Gunoaie aruncate pe malul râului Bistrița zac de mai multă vreme pe raza localității Rusu Bârgăului, după cum ne-a semnalat un localnic din zonă. Fotografiile realizate astăzi par să confirme o mai veche problemă cu care se confruntă locuitorii comunei Josenii Bârgăului, gunoaiele surpinse în câteva instantanee foto nepărând deloc de dată recentă.

 

Din cauza faptului că județul Bistrița-Năsăud se află încă în situație de urgență privind colectarea deșeurilor de la gospodării și agenți economici până la intrarea efectivă în atribuții a noului operator de salubritate, noi nu am mai efectuat controale cu privire la acest aspect”, ne-a informat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraș. „Controalele vor reîncepe însă din luna aceasta, având programate controale tematice pe toate unitățile administrativ teritoriale din județ”, a mai precizat el.

Sesizat de Gazeta de Bistrița, primarul comunei Josenii Bârgăului ne-a declarat că nu cunoaște exact situația, însă nu exclude ca, din cauza crizei ivite odată cu încetarea activității operatorului județean de salubritate, astfel de depozite ad-hoc de deșeuri să fi apărut în unele locuri din comună. „Noi nu avem încă în comună camere video de supraveghere care să poată surpinde pe cei care fac astfel de lucruri, însă intenționăm să instalăm un astfel de sistem cât de curând”, a mai precizat primarul Nicolae Vrâncean. Tot el spune însă că au mai fost reclamații din localitatea Rusu Bârgăului în acest sens, dar nu exclude nici varianta ca unii localnici să arunce gunoaiele și apoi să le fotografieze chiar ei, pentru a le face publice, punând astfel localitatea într-o situație jenantă.

De la începutul anului, Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a aplicat mai multe amenzi, inclusiv primăriilor, pentru depozitare neconformă de deșeuri. Valoarea totală a amenzilor, numai pe primele șase luni ale anului, ajunge la aproape cinci miliarde de lei vechi, fiind aplicate peste 30 de amenzi în întreg județul. Comuna Josenii Bârgăului se numără printre unitățile administrativ teritoriale amendate de Garda de Mediu chiar în acest an, în luna martie.

UPDATE: Tot astăzi, după cele semnalate de Gazeta de Bistrița, primarul Nicolae Vrâncean ne-a comunicat că a început verificările în localitate, confirmând însă depozitarea gunoiului menajer doar în zona containerelor semiîngropate din zona podului peste râul Bistrița. Fotografiile trimise pe adresa redacției noastre surpind însă un alt aspect, gunoaiele fiind aruncate direct pe malul apei, și nu de data recentă. Vom reveni cu detalii, după ce vom primi informații suplimentare atât de la Primăria din localitate cât și de la Garda de Mediu, instituție căreia publicația noastră i-a trimis deja fotografiile primite pe adresa redacției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here