Huawei dă în judecată România pentru interzicerea echipamentelor sale în rețelele 5G

Grupul chinez Huawei a inițiat o acțiune în instanță împotriva statului român în această lună, contestând decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de a interzice utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România. Această hotărâre a fost consolidată printr-o decizie semnată la finele lunii februarie de premierul Marcel Ciolacu.

Dosarul depus la Curtea de Apel București include ca pârâți prim-ministrul, dar și Ministerul Digitalizării și CSAT.

Interzicerea echipamentelor 5G ale Huawei este justificată de riscurile la adresa securității naționale. CSAT a respins solicitarea grupului chinez pentru utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România, iar premierul Marcel Ciolacu a întărit această hotărâre printr-o decizie semnată la finele lui februarie.

Huawei și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Guvernului de a interzice echipamentele sale în rețelele 5G, subliniind că decizia nu a fost susținută de o evaluare obiectivă sau de constatări concrete. Compania se declară pregătită să conteste această hotărâre și își rezervă dreptul legal de a face acest lucru.

Reacția Huawei vine după o prezență de peste 20 de ani pe piața românească, având 1.300 de angajați locali și respectând toate legile și reglementările naționale.

În contextul european, Comisia Europeană a făcut apel la statele membre să excludă echipamentele Huawei și ZTE din rețelele 5G din cauza riscurilor de securitate. Deși Huawei a negat acuzațiile și a reclamat că decizia este una politică, îngrijorările persistă în ceea ce privește securitatea rețelelor 5G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.