Gazeta de Bistrița continuă să vă aducă în atenție probleme din urbanismul bistrițean, după ce am descoperit o serie de nereguli. Asta dovedește că de ani buni, municipalitatea doarme un somn adânc, în timp ce unii ignoră legea și își văd de interesul propriu. De data aceasta avem în vizor imobilul de pe Bulevardul Republicii, nr. 2, cunoscut de mulți sub numele de Shopping Center.
Imobilul a fost construit în 2010 de omul de afaceri Komlosy Coloman , după ce un an mai devreme, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice i-a dat aviz favorabil să dărâme o clădire veche în care a funcţionat până în 1989 circa sanitară, iar mai apoi un restaurant care se numea Castelano.
În noul imobil ridicat de Komlosy a funcționat câțiva ani buni Complexul Comercial Shopping Center, un ansamblu de 40 de magazine şi 15 birouri cu caracter exclusivist, fiind cunoscut o vreme drept singurul “mall” din Bistrița.
Spații de lux cu parcare subterană, evaporată între timp
Așa cum spuneam, în 2010, proprietarul se lăuda că la demisol a amenajat spaţii comerciale, precum şi o parcare subterană, parterul l-a rezervat în întregime magazinelor, la fel ca şi etajul I. La etajul al doilea, pe lângă magazine el a amenajat o cafenea, iar la mansardă a făcut 15 birouri de lux.
Numai că din memoriu tehnic reiese faptul că la demisol ar fi trebuit construită doar o parcare subterană. Asta deși în treacăt se făcea pomenire în document și de un spațiu comercial prevăzut la acel nivel. Numai că până la urmă, proiectantul a specificat că la demisol va fi realizată doar parcare subterană.
Respectiva parcare, ar fi trebuit să “găzduiască” 18 locuri de parcare, alte 27 fiind prevăzute a funcționa în exteriorul clădirii, pe terenul proprietate , plus încă 6 prevăzute pe terenul proprietate al statului.
Numai că, în prezent există în mod real undeva la circa 17 locuri de parcare în exterior, pe terenul proprietate privată, în timp ce parcarea de la demisol s-a evaporat. De fapt nu a existat în mod real vreodată. Și așa a rămas. Ba mai mult, acum vreo 10 ani, în spațiul de la demisolul clădirii a funcționat un club, însă municipalitatea nu s-a autosesizat să verifice de ce acolo se desfășoară o altă activitate într-un spațiu în care era prevăzută o parcare subterană.
Parcarea de la demisol, transformată în spațiu comercial
În 2014, Komlosy Coloman nu a mai reușit se pare să achite creditul contractat de la Leumi Bank pentru investiția de peste 2 milioane de lei de pe Bulevardul Republicii. Asta cu toate că o parte din spațiile din imobil aveau încă din 2010 și alți proprietari, nu doar firma deținută de Komlosy, pe care a obținut de altfel și autorizațiile de construire, una în martie 2010, iar cea de a doua din iulie același an, prin care investitorul a obținut aprobare pentru extinderea construcției față de ceea ce se prevedea inițial.
După ce au început problemele financiare, spațiile au fost vândute rând pe rând, printre actualii proprietari regăsindu-se și Cristian Niculae, fostul viceprimar al Bistriței și actual director al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, și soția acestuia, Loredana.
Spațiul care suscită interes pentru noi, demisolul, acolo unde ar fi trebuit să fie amenajată parcare subterană, are și el un proprietar, Pauliner Alexander, în dreptul căruia, spațiul cu pricina este înscris în cartea funciară drept spațiu comercial.
Primăria nu știe nimic
Drept urmare, am fost curioși să aflăm când a avut loc această transformare și în baza căror documente s-a produs aceasta. Asta în condițiile în care municipiul duce o lipsă crasă de locuri de parcare, atât pe domeniul public, cât și rezidențiale. Așa că, am adresat Primăriei Bistrița un set de întrebări:
“1. În baza căror documentații a fost eliminată parcarea subterana a imobilului de pe str. Bulevardul Republicii nr. 2 din municipiul Bistrița – construit de SC INA GIN COM SRL, în baza autorizațiilor de construire 181/17.03.2010 și 537/02.07.2010 (extindere suprafața imobil) – și transformată ulterior în spațiu comercial.
2. Dacă există un aviz/autorizaţie de funcţionare a spațiului respectiv ca și spațiu comercial și cine este solicitantul. În caz afirmativ, vă rugam sa ne transmiteți o copie a documentului respectiv”.
Din răspunsul municipalității reiese faptul că nu există o astfel de solicitare, de unde deducem că funcțiunea spațiului a fost schimbată fără se a primi vreo aprobare.
“La aceasta faţă, nu există depusă nicio solicitare de eliberare a unui Certificat de funcţionare pentru spaţiul de la demisolul imobilului din bl. Republicii, nr. 2, și implicit nu a fost eliberat un astfel de document.
Din verificările efectuate de către poliţiştii locali pe parcursul anului 2023, în spaţiul la care faceți referire nu s-a desfăşurat nicio activitate economică”, este răspunsul primit de la Primăria Bistrița.
Am întrebat și dacă au fost efectuate verificări anterior anului 2023 de către polițiștii locali, municipalitatea răspunzându-ne afirmativ, precizând totodată că în urma unui control efectuat în 2018 a fost aplicată o sancțiune cu avertisment “pentru funcţionare fără a deţine certificate de funcționare”.
Nereguli multe, semnalate de noi
Reamintim că, în ultima perioadă, Gazeta de Bistrița a adus în atenția cititorilor mai multe probleme neluate în seamă de primărie, și care nu respectă Regulamentul de urbanism al municipiului, în ceea ce privește funcționalitățile permise în anumite zone ale orașului.
Astfel, în toamna anului trecut relatam despre Clubul Soho care a obținut de la municipalitate undă verde pentru funcționare, deși e vorba despre spațiu, ce are ca proprietar SC Lancea SRL și, conform CF, figurează ca hală de depozitare.
Și spațiile deținute de Emi Corporation, firma lui Gelu Drăgan nu au autorizație de funcționare pentru activitățile desfășurate în realitate.
În august anul trecut, gazeta de Bistrița arăta că “la imobilele deținute pe Drumul Cetății, Drăgan nu respectă legea. Deși a obținut autorizație pentru spații de depozitare, acesta le-a închiriat unor firme care au ca activitate comerțul, spațiile respective fiind astfel transformate în spații comerciale.
Alte spații din aceeași zonă au fost închiriate ca birouri unei firme specializată în consultanță pentru obținerea de fonduri europene. Deși în zona cu pricina nu este admisă funcționarea unor spații de birouri sau a unor spații comerciale fără întocmirea unui PUZ, municipalitatea a închis ochii până acum.
De altfel, faptul că Emi Center a schimbat destinația din spații de depozitare în centre comerciale fără a avea întocmit un PUZ, a fost punctată și de consilierul local liberal Florin Urâte”.
Drept urmare, în octombrie 2023, polițiștii locali au poposit în zonă și au aplicat amenzi, care nu au fost primele date afaceristului.
“(…) pentru că orice dezvoltare sănătoasă trebuie sa respecte o serie de norme, și evoluția activităților economice nu poate avea loc decât în conformitate cu normele legale în vigoare. Iar încălcarea reglementărilor legale atrage după sine aplicarea unor sancțiuni de către instituțiile abilitate s-o facă.
În situația de mai sus s-a aflat societatea comercială proprietară a imobilului de pe Drumul Cetății nr. 65-71, cunoscut ca fiind fosta ‘Filatura’.
Aceasta, ignorând prevederile legale ce impuneau obținerea unei autorizații de construire, a efectuat în ultimii ani o serie de modificări constructive în imobilul al cărei proprietar este, modificări pentru care a fost sancționat de către colegii noștri din cadrul biroului Control Comercial și Disciplina în Construcții, prin procesele verbale de contravenție întocmite de aceștia dispunându-se și intrarea în legalitate.
Cum a reacționat cel prins cu ocaua mica? Nici că i-a pasat, ci mai mult, a închiriat spații în imobilul cu destinație de ‚fabrică’ unor agenți economici, omițând să-i înștiințeze că destinația spațiilor respective nu permite desfășurarea activităților pe care aceștia intenționau să le desfășoare.
Și-așa ajungem în zilele noastre, în care toți agenții economici cu activitate în fosta ‘Filatura’ funcționează ilegal, fără certificate de funcționare eliberate de Primăria municipiului Bistrița și fără branșamente la utilități specifice activităților lor, întrucât fără o modificare de destinatie, nici furnizorii de utilități nu pot face bransamente de gaz, electricitate, apă sau instalații sanitare. Așadar, riscul e dublu: atât pentru cei ce-și desfășoară activitatea în acele spații, cât și pentru clienții ce le trec pragul în necunoștință de cauză”, scriau poliţiştii locali bistrițeni pe Facebook, în toamna anului trecut, după ce a aplicat amenzi atât lui Drăgan, dar și chiriașilor săi.
Un alt aspect aiurea este imobilul în care funcționează spălătoria auto și depozitul de anvelope a Anvelo Mital, de pe Calea Clujului, nr. 94, care a obținut certificat de funcționare încă din 2016, la un an după ce a obținut autorizația de construire, dar care la momentul în care relatam acest subiect, în Cartea Funciară nu era înscrisă clădirea respectivă, în document figurând încă “teren livadă”. Asta în condiţiile în care, conform legii, pentru obținerea certificatului de funcționare stă și actul de proprietate a spațiului, în speță CF-ul.
Ca o noutate, cei de la ISU au descoperit, în urma controalelor la imobilul de pe Calea Clujului, nr 94, mai multe nereguli, motiv pentru care firma a fost sancționată (avertismente și amenzi) de 14 ori, în anii 2019, 2021 și 2023. Cea mai mare amendă a fost aplicată anul trecut, aceasta fiind în cuantum de 50.000 lei.
si pe strada Toamnei langa liceu este un bloc cu parcare subterana….si ghici ce…10 apartamente cu cel putin 10 masini parcheaza pe strada…. de fenta a fost totul.primaria nu verifica si uite cum dispar locuri de parcare de fapt! se transforma in boxe…etc.
Urbanism 😁😁 păi nu-i doamna cercetată penal de vreo 5 ani ,, albită,,de procurori și lăsată în campul muncii
O rușine procuratura Bistrița