Piața energiei electrice a mai primit o lovitură din partea Executivului condus de Nicolae Ciucă, după ce a introdus „taxa pe soare”, fiind vizați consumatorii casnici și firmele care și-au montat panouri fotovoltaice. Dacă tot anul, aleșii poporului au strigat în gura mare că românii trebuie să treacă la energia verde, acum îi lovește pe la spate și le impune să plătească pentru energia produsă chiar de ei.

Ordonanța privind „taxa pe soare” s-a publicat în Monitorul Oficial marți, 6 decembrie, și prevede clar că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile nu doar de la 1 decembrie 2026, cum a precizat, zâmbind și cu o siguranță ieșită din comun în urmă cu câteva zile, Virgil Popescu.

Mai exact, Guvernul are de gând să bage mâna în buzunarul românului care  produce energie electrică de pe acoperiș și o consumă tot el. Mai mult, prosumatorul va fi obligat să-și pună un contor special și apoi să plătească taxă pentru razele de soare, în condițiile în care statul român, cunoscut pentru modul în care ia și nu dă, nu este în stare să facă nimic pentru propriul popor.

De altfel, aleșii poporului au creat și discriminări care țin de domeniul fantasticului: dacă românul produce mai mult de 30 Kw va fi taxat cât ai spune pește, iar cel care produce mai puțin va fi taxat doar din 2026.

Cum ne-am obișnuit de-a lungul timpului, Guvernul a copiat textul prevăzut de Directiva UE care trebuia transpusă în legislația națională, făcând unele „corecturi” care au stârnit un scandal, în condițiile în care taxarea nu era ca posibilitate, ci prevedea că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife.”

Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu parlamentarii clujeni pentru a le cere un punct de vedere cu privire la „taxa pe soare” pe care Guvernul Ciucă a adoptat-o pe repede înainte.

Oana Murariu, deputat USR, a declarat că partidul din care face parte și-a manifestat dezacordul legat de această taxă încă de la apariția Ordonanței de Urgență. Mai mult decât atât, USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea în mod greșit a unei directive europene.

„Ministrul Energiei a ieșit public și a încercat să explice că nu este vorba de nicio taxă. Publicarea ordonanței în Monitorul Oficial îl contrazice însă pentru că apare formularea „guvernul poate taxa” care, sincer, nu are nicio logică”, a precizat parlamentarul clujean.

Oana Murariu dă de pământ cu actuala coaliție de guvernare formată din PSD-PNL-UDMR, precizând că este lipsită de transparență, predictibilitate și de adaptare la contextul actual în care se află țara noastră, de punere corectă în practică a PNRR-ului.

„Oricine înțelege, chiar dacă nu este specialist în domeniul energiei sau economiei, că statul trebuie să încurajeze inițiativele persoanelor fizice sau juridice, mai ales când vorbim de investiții în energia regenerabilă. Ce face coaliția actuală de guvernare? Menține și creează constant situații de incertitudine în ceea ce privește reglementările pe partea de energie. USR a solicitat în numeroase rânduri demisia lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, pentru aceste bâlbâieli și pentru lipsa de competență, și va continua să o facă”, a conchis deputatul USR, Oana Murariu.

„Legislația și industria energiei și combustibililor este una extrem de ideologizată și politizată”

Ordonanța care îi va pune pe români să plătească pentru razele de soare se aplică și celor care au beneficiat de scheme de sprijin, mai exact dacă au primit bani din partea statului, pentru a-și pune pe acoperiș acele panouri solare.

Deputatul clujean de la AUR, Alin Coleșa, a declarat pentru Gazeta de Cluj că această taxă reprezintă un exemplu clasic despre ce înseamnă ideologizarea economiei și a sectorului de producere a energiei electrice.

„Obiectivele acestei legislații aberante, inclusiv acest OUG, sunt reducerea cu cel puțin 55% a emisiilor de dioxid de Carbon, CO2, pentru reducerea încălzirii globale. Repet, oamenii de știință onești, confirmați de realitatea științifică și istorică, ne arată că încălzirea globală este un proces natural, ciclic, reversibil, care nu depinde de activitatea umană. Ca atare nu există o urgență climatică cauzată de încălzire. În schimb există multe procese poluante – substanțe toxice, eroziunea și deșertificare solului, tăierea exagerată a pădurilor de către mari companii, pierderea speciilor de plante și raselor de animale rustice, tradiționale = împotriva cărora trebuie să luptăm, dar ele nu au legătură cu încălzirea globală. CO2 este un gaz benefic, indispensabil vieții”, a susținut deputatul clujean de la AUR.

România și-a redus emisiile de CO2 în ultimii 30 de ani cu 80%

Alin Coleșa a mai precizat că Guvernul, prin cheltuielile și angajamentele iresponsabile pe care le-a făcut în ultimul an, a ajuns în acea situație de-ai taxa exact pe cei cărora le-a finanțat investiția inițială. Executivul, darnic doar de fațadă.

„Guvernul gândește așa: îți mai dau ceva pe nedrept, atunci mă simt îndreptățit să te taxez. Din păcate cad victime și cei cu investiții mici, din fonduri proprii. Întreg procesul e aberant. Până la urmă nu avem în felul acesta doar o taxă pe soare și pe vânt, ci și o taxă pe aer – pentru că asta înseamnă taxare activităților care emit CO2 – o taxă pe aerul, pe oxigenul folosit”, a conchis Alin Coleșa.

Viorel Băltărețu, deputat USR, a explicat faptul că Directiva UE 2018/2001 a luat în calcul multiplele posibilități de evoluție a sistemelor de prosumatori în toate țările UE, de aceea a lăsat o portiță statelor europene să aplice taxe, scopul fiind de a crea un element reglator în cazul în care aceste sisteme iau o amploare foarte mare și ar avea un impact negativ piețele prin crearea unor avantaje care ar afecta concurența.

„Atunci și numai atunci statul român ar trebui să analizeze dacă se impune o formă de taxare cu scopul clar de a menține o piața concurențială nedistorsionată de ajutoarele statului acordate prin înființarea de capacități de producție din surse regenerabile. Nu pot decât să mă bucur ca presiunea exercitată de parlamentarii USR, dar și de parlamentari ai altor partide, a dat roade și, în final, ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial așa cum ar fi trebuit enunțată de la bun început”, a declarat Viorel Băltărețu.

„Este o informație eronată, iar românii trebuie să cunoască adevărul despre ceea ce li se întâmplă”

Din partea PNL, deputatul Cristina Burciu a spus pentru Gazeta de Cluj că așa-numita „taxa pe soare” este o invenție, un fake news, care nu merită prea multe comentarii. Cu toate acestea, deputatul PNL a dat de înțeles că pentru moment nu există șansa să se introducă o nouă taxă pentru prosumatorii români care își montează panouri fotovoltaice. Taxa ar putea deveni realitate doar dacă numărul de prosumatori ar ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național.

„În concluzie, este o informație eronată, iar românii trebuie să cunoască adevărul despre ceea ce li se întâmplă. Nu există în acest moment și nici în viitorul apropiat vreo posibilitate ca prosumatorii de energie din surse regenerabile să aibă în vreun fel de suferit de pe urma investițiilor făcute în acest domeniu. Dimpotrivă, oamenii sunt încurajați, prin programele oferite de stat, să investească în surse regenerabile, fapt care, în mod incontestabil, le va aduce beneficiile scontate și un preț mult mai bun pentru energia electrică consumată”, a conchis Cristina Burciu.

Gazeta de Cluj a încercat să ceară un punct de vedere și de la restul deputaților clujeni, Achimaș-Cadariu Patriciu-Andrei (PSD), Csoma Botond (UDMR), Moisin Radu-Marin (PNL), Moldovan Sorin-Dan (PNL), Molnar Radu (USR) și Sabin Sărmaș (PNL), dar nu au răspuns până la închiderea ediției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.