La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, patru bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, și ulterior arestați preventiv de magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, sub acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, trafic de droguri de mare risc, conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. În luna aprilie, cei patru au fost trimiși în judecată, alături de un al cincilea inculpat, iar dosarul a intrat în cameră preliminară, iar luna trecută instanța a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori, astfel că luna aceasta începe judecata pe fond.

Într-un comunicat dat publicității de DIICOT se arăta că „la sfârșitul lunii noiembrie 2021, pe raza municipiului Bistrița s-a constituit un grup infracțional organizat, format din 4 persoane, care a avut ca scop comiterea unor furturi din locuințe și comercializarea de substanțe psihoactive și droguri de mare risc.

La data de 4 decembrie 2021, membrii grupării au pătruns prin efracție într-un apartament de pe raza municipiului Bistrița, de unde au sustras bijuterii, ceasuri și alte bunuri în valoare de aproximativ 50.000 de euro. Totodată, în perioada noiembrie-decembrie 2021, doi dintre inculpați au comercializat substanțe psihoactive, către consumatori de pe raza județului Bistrița-Năsăud.

În urma probatoriului administrat în cauză, a reieșit faptul că, liderul grupării a desfășurat și activități de trafic droguri de mare risc, iar un alt membru a condus un autoturism fără a deține permis de conducere și folosind un permis despre care există indicii că este fals.

La data de 17.12.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate bijuterii, 2 pistoale de tip airsoft despre care există indicii că ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor, 15 telefoane mobile, 2 cântare de mare precizie cu urme de substanțe susceptibile a fi psihoactive, 300 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, precum și sumele de 13.770 de lei și 1.550 de euro.

La data de 18.12.2021, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus arestarea preventivă a celor 4 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile”.

Cei cinci inculpați din dosar sunt Marcel Moldovan, Ani Grigore, Chereji Marcel, Ciurcui Ioan și Lascu Corneliu, toți trimiși în judecată în stare de arest preventiv.

Vizați, după ce au fost denunțați de un alt “client” al DIICOT

Procurorii spun că acest dosar a fost deschis la începutul lunii noiembrie, în urma denunțului unui inculpat anchetat de procurorii DIICOT, ancheta fiind începută IN REM pe mai multe fapte, respectiv trafic de droguri, viol, lipsire de liberate.

Câteva zile mai târziu, firele au dus la Marcel Moldovan, după ce a mai fost formulat un denunț de către un alt bărbat a cărui locuință a fost “răvășită” de procurorii DIICOT, și unde s-a găsit substanțe interzise. Așa că, pentru ca să scape, a ciripit.

Procurorii spun că Moldovan este unchiul lui Chereji, primul revenind în țară în 2020, unde a fost închis pentru comiterea unor infracțiuni grave cu violență. O vreme au locuit împreună și au făcut mai multe deplasări în străinătate. La un moment dat, Chereji s-a însurat și s-a mutat la Drobeta Turnu Severin.

Cu toate acestea, deplasările celor doi prin Europa, respectiv Elveția, Danemarca, Germania sau Olanda, nu au lipsit, iar lor li s-a alăturat și Lascu, iar în toamna lui 2021 l-au cunoscut pe Lascu.

În această perioadă, Moldovan a început să facă trafic cu substanțe psihoactive.

“Inculpatul Moldovan Marcel a desfășurat în cursul anului 2021 o activitate de infracțională cu substanțe psihoactive («sare de baie») pe care le-a achiziționat de pe «piața» internă sau din străinătate și le-a pus la dispoziția unor consumatori de pe raza județului Bistrița-Năsăud la diferite petreceri la care a participat sau pe care le-a organizat. Inculpatul Moldovan Marcel a pus la dispoziția mai multor femei, inclusiv minore, substanțe psihoactive, de multe ori cu titlu gratuit în scopul de a le atrage în anturajul său și pentru a întreține relații sexuale cu acestea. De asemenea, inculpatul Moldovan Marcel își racola clienții prin modalitatea de a le pune la dispoziție la petreceri «droguri». Inculpatul Moldovan Marcel și-a procurat un cântar electronic pe care l-a folosit pentru cântărirea substanțelor psihoactive, acesta acționa cu o oarecare prudență, își schimba frecvent telefoanele și numerele de telefon, evita să poarte discuții compromițătoare prin telefon și le atrăgea atenția clienților săi să nu folosească în cadrul convorbirilor telefonice expresii care să desconspire activitățile sale infracționale. Totodată acesta ascundea drogurile pe un teren viran situat în zona de centură a municipiului Bistrița și când avea droguri asupra sa le ascundea în lenjeria intimă. Pe parcursul anului 2021, în activitatea infracțională cu substanțe psihoactive («sare de baie») s-a implicat și inculpatul Chereji Marcel care și-a procurat un cântar electronic în acest scop și a comercializat și el astfel de substanțe”, arată procurorii în rechizitoriu.

S-au apucat și de furturi! Curând au primit pontul cel mare

Anchetatorii mai spun că, în toamna lui 2021, Moldovan, Chereji și Ciurcui au și-au unit forțele și s-au apucat de furturi.

Astfel, în luna noiembrie, Chereji, în timp ce se afla la o partidă de poker, a primit un pont de la Grigore Ani, iar mai apoi l-a informat pe Moldovan, care la rândul lui i-a convocat pe Lascu și pe Ciurcui. Totodată, Moldovan s-a întâlnit și el personal cu Ani, care i-a dat detalii despre viitoarea lor victimă – unde se află apartamentul în care locuiește, ce activități și medii frecventează, ce autoturism folosește -, ba mai mult, i-a dus și pe teren, pentru a identifica adresa exactă și persoana vizată, pe care Ani o cunoștea foarte bine, fusese în casa acesteia și știa că deține bunuri și bijuterii de valoare și circa 200.000 de euro.

Drept urmare, victima a fost filată timp de câteva zile, în acest interval cei cinci punând la punct “planul de bătaie”.

“Activitățile de documentare desfășurate de cei patru membri ai grupului infracțional în scopul realizării cu succes a acțiunii de sustragere de bunuri din locuința persoanei vătămate A.A. au durat din 29 noiembrie 2021 până la data de 4 decembrie 2021 când a fost comis efectiv furtul. Inculpatului Moldovan Marcel i-a revenit rolul de lider al grupului, cu atribuții de coordonare a activității de supraveghere și documentare a persoanei vătămate și la momentul punerii în aplicare a planului infracțional, de a supravegherea zona și a de a-l anunța prin telefon pe inculpatul Ciurcui Ioan (…) în cazul apariției vreunei situații de risc, respectiv apariția persoanei vătămate, a vreunei patrule de poliție sau a unor vecini”, mai precizează procurorii.

Pe 4 decembrie, într-o zi de sâmbătă, a avut loc furtul. Evident, după ce s-au convins că victima este plecată de acasă.

Astfel, Moldovan și Chereji au rămas în afară pentru a supraveghea zona, în timp ce Lascu și Ciurcui au intrat în apartament.

Potrivit procurorilor, furtul a fost comis în intervalul orar 17:59-19:10. Acțiunea n-a fost un ușoară, Lascu și Ciurcui întâmpinând probleme cu deschiderea ușii de acces în locuința victimei, care era una metalică, așa că au fost nevoiți să facă rost și de scule pentru a o deschide. În tot acest timp, cei patru au ținut legătura telefonic, numai că anchetatorii îi filau deja, convorbirile fiindu-le interceptate, atât cele telefonice, cât și ambiental.

Captură babană

Captura a fost una extrem de mulțumitoare pentru cei 4 hoți.

“Inculpații Ciurcui Ioan și Lascu Cornelui găsit în incinta apartamentului o cutie în care se aflau 8 ceasuri bărbătești de colecție mărcile Piegmont, Duward, Corum, (…) Longines, Hublot, Tag Heuer Carrera dintre care 2 ceasuri erau din aur de 18 karate, un alt ceas din aur de 18 Karate femeiesc și mai multe bijuterii din aur printre care un colier cu perle, un lănțișor din aur de 18 karate reprezentând crucea cu Iisus Hristos răstignit, 3 lănțișoare din aur de 18 și 22 de karate cu medalion, 2 inele din aur cu pietricele, un ceas de buzunar din argint marca Chopard, un buton pentru cămăși marca Armani din argint placate cu aur, doi butoni pentru cămăși din aur alb cu pietre, un breloc pentru chei Armani din argint placat cu aur, o brățară din aur de circa 60 grame de 18 karate, o brățară din aur de 22 de karate cu greutate de circa 60 grame, având model cu 3 rânduri de verigi suprapuse și lipită pe fiecare verigă un model din aur de tip frunză.

Imediat după comiterea furtului cei patru membri ai grupului infracțional au avut de gestionat o situație de risc generată de faptul că inculpaților Moldovan Marcel și Chereji Marcel le era frică să nu fie surprinși de camerele de supraveghere din oraș în timp ce-i preluau pe inculpații Ciurcui Ioan (…) și Lascu Corneliu (…) în autoturismele folosite la comiterea faptei.

Inițial inculpații Ciurcui Ioan (…) și Lascu Corneliu(…)  au fost direcționați de către inculpatul Moldovan Marcel spre zona parcului dar aceștia nu au fost de acord să meargă în direcția respectivă pentru că au observat prezența unor camere și s-au deplasat spre pietonalul din centrul municipiului, fiind direcționați spre Biserica Evanghelică și ulterior în zona Piața Decebal și spre calea ferată. Pe traseul parcurs pe jos de inculpații Ciurcui Ioan (…) și Lascu Corneliu (…) având asupra lor bunurile sustrase, a avut loc o discuție telefonică între Lascu Corneliu (…) și Chereji Marcel Ultimul a făcut referire la împărțirea banilor iar Lascu Corneliu(…) a replicat că nu a găsit bani (doar o sumă derizorie) în schimb au furat 8-10 ceasuri.

În final inculpații Ciurcui Ioan (…) și Lascu Corneliu(…) au fost preluați de către inculpatul Moldovan Marcel cu autoutilitara marca Mercedes Benz cu numărul de înmatriculare (…) și s-au întâlnit în zona de centură și cu inculpatul Chereji Marcel care și-a făcut apariția în locul respectiv la volanul autoturismului marca Volkswagen Touran argintiu cu numerele de înregistrare BN 047284.

La locul de întâlnire inculpații Ciurcui Ioan (…) și Lascu Corneliu(…)  le-au arătat inculpaților Moldovan Marcel și Chereji Marcel bunurile pe care le-au sustras din locuința persoanei vătămate”, au precizat procurorii.

Mai apoi, cei patru s-au gândit să pună la adăpost bunurile furate, și le-au dus la locuința unui văr de-al lui Moldovan, aflat într-o localitate mai izolată, unde au fotografiat și filmat obiectele și au cântărit bijuteriile din aur.

“În seara de 5 decembrie 2021 inculpații Chereji Marcel, Ciurcui Ioan și Lascu Corneliu au plecat din orașul Beclean cu un tren, având asupra lor bunurile furate din locuința persoanei vătămate. La data de 5 decembrie 2021 ora 17:15:21 inculpatul Chereji Marcel a purtat o discuție cu un bărbat cu apelativul ”XX” în cuprinsul căreia interlocutorul a întrebat ce face ”(…)” (referindu-se la inculpatul Lascu Corneliu). Inculpatul Chereji Marcel a replicat că acesta a plecat și i-a atras atenția să nu mai folosească nume sau apelative în cadrul convorbirii telefonice. Membrii grupului infracțional s-au înțeles să valorifice împreună bunurile sustrase și s-au întâlnit în zilele următoare (…)”, mai arată anchetatorii.

Au început să vândă bunurile furate

În zilele care au urmat, cei patru au început să vândă bunurile. Astfel, patru ceasuri au fost vândute cu 1.800 de euro, iar o parte din bijuterii au fost vândute contra sumei de 10.000 de lei. Și nu au fost singurele bunuri valorificate. Banii obținuți au fost împărțiți în mod egal, câte 2.500 lei și 1800 euro, plus o parte din obiecte.

La un moment dat însă și-au adus aminte că Ani Grigore, cel care le dăduse pontul a rămas nerecompensat. Numai că în acest punct au început să cârtească, fiindcă ar fi rămas cu bani mai puțini. Deși Chereji a propus să pună fiecare câte 600 de lei, Moldovan a spus că Ani nu va primit mai mult de 500 de lei de toți.

Câteva zile la rând cei 4 au încercat să mai facă rost de bani prin vânzarea celorlalte bunuri rămase, însă pe 17 decembrie s-au trezit cu anchetatorii pe cap, iar a doua zi au fost arestați preventiv.

Lascu și Ciurcui și-au recunoscut faptele de la bun început și au colaborat cu anchetatorii, însă Cherejii și Moldovan s-au dat nevinovați la început, după care s-au gândit că e mai bine să vorbească.

După arestare, undeva pe la finele lui februarie, Lascu, Chereji și Moldovan au reușit să îl contacteze pe bărbatul a cărui locuință o spărseseră, și i-au spus cine le-a dat pontul. Pe 3 martie, victima i-a trimis printr-un sms lui Ani convorbirea cu cei trei.

“La data de 3 martie 2022, organele de poliție judiciară au pus în executare mandatul de supraveghere tehnică nr. MST 6/28.01.2022 al Tribunalului Bistrița-Năsăud și au procedat la supravegherea inculpatului Ani Grigore.

La ora 8:30 inculpatul Ani Grigore a ieșit din scara blocului unde locuiește situat pe strada (…) s-a deplasat pe itinerariul (…) și la ora 08:40 a parcat în curtea interioară a restaurantului Aroma, după care s-a așezat la o masă situată în interiorul restaurantului unde se aflau numiții (….).

În continuarea supravegherii susnumitului unul dintre polițiștii delegați de procuror s-a așezat la o masă alăturată celei unde se afla inculpatul Ani Grigore. La scurt timp după ce s-a așezat la masă, inculpatul Ani Grigore a fost observat cum asculta cu telefonul mobil la ureche un mesaj audio. Acesta a devenit brusc agitat și expresia feței trăda îngrijorare. S-a ridicat de la masă cu telefonul mobil la ureche și a ieșit din restaurant în curtea interioară.

Inculpatul Ani Grigore ascultase în acele momente un mesaj vocal transmis de către persoana vătămată A.A. conținând o înregistrare a unei convorbiri cu autorii furtului și din acest motiv și-a trădat îngrijorarea. Inculpatul a ieșit din incinta localului pentru că în timp ce asculta mesajul vocal a fost apelat de către persoana vătămată A.A.

Inculpatul Ani Grigore a fost reținut la data de 3 martie 2022 și arestat preventiv pentru 30 de zile, măsura fiind prelungită. La scurt timp de la dispunerea măsurii preventive față de inculpatul Ani Grigore, persoana vătămată A.A. a fost contactată de mai multe ori de către fosta soție a inculpatului care i-a propus cedarea unui teren pentru a-l determina «să-și retragă plângerea».

În perioada de după arestarea sa preventivă, inculpatul Ani Grigore le-a promis inculpaților Ciurcui Ioan și Lascu Corneliu câte 10.000 lei pentru a-i determina să retracteze declarațiile prin care au divulgat implicarea lui.

Alte acuzații la dosar

Pe lângă acuzațiile de furt și trafic de substanțe interzise, anchetatorii au descoperit și alte infracțiuni. Astfel, Chereji s-a folosit de un permis fals ca să circule cu mașina, document obținut prin intermediul unei persoane din Republica Moldova. A fost descoperit de polițiști în luna martie 2021.

În ceea ce îl privește pe Ani Grigore, procurorii spun că, în urma cercetărilor a rezultat că ar fi implicat în activități de trafic de droguri de risc și falsificare de monedă.

Lascu este acuzat și de contrabandă cu țigări, dar și cu articole pirotehnice.

“În cauză s-au demarat cercetări in rem și cu privire la infracțiunile de viol, tâlhărie, oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, viol, prev. de art. 218 alin.1 și 3, lit. c și f C.pen. și lipsire de libertate, prev. de art. 205 alin.1 și 3, lit. b C.pen. la care s-a făcut referire în cuprinsului denunțului formulat de inculpatul XX, din 4.11.2021, formulat către DIICOT Biroul Teritorial Bistrița Năsăud, precum și pentru infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 din Cod Penal cu privire la care s-a extins urmărirea penală consecutiv depunerii denunțului și înregistrării cauzei”, au mai menționat anchetatorii.

De la inculpați s-au recuperat un colier din perle, în valoare de 9.000 euro, un ceas de colecție marca Tag Heuer Carrera, în valoare de 2.200 euro și un ceas de mână marca Ferruci Quartz, în valoare de 200 lei. Prin pătrunderea prin efracție s-a cauzat persoanei vătămate A.A. o pagubă de 62.368,74 euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase și a celor distruse. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 59.668,74 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.