Hoții care, în decembrie 2021, au spart locuința unui bistrițean și l-au golit de bani și bijuterii din aur de peste 60.000 de euro, au fost condamnați zilele trecute de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Deși lista acuzațiilor este destul de lungă, inclusiv trafic de droguri de mare risc, pedepsele aplicate celor cinci bărbați, sunt destul de blânde, cea mai mare fiind de 5 ani de închisoare.

Acuzațiile aduse celor cinci sunt de constituire de grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, trafic de droguri, conducere fără permis, fals și uz de fals.

Acest dosar dosar a fost deschis de procurorii DIICOT la începutul lunii noiembrie 2021, în urma denunțului unui inculpat anchetat de procurorii DIICOT, ancheta fiind începută IN REM pe mai multe fapte, respectiv trafic de droguri, viol, lipsire de libertate.

Câteva zile mai târziu, firele au dus la Marcel Moldovan, după ce a mai fost formulat un denunț de către un alt bărbat a cărui locuință a fost “răvășită” de procurorii DIICOT, și unde s-a găsit substanțe interzise. Așa că, pentru ca să scape, a ciripit, iar anchetatorii au ajuns și la Marcel Chereji, nepotul lui Moldovan.

S-au pus pe furat

În toamna lui 2021, Moldovan, Chereji și Ioan Ciurcui și-au unit forțele și s-au apucat de furturi. Numai că, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Moldovan, acesta era filat de anchetatori.

Astfel, în luna noiembrie, Chereji a primit un pont de la Grigore Ani, iar mai apoi l-a informat pe Moldovan, care la rândul lui i-a convocat pe Lascu și pe Ciurcui. Totodată, Moldovan s-a întâlnit și el personal cu Ani, care i-a dat detalii despre viitoarea lor victimă – unde se află apartamentul în care locuiește, ce activități și medii frecventează, ce autoturism folosește -, ba mai mult, i-a dus și pe teren, pentru a identifica adresa exactă și persoana vizată, pe care Ani o cunoștea foarte bine, fusese în casa acesteia și știa că deține bunuri și bijuterii de valoare și circa 200.000 de euro, bani proveniți de pe urma vânzării unui imobil.

Drept urmare, victima a fost filată timp de câteva zile, în acest interval cei cinci punând la punct “planul de bătaie”.

Pe 4 decembrie2021, într-o zi de sâmbătă, a avut loc furtul. Evident, după ce s-au convins că victima este plecată de acasă.

Astfel, Moldovan și Chereji au rămas în afară pentru a supraveghea zona, în timp ce Lascu și Ciurcui au intrat în apartament.

Potrivit procurorilor, furtul a fost comis în intervalul orar 17:59-19:10. Acțiunea n-a fost un ușoară, Lascu și Ciurcui întâmpinând probleme cu deschiderea ușii de acces în locuința victimei, care era una metalică, așa că au fost nevoiți să facă rost și de scule pentru a o deschide. În tot acest timp, cei patru au ținut legătura telefonic, numai că anchetatorii îi filau deja, convorbirile fiindu-le interceptate, atât cele telefonice, cât și ambiental.

Captură impresionantă

Captura a fost una extrem de mulțumitoare pentru cei 4 hoți.

Ciurcui și Lascu găsit în incinta apartamentului o cutie în care se aflau 8 ceasuri bărbătești de colecție mărcile Piegmont, Duward, Corum, Longines, Hublot, Tag Heuer Carrera dintre care 2 ceasuri erau din aur de 18 karate, un alt ceas din aur de 18 Karate femeiesc și mai multe bijuterii din aur printre care un colier cu perle, un lănțișor din aur de 18 karate reprezentând crucea cu Iisus Hristos răstignit, 3 lănțișoare din aur de 18 și 22 de karate cu medalion, 2 inele din aur cu pietricele, un ceas de buzunar din argint marca Chopard, un buton pentru cămăși marca Armani din argint placate cu aur, doi butoni pentru cămăși din aur alb cu pietre, un breloc pentru chei Armani din argint placat cu aur, o brățară din aur de circa 60 grame de 18 karate, o brățară din aur de 22 de karate cu greutate de circa 60 grame, având model cu 3 rânduri de verigi suprapuse și lipită pe fiecare verigă un model din aur de tip frunză.

Au început să vândă bunurile furate

După comiterea faptei, cei patru s-au gândit să pună la adăpost bunurile furate, și le-au dus la locuința unui văr de-al lui Moldovan, aflat într-o localitate mai izolată, unde au fotografiat și filmat obiectele și au cântărit bijuteriile din aur. Apoi s-au înțeles cum să valorifice bunurile furate și cum să împartă banii.

Astfel, patru ceasuri au fost vândute cu 1.800 de euro, iar o parte din bijuterii au fost vândute contra sumei de 10.000 de lei. Și nu au fost singurele bunuri valorificate. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal, câte 2.500 lei și 1800 euro, plus o parte din obiecte.

La un moment dat însă și-au adus aminte că Ani Grigore, cel care le dăduse pontul a rămas nerecompensat. Numai că în acest punct au început să cârtească, fiindcă ar fi rămas cu bani mai puțini. Deși Chereji a propus să pună fiecare câte 600 de lei, Moldovan a spus că Ani nu va primi mai mult de 500 de lei de toți.

Câteva zile la rând, cei 4 au încercat să mai facă rost de bani prin vânzarea celorlalte bunuri rămase, însă pe 17 decembrie s-au trezit cu anchetatorii pe cap, iar a doua zi au fost arestați preventiv.

Lascu și Ciurcui și-au recunoscut faptele de la bun început și au colaborat cu anchetatorii, însă Cherejii și Moldovan s-au dat nevinovați la început, după care s-au gândit că e mai bine să vorbească.

După arestare, undeva pe la finele lui februarie, Lascu, Chereji și Moldovan au reușit să îl contacteze pe bărbatul a cărui locuință o spărseseră, și i-au spus cine le-a dat pontul. Pe 3 martie, victima i-a trimis printr-un sms lui Ani convorbirea cu cei trei. În aceeași zi, bărbatul a fost reținut și ulterior arestat preventiv.

S-au recuperat circa 11.000 de euro din pagubă

Pe lângă acuzațiile de furt și trafic de substanțe interzise, anchetatorii au descoperit și alte infracțiuni. Astfel, Chereji s-a folosit de un permis fals ca să circule cu mașina, document obținut prin intermediul unei persoane din Republica Moldova. A fost descoperit de polițiști în luna martie 2021.

În ceea ce îl privește pe Ani Grigore, procurorii spun că, în urma cercetărilor a rezultat că ar fi implicat în activități de trafic de droguri de risc și falsificare de monedă.

Lascu este acuzat și de contrabandă cu țigări, dar și cu articole pirotehnice.

“În cauză s-au demarat cercetări in rem și cu privire la infracțiunile de viol, tâlhărie, oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, viol, prev. de art. 218 alin.1 și 3, lit. c și f C.pen. și lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin.1 și 3, lit. b C.pen. la care s-a făcut referire în cuprinsului denunțului formulat de inculpatul XX, din 4.11.2021, formulat către DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, precum și pentru infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din Cod Penal cu privire la care s-a extins urmărirea penală consecutiv depunerii denunțului și înregistrării cauzei”, au mai menționat anchetatorii, în rechizitoriu.

De la inculpați s-au recuperat un colier din perle, în valoare de 9.000 euro, un ceas de colecție marca Tag Heuer Carrera, în valoare de 2.200 euro și un ceas de mână marca Ferruci Quartz, în valoare de 200 lei. Prin pătrunderea prin efracție s-a cauzat persoanei vătămate A.A. o pagubă de 62.368,74 euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase și a celor distruse. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 59.668,74 euro.

Sentințe blânde, aproape executate în arest preventiv

La finalul procesului pe fond, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au pronunțat și sentința. Astfel, Marcel Moldovan și Marcel Chereji au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, Corneliu Lascu a primit 2 ani și 3 luni de închisoare, Ciurcui Ioan a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în timp ce Ani Grigore a primit 4 ani și 10 luni de închisoare. Totodată, cei cinci sunt obligați să plătească victimei furtului aproape 40.600 de euro despăgubiri civile.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.