În cursul acestei luni au fost emise mai multe coduri de alertă privitoare la inundaţiile care au avut loc în cadrul Bazinului hidrografic Someş Tisa administrat de Administraţia Bazinală Someş Tisa. În 2014, la nivel naţional, instituţia a inaugurat o hartă de risc pentru inundaţii care ar fi trebuit, prin intermediul Prefecturii Cluj, să creeze zone de siguranţă în ariile inundabile. Cu toate acestea, Prefectura Cluj nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina problemele cauzate de inundaţii. De asemenea, hărţile anti inundaţii au făcut făcute de o serie de firme ale ”abonaţilor” la contractele cu statul.

 

În prima jumătate a acestei luni, din cauza ploilor abundente, mai multe râuri au ieşit din matcă cauzând numeroase inundaţii în judeţul Cluj, ca şi în majoritatea zonelor din România. Chiar dacă autorităţile au avut la dispoziţie o hartă anti inundaţii (https://gis2.rowater.ro:8989/flood/ ), pentru prevenirea calamităţilor nu a fost făcut nimic. La începutul lunii iunie, Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, le-a cerut miercuri prefecţilor şi şefilor structurilor teritoriale ale ISU să ia măsuri pentru prevenirea unor situaţii de risc pentru populaţie, în contextul fenomenelor meteorologice şi hidrologice care se vor manifesta în 25 de judeţe din ţară.

În mod normal, Prefectura Cluj ar fi trebuit să concretizeze o serie de acţiuni prin care să diminueze efectele inundaţiilor care au avut loc, însă instituţia nu a făcut nimic. Reporterii Gazeta de Cluj au făcut o solicitare Prefectului Clujului, Gheorghe Vuşcan, prin care să arate ce precauţii au fost luate însă reprezentanţii instituţiei nu au răspuns. Probabil pentru că, practic, nu s-a făcut nimic!

La nivel naţional, hărţile anti inundaţi au costat aproximativ 47 de milioane de euro, 80% din cadrul sumei provenind din fonduri europene. La nivelul Clujului, Administraţia Bazinală Someş Tisa a cheltuit pentru hărţile anti inundaţii aproape 30 de milioane de lei (29.523.005 de lei). Contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmelor Aquaproiect şi Cornel&Cornel.

 

Cunoştinţe la Mediu

Firma Aquaproiect este deţinută de Apa Proiect SRL şi administrată de DELEANU SANDA, DRAGAN LILIANA IOANA, HORTOPAN ION, DRAGAN IOANA IULIA şi STACESCU ALEXANDRU DANIEL. În cadrul firmei Apa Proiect, pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Drăgan Liliana Ioana, care şi administrează firma, şi de Ilie Dan Lucian, fiul unui fost ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie. Fostul ministru, a fost şi senator în legislatura 1996-2000 ales în judeţul Maramureş pe listele partidului PDSR şi deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Maramureş pe listele partidului PSD. El a îndeplinit mai multe funcţii publice fiind, pe rând, ambasador al României în Rusia, ministru al Apelor Române, membru în Consiliul Naţional al Apelor.

în 2001 directoarea „Aquaproiect”, Liliana Ioana Drăgan, a înfiinţat  SC Apaproiect SRL care urma să devină societatea de management pentru „Aquaproiect”. După un an de zile, în 2002, Ministrul Apelor şi Protecţiei Mediului, Florin Stadiu, a declarat că s-au alocat 3.000 de miliarde de lei pentru lucrări de gospodărire a apelor, iar în acelaşi an printr-un act notarial de succesiune, „Apaproiect”, sereleul controlat de fostul ministru Aurel Constantin Ilie, a intrat în posesia a 61,5% din acţiunile de la „Aquaproiect”.

În 2002, Apele Române au decontat lucrări executate de Aquaproiect în valoare de 80 miliarde de lei vechi, iar în anul următor Aquaproiect a încasat pentru comenzile de la Regia Apele Romane 120 miliarde de lei vechi.

 

Probleme cu Hrebenciuc

În 2005, Directorul societăţii Aquaproiect, Liliana Drăgan, a fost audiat de procurorii anticorupţie care anchetau modul în care s-au efectuat lucrările de îndiguire din zonele afectate de inundaţii. În bazinul Argeş-Vedea care cuprinde o bună parte din Sudul ţării, judeţele unde s-au produs inundaţiile de Paşte, Aquaproiect a fost rasfăţata contractelor publice. Împreuna cu Primul Meridian – firma conduse de Ciprian Dinu Glonţ – au luat un contract de peste 12 milioane de lei pentru cartografierea cursurilor apelor din cele 12,3 milioane disponibile.

Aquaproiect este un fost institut care a ajuns pe mâna unor apropiaţi ai fostului preşedinte Ion Iliescu, dar şi al liderului PSD, Viorel Hrebenciuc. Despre implicarea directă a lui Victor Hrebenciuc în cârmuirea Aquaproiect a mărturisit şi Ion Vrânceanu, un fost acţionar al firmei şi asociat al lui Corneliu Iacubov la societatea băcăuană Vradicor.

În declaraţiile date la DNA, în dosarul în care  Iacubov a fost condamnat cu executare, în 2012, pentru spălare de bani şi delapidare la şapte ani de închisoare, martorul Ion Vranceanu a mărturisit procurorilor că a fost forţat de Viorel Hrebenciuc şi de Corneliu Iacobov să-şi vândă acţiunile de la “Aquaproiect”.

“M-au obligat să cesionez acţiunile unei rude a ministrului Mediului, Aurel Constantin Ilie, la un preţ derizoriu, promiţându-mi că în 2003 îmi va da în concesionare barajul de la Valea Uzului. Mi-au zis: “Măi, băiete, asta-i societatea unde au lucrat domnul preşedinte Iliescu şi actualul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie; dacă nu o vinzi, vei avea mari probleme. Eu n-am acceptat. După aia m-a chemat domnul Ilie, înainte de a pleca la Moscova ambasador, era ministru. Mi-a spus: “Gândeşte-te bine, cât domnul Iliescu e preşedintele României, sub nici o forma n-ai să scapi dacă n-ai să vinzi această societate”, a declarat acesta în faţa procurorilor.

 

Contracte Aquaproiect

-Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în bazinul hidrografic Olt (Licitaţie deschisă, 4 septembrie 2006 – 21 noiembrie 2006) a fost câştigată de consorţiul format din Aquaproiect – Cornel&Cornel – Universitatea de Tehnică de Construcţii–30.582.461 lei

-Contract Evaluare Strategica de Mediu SEA a fost câştigat de SC Aquaproiect SA – 38.970  de lei

-Contractul Scenarii de amenajare şi Măsuri de prioritizare  a fost câştigat de SC Aquaproiect SA – 604.838 lei (0,00%)

-Consorţiul Aquaproiect şi Cornel&Cornel  a câştigat licitaţii de 6,8 milioane de euro de la Administraţia Bazinală Someş-Tişa.

În total, de la Administraţia Someş-Tisa consorţiul SC Aquaproiect SA – SC Cornel & Cornel Topoexim SRL Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti a câştigat 27.829.085 lei

harta risc inundatii

Hărţile de risc degeaba

Hărţile de hazard la inundaţii realizate până în prezent la nivelul bazinului hidrografic Someş-Tisa au fost elaborate în cadrul proiectului „Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic  Someş-Tisa”, a cărui valoare este de aproximativ 7 milioane euro, cu finanţare din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (axa prioritară 5) şi bugetul de stat. În cadrul proiectului, în bazinul hidrografic Someş-Tisa, au fost realizate hărţile de hazard pentru întreaga suprafaţă cadastrată de cursuri de apă, totalizând 7828 de kilometri. Proiectul a fost finalizat în 2014

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.