Polițiștii de combatere a criminalității organizate împreună cu procurorii DIICOT din Vâlcea și Bistrița-Năsăud și polițiștii din cadrul Polizia Postale Genova, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare italiene, au efectuat o acțiune operativă în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în fraudă informatică și spălare de bani.

”La data de 07.07.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, Biroul Teritorial Vâlcea şi Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Vâlcea şi SCCO Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Vâlcea şi Bistriţa Năsăud, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile din Italia, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

De asemenea, concomitent, în Italia, au fost efectuate 12 percheziţii în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv.

”În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada iunie 2018 – aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza oraşului Genova. Membrii acestuia au efectuat operaţiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiaşe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziţie respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operaţiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârşirea unor infracţiuni de fraude online prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false”, mai arată DIICOT.

Astfel, membrii grupării au reuşit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile aşa numiţilor „money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase şi împărţite între membrii grupului infracţional care le aduceau într-un final pe teritoriul României.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1.6 milioane de euro.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecţie numismatică şi mai multe documente.

În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare şi au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani şi asupra a 2 autoturisme şi 2 imobile.

La percheziţiile efectuate ca urmare a unor activităţi investigative desfăşurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat şi poliţişti din cadrul Polizia Postale Genova.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Vâlcea şi IJJ Bistriţa-Năsăud.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, mai precizează DIICOT.

1 COMENTARIU

  1. Noroc că au fost efectuate cercetările de alte parchete.Dacă era Parchetul de pe lângă Judecătorie,sau Tribunalul Bistrita erau CLASĂRI PE BANDĂ RULANTĂ ,FAPTA ACESTOR ,,NEVINOVAŢI” NICI NU CONSTITUIA FAPTĂ PENALĂ.
    NOROC CU ALŢII CARE ÎŞI FAC TREABA .Bravo lor , că au demnitate şi onoare ,exact ce le lipseşte la „DOMNII ” MAGISTRATI BISTRIŢENI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here