Un caz probabil nemaiîntâlnit în Europa, benzinarie lipita de un hotel# Se prea poate# În Cluj-Napoca# În referatul Comisiei de Urbanism din Primaria Cluj “se propunea” demolarea benzinariei # Cu toate acestea, de mai bine de un an, nimeni nu s-a atins de statia de benzina lipita de noul hotel# În nebunia imobiliara sunt implicate nume grele din constructii si administratia locala

În Cluj-Napoca, pe strada Observatorului, la nr. 129 functioneaza de mai multa vreme o benzinarie a firmei Pritax Invest. Ulterior, în urma sedintei Consiliului Local din 28 martie 2006 a fost aprobata, în imediata apropiere a furnizorului de carburanti, construirea unui hotel. Ridicarea cladirii a fost, în schimb, conditionata de demolarea benzinariei si de construirea unei parcari pentru biserica din vecinatate.

Documentatia necesara a fost întocmita de catre firma SC Bogart Construct SRL, pentru beneficiara SC Pritax Invest SRL, potrivit Hotarârii de Consiliu Local ”în scopul reglementarii construirii unei dotari hoteliere pe terenul proprietate particulara apartinând SC Pritax SRL, în suprafata de 2093 mp”.  Firma SC Bogart Construct SRL nu este o necunoscuta. Aceasta apartine lui Bogdan Petrina, fiul prorectorului Universitatii Tehnice, Mircea Petrina, considerat unul dintre preferatii fostului arhitect-sef al Clujului, Adrian Iancu. Fostul arhitect-sef al orasului, Iancu, este si cel care a semnat împreuna cu seful serviciului, Eugeniu Hordnic proiectul avizat de catre decretarul jr. Mircea Jorj referatul pentru aprobarea Planului Urbanistic. Firma familiei Petrina este cea care a câstigat licitatiile pentru redimensionarea si reamenjarea pietelor clujene Hermes, Zorilor si Flora. SC Bogart Construct SRL a realizat proiectele si pentru mai multe blocuri din zonele Borhanci si Baciu, pentru modul în care acestea au fost “autorizate” sau, uneori pentru lipsa documentatiei, cei implicati au intrat în atentia Directiei Generale Anticoruptie.

Bezinarie cu bucluc, hotel cu adrenalina

Benzinariile Pritax au fost în atentia Oficiului pentru Protectia Consumatorilor în toamna anului trecut din cauza calitatii îndoielnice a carburantilor. Inspectorii OPC au dispus atunci închiderea temporara a unei statii de alimentare Pritax si au atentionat conducerea firmei ca alte eventuale abateri de gen ar atrage dupa sine închiderea pentru un an a pompelor.

În primavara anului trecut, în Referatul privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu avizat de Directia de Urbanism din Primaria Cluj se propune desfiintarea benzinariei „din incinta” hotelului. În acelasi document se sublinia faptul ca „actualmente pe teren ( str. Observator 129 n.r.) se gaseste statia de distributie carburanti Pritax si o cladire parter, pentru care se propune demolarea si redistribuirea spatiilor la parterul noului hotel”. De asemenea, pentru a lasa o portita de scapare firmei beneficiare, reprezentantii Primariei au constat ca incinta benzinariei a fost separata de cea a benzinariei, astfel încât spre strada Observatorului au ramas pompele de benzina, iar în retragere de 18 m a fost amplasata cladirea hotelului de tranzit, cu 99 de camere.

Regimul de înaltime aprobat pentru hotel este de S+P+6E cu retrageri succesive ale nivelelor, si, potrvit documetatiei aprobate de catre Consiliul Local, accesul se va face, în principal lateral de pe strada Lunii si ocazional de pe strada Observator, astfel încât benzinaria nu va incurca cu nimic accesul turistilor. Potrivit aceluiasi document „pentru zona adiacenta se propune amenajarea si plantarea cu spatiu verde de protectie si agrement, iar pentru biserica învecinata se va amenaja o zona de parcare”:

Combinatie inedita pentru Europa

În momentul de fata benzinaria reprezinta un pericol pentru cei care construiesc cladirea. Constructorii sunt expusi riscului de a sari, în orice moment, în aer. Ioan Petran, inspector general teritorial al Inspectoratului Teritorial în Constructii s-a declarat consternat de situatia din Zorilor. El a afirmat ca „ nu stiu care au fost conditiile în care a fost luata decizia de a aproba constructia, care sunt toate aspectele acestei chestiuni”. El a subliniat faptul ca Inspectoratul Teritorial în Constructii nu poate interveni sau lua anumite masuri atâta timp cât Primaria a dat avizele favorabile pentru demararea lucrarilor.

El a declarat ca nu este corect ca benzinaria sa fie amplasata în imediata apropiere a viitorului hotel. Din pacate, a completat acesta „precizarile facute de Consiliul Local, recomandarile de a demola statia si de a redistribui spatiile la parterul noului hotel sunt doar verbale, pe baza lor nu putem lua masuri”.

Ioan Petran a declarat ca este inadmisibila functionarea pompelor de benzina în imediata apropiere a santierului si, în viitor , a unui hotel. „Acesta este un caz unic în Europa si nu este corect sa fie asa”, este de parere Petran. El a clarificat si situatia si a asa-zisei separari a benzinariei de parterul hotelului prin niste simple…panouri metalice, considerând ca acestea nu sunt, nici pe departe, suficiente pentru a preîntâmpina pericolul unei eventuale explozii.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.