Cu puţin înainte de închiderea ediţiei, reporterii Gazetei de Bistriţa au fost informaţi că Gheorghe Frunzilă, deţinutul care a evadat în data de 1 decembrie din arestul IPJ BN, a fost prins de poliţiştii bistriţeni.
Georghe Frunzilă era deja condamnat la 17 ani închisoare pentru vol şi incest.

Potrivit articolului 269 Cod Penal, „evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. (…) Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa ce se execută, fără a se putea depăşi maximul general al închisorii”.

Evadare cu premeditare

Succesul operaţiunii s-a datorat unor profesionişti adevăraţi care au acţionat pentru prinderea lui Frunzilă, pentru că nu trebuie să uităm, poliţia bistriţeană nu duce lipsă de astfel de specialişti.
În legătură cu evadarea lui Gheorghe Frunzilă, "Gazeta de Bistriţa" este datoare cu unele precizări. Momentul evadării are unele momente hilare demne de un episod din "Cascadorii Râsului".

Multe lucruri se încearcă încă a fi ascunse, pentru ca opinia publică să nu afle adevărul curat despre această spectaculoasă evadare. Ca şi în cazul unei boli, pentru ca aceasta să fie vindecată, trebuie cunoscute cauzele care au generat-o. Eradicând cauzele şi acceptând faptul că există nişte probleme, lucrurile cu siguranţă se vor îmbunătăţi. Când se va conştientiza faptul că unele lucruri nu merg bine în cadrul IPJ BN, cu siguranţă că aceast fapt va însemna un pas înainte.
Gheorghe Frunzilă şi-a planificat evadarea pas cu pas, cu o precizie de ceas elveţian. Rolul cel mai important în această evadare, şi sigur acest fapt va fi stabilit probabil curând, l-a avut fratele evadatului, Toader. În perioada de dinaintea evadării, acesta l-a vizitat de mai multe ori pe Gheorghe Frunzilă în arestul IPJ BN. Una dintre aceste vizite se pare că a avut loc în afara cadrului legal.
Cert este faptul că cei doi au pus la cale în cele mai mici amănunte evadarea din arestul IPJ BN. Momentul evadării se pare că a fost puţin diferit de cel descris în episodul nostru anterior. Ambii agenţi de poliţie care erau de serviciu la arestul IPJ BN sunt vinovaţi – unul că a fost găsit sub influenţa unei cantităţi apreciabile de alcool, iar ulterior, când a fost luat la întrebări, a afirmat că starea lui, uşor bahică, s-a datorat faptului că urmează un anumit tratament cu bitter suedez; celălalt se face vinovat deoarece a dat dovadă de neglijenţă crasă.
Tot scenariul descris de noi este valabil, cu o mică menţiune. După ce Gheorghe Frunzilă a lăsat găleata cu lături lângă autoturismul gardianului, el a intrat în curtea IPJ BN, iar în momentul închiderii porţii automate, gardianul a rămas afară. Pe moment acesta nu s-a alarmat, a crezut în buna credinţă a lui Gheorghe Frunzilă. Fără să se grăbească, agentul a intrat în instituţie, dând un mic ocol, pe la intrarea de la Poliţia Municipală, de unde a ajuns la sediul arestului. Timpul scurs de la momentul în care s-a închis poarta, Gheorghe Frunzilă rămânând în interior şi agentul afară, a fost de circa 15 minute. Ajuns la arest poliţistul l-a întrebat pe colegul lui dacă a ajuns şi unde este Gheorghe Frunzilă. Răspunsul negativ a declanşat reacţia celor doi gardieni. De abia în acel moment cei doi s-au alarmat şi au intrat în panică. S-au mai scurs încă câteva minute bune, timp în care cei doi gardieni l-au căutat pe Frunzilă prin curtea IPJ BN şi au constatat că este de negăsit. Abia după circa o jumătate de oră cei doi gardieni au raportat conducerii IPJ BN evenimentul. Timpul a fost mai mult decât suficient pentru ca deţinutul să dispară fără urmă.

Dezertor din armată

Cercetările ulterioare au stabilit precis modul în care Gheorghe Frunzilă a reuşit să se facă nevăzut. Întregul episod a fost imortalizat cu ajutorul unei camere de spraveghere, dispozitiv care nu minte şi nu iartă. Conform unor surse din poliţie, care au vizionat imaginile cu pricina, Gheorghe Frunzilă, după ce s-a văzut singur în curtea IPJ, şi-a pus planul în aplicare. S-a deplasat rapid spre locul pe care îl vizase de mult timp, un spaţiu care comunica cu gardul exterior, aflat între clădirea Secţiei judeţene a SRI BN şi Arhivele judeţene şi un corp de clădire în care se află sala de sport şi garajele auto. A escaladat gardul, în câteva secunde şi a ieşit în stradă prin spaţiul dintre Biserica Reformată şi intrarea la Arhive. De aici, doar se poate presupune în ce direcţie a luat-o. Acum rămâne de verificat dacă a fost aşteptat sau nu de cineva, a urcat într-un autoturism sau în alt mijloc de transport.

Pe lângă faptul că Gheorghe Frunzilă era deţinut în arestul IPJ BN, contrar oricăror reglementări legale, lucru subliniat în materialul nostru anterior, acesta era îmbrăcat în haine civile. Incredibil, un om condamnat la 17 ani de închisoare îşi ispăşea pedeapsa îmbrăcat în haine civile! Fără îndoială că acest fapt a avut un anumit rol în dispariţia acestuia în forfota străzii. Desigur, apar multe întrebări legate de modul în care a fost deţinut Gheorghe Frunzilă şi al regimului de care s-a bucurat în arestul poliţiei. Şi mai există încă un aspect foarte important – pe timpul satisfacerii stagiului militar, Frunzilă a dezertat din armată şi a fost nevoie de patru luni ca să fie prins. Nu mai vorbim de episodul legat de reţinerea acestuia după aflarea oribilelor fapte pentru care a fost condamnat la 17 ani de puşcărie. A fost nevoie de 6 luni pentru a fi capturat. Potrivit informaţiilor primite de pe frontul căutării lui Gheorghe Frunzilă, acestea arată că, cel puţin în al doisprezecilea ceas, lucrurile au fost luate în serios şi s-a acţionat cu mai mult profesionalism .Dotarea tehnică necesară unor asemenea operaţiuni a fost îmbunătăţită substanţial, poliţiştii au fost dotaţi cu cinci dispozitive de vedere pe timp de noapte performante, inclusiv un aparat care funcţionează pe pricipiul termoviziuni, aflat în dotarea poliţiştilor de frontieră.
De la începutul operaţiunilor de căutare a acestui infractor deosebit de periculos, se pare că a fost observat o singură dată. Alarma a fost dată de nişte copii din Crainimăt, care l-ar fi observat pe Gheorghe Frunzilă, şi i-au anunţat pe poliţiştii aflaţi în zonă. A fost observat şi de un poliţist dotat cu un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, dar distanţa fiind mare, infractorul s-a pierdut undeva prin lăstărişul şi boscheţii râului Bistriţa. Trecându-se la urmărirea lui, Frunzilă a fost pierdut, o cauză fiind şi lăsarea întunericului. Căutările ulterioare nu au dus la nici un rezultat. Poliţiştii şi jandarmii bistriţeni au acţionat cot la cot pentru prinderea lui Gheorghe Frunzilă, având la dispoziţie şi câini specializaţi în astfel de operaţiuni. Potrivit unor informaţii neoficiale, Frunzilă s-ar fi ascuns undeva în zona localităţii Crainimăt, în casa unui localnic, dar a fost căutat şi în zona localităţii Tureac, unde tatăl său deţine o casă într-un loc ceva mai izolat. A fost depistat în cele din urmă în pădurea de lângă sărăţel de unul din câinii special dresaţi pentru astfel de evenimente, Nina, o femelă de trei ani.

Ajutat şi de localnici

Pentru a stabili reacţia opiniei publice din zona Crainimătului am stat de vorbă cu câţiva localnici din Crainimăt. Paradoxal, şi acest lucru ar trebui să dea de gândit unor oficiali ai poliţiei, dar şi unor sociologi şi psihologi, Gheorghe Frunzilă este perceput ca un personaj pozitiv. Este dezabrobat pentru faptele pe care le-a comis şi pentru care a fost condamnat, dar este admirat pentru faptul că înfruntă sistemul, poliţia. Indiscutabil, Gheorghe Frunzilă nu putea să reziste atâta timp în condiţii de iarnă, deşi până acum a fost una mai blândă, fără a beneficia de ajutorul unor localnici. Omul avea nevoie de hrană, de căldură, de igienă şi se pare că a dispus de aceste facilităţi. Concluzia care rezultă este că acesta a fost ascuns într-o casă şi a beneficiat de ajutorul localnicilor.

MIHNEA ROSENBERG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.