Sigilarea şi conservarea galeriilor de mină, lucrări făcute de mântuială

Râul Someşul Mare a fost poluat pe o porţiune de mai bine de 15 km cu noroi de mină, din cauza hoţilor de fier vechi care au spart o galerie a unei foste mine situată în Valea Vinului – galeria Gheorghiu.

Firma care s-a ocupat de închiderea minelor din Valea Vinului Rodna este SC Conversmin SA, care a cheltuit în acest sens la nivel naţional bani gârlă de la bugetul statului, însă fără a avea rezultatele scontate. Acţiunea hoţilor de fier vechi ce a avut ca rezultat săptămâna trecută poluarea râului Someşul Mare, nu este unica, fiindcă astfel de fapte s-au mai petrecut şi în anii trecuţi.

Un control efectuat anul acesta de Corpul de control al primului ministru a scos la iveală o serie de nereguli cu privire la activităţi de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere în judeţul Hunedoara, după ce au fost informaţii că societatea statului „sifonează” fondurile publice.

Conform gazetadedimineata.ro, cei de la Convesrmin şi-au permis să denatureze situaţia financiară a societăţii prin înregistrări nelegale.

 

Bani gârlă, rezultate ioc!

Şi în Bistriţa-Năsăud lucrurile par să nu fie în regulă, întrucât de-a lungul timpului pentru zona minieră Rodna au fost pompaţi pentru închiderea şi ecologizarea galeriilor foarte mulţi bani.

Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, spune că din ceea ce ştie ar fi vorba de circa 15 milioane lei (150 miliarde lei vechi), pentru toată închiderea de mină, asta însemnând pentru galeriile mai multe zone ce aparţin exploatării miniere.

„Acum câteva luni, în urma unei discuţii pe care am avut-o cu domnul prefect (n. r. – Ioan Ţintean), am înţeles că cei de la companie ar fi primit circa trei milioane de lei pentru reînchidere, să le pună la punct. (…) Până nu vor fi închise aşa cum trebuie, tot aşa se va întâmpla, fiindcă apele nu mai merg cum au fost ele dirijate pe conducte, apele merg direct în izvorul băilor. Pe Valea Vinului sunt vreo 6-7 galerii, dar toate sunt sparte. Oamenii (n. r. – hoţii de fier vechi) au încălcat legea mergând la galerii, dar ştiţi cum e, lipsa strică legea, fiindcă sunt oameni fără servici, cu bani puţini, copii pe-acasă şi atunci riscă: dacă sunt prinşi, bine, dacă nu, nu. Dacă galeriile erau închise cum trebuie, atunci nu mai pătrundea nimeni în ele, părerea mea”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Alexandru Năşcan.

 

Peste 10 milioane lei în ultimii doi ani pentru lucrări de conservare

Faptul că s-au pompat bani pentru conservarea exploatărilor miniere, printre care se află şi cea de la Rodna, stau dovadă şi licitaţiile lansate pe SEAP de Conservmin SA. Pentru edificare, dăm doar câteva exemple.

Astfel, în 2010, Conversmin SA lansează o licitaţie pentru „Servicii de proiectare pentru revizuirea Proiectului Tehnic de închidere şi ecologizare mina RODNA – iazul Valea Glodului – Faza Schimbarea soluţiei de închidere şi ecologizare la iazul Valea Glodului”, valoarea estimată a contractului fiind de 80.688 lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit firmei RO-MIN SRL din Baia Mare.

Anul trecut pentru „Lucrări/servicii de conservare pentru minele Aurum, Baia Sprie, Baia Sprie Vest, Herja, Şuior, Ilba, Nistru, Băiut, Cavnic, Borşa Iaz Novat, Penighe, Turţ, Răzoare, RODNA”, compania statului român a alocat, în 2012, nu mai puţin de 5.595.326 lei, fără TVA. Contractul pentru lucrările de conservare a fost atribuit de Companiei Naţionale de Metale Preţioase şi Neferoase – REMIN SA. Baia Mare la preţul de 5.539.475 lei, fără TVA.

Aceeaşi companie băimăreană, REMIN SA, a mai primit un contract pentru lucrări similare şi în septembrie anul acesta de la Conservmin SA. Astfel, pentru „Lucrări de conservare pentru minele Aurum, Baia Sprie, Baia Sprie Vest, Herja, Ilba, Nistru, Băiut, Cavnic, Borşa – Iaz Novat, Penigher, Turţ, Răzoare, Rodna, Şuior”, Conversmin SA a pus la bătaie 5.462.846 lei, fără TVA, REMIN SA primind contractul cu o ofertă în valoare de 5.397.190 lei, fără TVA.

Trebuie să menţionăm că toate contractele au fost atribuite prin negociere directă fără anunţ de participare.

 

Sigilările nu s-au făcut tocmai cum trebuie

Închiderea minelor a început în România în 2005. Prin 2006 – 2007 s-a ajuns şi la Rodna, însă sigilarea galeriilor de mină se pare că nu a fost făcută ca la carte, fiindcă de circa trei ani încoace hoţii de fier vechi au rupt sigiliile cu mare uşurinţă.

La acea vreme contractul pentru sigilarea galeriilor a fost atribuit unei companii din Gura Humorului – SC Cominco SA.

„Au fost închise, securizate prin betonare gurile minelor de la Făget şi Rodna. Cei de la Gura Humorului trebuiau să facă asta, dar având în vedere să s-au putut sparge, înseamnă că nu s-au făcut tocmai cum trebuie,” explica în luna februarie anul acesta, pentru Adevărul, inspectorul Valerian Sălăgean, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din România.

Declaraţia inspectorului din cadrul ANRM vine după ce în luna februarie au fost prinse 9 persoane care încercau să scoată dintr-o galerie din Valea Vinului 40 de ţevi şi 5 vagoane.

Cu un an înainte, în 2012, jandarmii montani au găsit 80 de bucăţi de şine de diferite dimensiuni pregătite să fie încărcate într-o sanie şi respectiv o căruţă ca mai apoi să fie duse la centrele de fier vechi. Demontarea şinelor a produs schimbarea apei pârâului ce ieşea din galerie, fiind necesară o monitorizare din partea Apelor Române.

 

Îi mai paşte o amendă. Anul trecut au primit 50.000

Din cauza problemelor multiple care au avut loc la exploatarea minieră Rodna, sucursala din Baia Mare a Conversmin SA a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 50.000 de lei. Deşi amenda a fost contestată în instanţă, judecătorii au decis că nu au dreptate, astfel că cei de la Conversmin au fost nevoiţi să pună banii jos.

După ce săptămâna trecută hoţii au dat iar iama la galeriile de mină să fure fier vechi, apa cu noroi de mină acumulată s-a scurs în pârâul Valea Băilor şi de acolo, mai departe în Someşul Mare, ajungând să se întindă pe o lungime de peste 15 km. Şi acum Conversmin SA este foarte posibil să nu iasă basma curată. Potrivit declaraţiei şefului Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, Conversmin riscă să fie din nou amendată.

„Mă gândesc că da, însă ceva sigur vă pot spune doar după ce vedem toate rezultatele”, declara zilele trecute, pentru Gazeta de Bistriţa, Maxim Pop.

Potrivit buletinului de analiză întocmit de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, din probele prelevate din pârâul Valea Băilor în amonte de confluenţa cu râul Someşul Mare apa avea o culoare maronie, un pH de 8,34 şi o concentraţie de fier de 14,345 mg/l.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.