autorizării de mediu, pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de pădure. Aceasta este a doua amendă încasată de societatea în cauză, prima fiind primită în urmă cu 6 luni, toamna anului trecut.

Un aspect care dă de gândit şi ridică semne mari de întrebare este modul în care s-a organizat dezbaterea publică a raportului privind impactului asupra mediului pe această temă. O dezbatere mimată doar, fiindcă nimeni din comună nu a ştiut de ea, autorităţile murind de grija pierderilor pe care le-ar avea Hydroelectric Engineering SRL din cauza necesităţii atâtor acorduri şi autorizaţii.

HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL are ca obiect producerea de energie electrică. Aceasta aparţine lui Alexandru Simionca şi Darius Alexandru Simionca, primul fiind şi patronul SC ÎNDEMÎNAREA PRODCOM SRL, firmă care de altfel este şi cel de-al treilea asociat în HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL.

LUCRARI MHC LUNCA ILVEI 2

Au avut INTERZIS, dar nu au luat în seamă

Cea de a doua amendă primită de SC Hydroelectric Engineering SRL a pornit de la dezbaterea publică obligatorie pentru constructor, pe tema impactului asupra mediului a scoaterii temporare din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei.

„Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat în data de 27.04.2017 un control inopinat la locul de amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei, amplasată pe cursul mijlociu şi superior al răului Ilva, jud. Bistriţa-Năsăud.

Aceştia au constatat că se efectuau în continuare lucrări la pozarea conductei de aducţiune, rămânând de amplasat (pozat) aproximativ 300 metri liniari de conductă. Lucrările continuau deşi în urma unui control anterior desfăşurat în luna noiembrie a anului trecut, comisarii GNM au dispus INTERZICEREA DESFĂŞURĂRII ORICĂREI ACTIVITĂŢI SAU REALIZAREA PROIECTULUI până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud. Tot atunci societatea a fost amendată cu suma de 100.000 de lei pentru că lucrările de pozare a conductei au fost începute ÎNAINTE de adoptarea unei decizii din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului-BN cu privire la proiectul «Scoaterea temporară din fondul forestier a suprafeţei de 0,7242 ha, teren forestier, Lunca Ilvei judeţul BN», fapt ce contravine flagrant legislaţiei de mediu în vigoare.

În consecinţă, în urma acestei verificări inopinate, operatorul economic a fost sancţionat cu încă de 100.000 lei pentru nerespectarea măsurii stabilite în cadrul controlului anterior şi anume: «Este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud».
După 2 amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 de lei aplicate în decurs de 5 luni, societatea a oprit orice fel de lucrări de amenajare hidroenergetică în Lunca Ilvei!

În cazul în care lucrările vor fi reluate fără a se intra în legalitate atunci reprezentanţilor societăţii li se vor întocmi dosare penale, riscând pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani” a anunţat Garda Naţională de Mediu într-un comunicat.

 

Dezbatere publică… în taină

Ladezbatere mai sus amintită, care a fost găzduită deprimăria din localitate, au participat Agenția de Protecția Mediului, autorul raportului- o firmă de specialitate din Cluj, și beneficiarul, adică SC Hydroelectric Engineering SRL. S-a dorit să fie o dezbatere formală, pe ideea că aşa cere legea, astfel că au avut grijă să nu se facă mare tam-tam, înainte. Dovadă stă şi faptul că la întrunire nu a fost nici ţipenie de om din sat, deşi primii interesaţi de ceea ce se întâmplă în comuna lor ar trebui să fie chiar sătenii. Când credeau că au scăpat neobservaţi şi neştiuţi, organizatorii s-au trezit la porţile primăriei cu Cristian Ţetcu, președintele de la Ruralis și Partidul Verde, care, într-o primă fază, a făcut înconjurul instituţiei preţ de 20 de minute întrebând inclusiv angajaţii primăriei dacă ştiu unde are loc dezbaterea. Nimeni însă nu ştia nimic! Într-un final Ţetcu a ajuns la „locul faptei”, însă nu a fost primit deloc cu bucurie, ba din contră a fost privit precum un spin în talpă, mai ales că fotografiase și filmase cu câteva minute înainte cum firma dădea înainte cu lucrările, deși ar fi trebuit să aștepte rezultatul dezbaterii și acordul ulterior al APM BN.

„În sală, persoane importante din partea primăriei, a firmei de proiectare, reprezentantul firmei beneficiare, Agenției pentru Protecția Mediului și a firmei care a scris Raportul de mediu cu pricina. Surpriză însă, în sală nu se afla nici o persoană din partea localnicilor sau a altor grupuri de persoane interesate după cum spune rețeta de succes a unei asemenea întâlniri. Unii dintre cei prezenți, pentru a salva aparențele, afirmată că luncanii au fost informați pe toate căile posibile și nu înțeleg cum de stakeholderii locali (categorie de persoane cu interese majore în desfăşurarea şi rezultatele activităţilor) nu au răspuns acestui demers. Să fi fost de vină ușile ferecate ale primăriei, gazda acestei dezbateri publice ?! Sau faptul că era necesar să stai creanga prin fața primăriei 20 de minute până să primești înduplecare?! Un mister greu de explicat, cu atât mai mult cu cât toți cei prezenți în sală se pare că îi așteptau ca pe pâinea cea caldă”, a scris Cristian Ţetcu, pe Facebook.

LUCRARI MHC LUNCA ILVEI 3

Ţetcu, încolţit din toate părţile

Dezbaterea cu pricina s-a petrecut într-o atmosferă foarte încordată, în condiţiile în care Cristian Ţetcu nu s-a ferit să îşi prezinte opiniile cu privire la raportul de impact asupra mediului întocmit la proiect. Dacă până la un punct sunt de înţeles susţinerile reprezentanţilor firmei care a întocmit raportul, mai puţin este de înţeles atitudinea primarului Flaviu Lupşan, cât şi a viceprimarului Titu Someşan, care au fost de partea investitorului, deşi în mod normal ar fi trebuit să fie neutri. Cei doi s-au arătat extrem de supăraţi de faptul că prin trecerea timpului, investitorul pierde bani, deşi în ochii opiniei publice astfel de afaceri ar aduce câştiguri imense, fără să ţină cont de gradul de afectare a mediului.

„Dânsul bate câmpii”, a pus la un moment dat viceprimarul Someşan cu privire la opiniile lui Cristian Ţetcu. Asta ca să nu mai discutăm despre numeroasele întreruperi de care Ţetcu a avut parte în momentul în care şi-a expus opiniile cu privire la raportul de impact asupra mediului.

Cât de mult a bătut Ţetcu câmpii s-a oglindit în „sentinţa” Gărzii de Mediu, după ce comisarii instituţiei din Bistriţa-Năsăud au efectuat un control inopinat la scurt timp după dezbaterea cu pricina.

 

Prima amendă, contestată în instanţă

Prima amendă aplicată în toamna anului trecut, tot în valoare de 100.000 lei, a fost contestată în instanţă de SC Hydroelectric Engineering SRL, dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei de Mediu. Un prim termen a avut loc chiar în ziua dezbaterii de la Primăria Lunca Ilvei, pe 24 aprilie. Al doilea termen a fost fixat pe data de 12 iunie.

Cei de la Garda de Mediu se aşteaptă ca Hydroelectric Engineering SRL să conteste şi cea de a doua amendă primită la finele lunii trecute.

(Va urma)

2 COMENTARII

  1. Ar fi interesant sa se faca o comparatie de averile primarilor inainte de a fi alesi si dupa legislatura.Sint primari care au facut averi (apartamente in tara si strainatate,case spatii comerciale etc )Toate aceste din acte de coruptie ,spagi pentru contracte publice cu dedicatie.DNA-ul ar trebui sa verifice.Cum e posibil ca un primar in 3-4 ani sa-si cumpere imobiliare in valoare de sute de mii de euro ?

  2. ndragheta mai 16, 2017 at 21:13
    „Ar fi interesant sa se faca o comparatie de averile primarilor inainte de a fi alesi si dupa legislatura.Sint primari care au facut averi (apartamente in tara si strainatate,case spatii comerciale etc )Toate aceste din acte de coruptie ,spagi pentru contracte publice cu dedicatie.DNA-ul ar trebui sa verifice.Cum e posibil ca un primar in 3-4 ani sa-si cumpere imobiliare in valoare de sute de mii de euro ?”
    Răspundeți dlor de la dna ,santeti pe bani nostrii platiti sa vedeti sau sa taceti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.