Cum au auzit ca se inchide groapa de gunoi din Zavoaie, organismele europene iau cu asalt Bistrita pentru a sugera autoritatilor locale destinatii viitoare in cazul acestora. Amplasate in apropierea oraselor si satelor, aceste locatii sunt ideale pentru dezvoltare si pot fi o mina de aur pentru investitori.

 
SUFALNET (Folosire Sustenabila a Retelei Fostelor depozite de Deseuri Abandonate) este un organism creat la nivel european care isi propune sa dezvolte proiecte ambitioase, in locul fostelor gropi de gunoi.
 
Principalul obiectiv al SufalNet este identificarea de bune practici pentru reducerea riscurilor privind mediul si sanatatea publica si promovarea refolosirii locatiilor fostelor depozite de deseuri. Obiectivul general al acestui organism este sa aplice strategia model si sa planifice spre examinare, ingrijire si redezvoltare fostele depozite de deseuri.
 
Rene Beijnen coordonatorul SufalNet4EU a fost prezent la Bistrita si a vizitat gropile de gunoi ce vor fi inchise. La intrunirea de la Hotel Diana au participat primarul Ovidiu Cretu si vicele Avram, ambii PSD-isti fiind in conflict cu liderii PDL din judet in privinta acestui proiect. Cu toate astea, reprezentantii municipalitatii se implica activ  in proiectul de gestionare a deseurilor. Cu aceasta prima intalnire,  s-au pus bazele unei colaborari de lunga durata pe tema gropii de gunoi de la Zavoaie si transformarea terenului, in viitor.
 
Terenuri de golf si baze sportive in locul gropilor de gunoi
 
Propunerea Sufalnet suna bine: parcuri, terenuri de golf, zone comerciale, industriale si rezidentiale, zone impadurite si zone ecologice.
Practic, groapa de gunoi din Zavoaie se va inchide o data cu finalizarea depozitului ecologic de pe Tarpiu, va fi ecologizata si transformata in zona rezidentiala, unde locuitorii se vor relaxa in tihna.  Situata in apropierea orasului, deja exista o serie de planuri privind  bucata de teren respectiva. Desigur, proiectul este cu bataie lunga, iar pana sa vedem iarba de golf sau copii zburdand pe locatia gropii din Zavoaie vor trece ani buni, procesul de ecologizare fiind unul complex.
 
Oricum, Primaria Bistrita ia in calcul dezvoltarea zonei si realizeaza un pod care ar deschide traficul auto in zona Zavoaie. Investitia este estimata la… lei si va demara in cursul acestui an.
 
Scandal in privinta depozitului ecologic
 
Locuitorii de pe Tarpiu s-au opus vehement acestui proiect si au adunat semnaturi de protest. Ba mai mult, acestia au adus amenintari la adresa celor care indraznesc sa distruga natura, prin constructia ilegala (zic ei) a depozitului ecologic. Revoltati, locuitorii au organizat mitinguri de protest si il acuzau pe Vasile Moldovan, coordonatorul proiectului, de management defectuos. In cele din urma, prefectul Cristian Florian si-a luat angajamentul ca va sesiza organele competente sa se pronunte in acest caz. Intr-un final, reprezentantii de la Mediu au dat unda verde proiectului si toate merg inainte. Comisiile au considerat ca nu se aduce niciun prejudiiu mdiului si lucrarile pot continua.
 
Gunoiul de la Beclean in drum spre  Bistrita
 
Unul din punctele care au starnit reactii puternice in randul maselor este aducerea la Bistrita a gunoiului de la Beclean. Opinia publica s-a revoltat in acest caz, dar pana la urma, autoritatile judetene si locale au semnat colaborarea prin care se transfera deseurile. Cu toate astea, viceprimarul George Avram se foloseste de fiecare ocazie sa atace decizia. In aceasta primavara, camioanele cu gunoiul de la Beclean vor sosi la Bistrita si deseurile vor fi depozitate in Zavoaie. Asta pana ce va fi finalizat depozitul ecologic de la Tarpiu, care va prelua deseurile din zona.  Inclusiv ministrul Mediului, Attila Borbely considera oportuna mutarea gunoaielor de la Beclean care se va produce in scurt timp.
 
Intre timp, se lucreaza de zori la ecologizarea depozitelor rurale din Sangeorz Bai, Beclean si Nasaud. Proiectul demarat de Consiliul Judetean merge inainte si in actualul mandat a lui Liviu Rusu se va finaliza cel mai mare proiect din judet, finantat din fonduri europene. "Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistrita-Nasaud" in valoare de aproximativ 3.5 milioane de euro prevede colectarea selectiva a deseurilor menajere din intreg judetul si inchiderea a patru gropi de gunoi din orase si 200 de depozite rurale.
 
In privinta gropilor de gunoi ce vor fi inchise, proiectele par cam indraznete si vor trece ani buni pana cand acestea vor deveni puncte de atractie pentru locuitori.

Cosmin Botezat

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca e asa de ieftin acest proiect,adica 3,5 milioane Euro.Interesati-va putin mai bine,intregul Proiect costa cam 35 milioane sau chiar mai mult.Cereti la sursa datele exacte.Succesuri la toti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.