Sărbătoarea de Buna Vestire a salvat copiii grădiniţei din Unirea de un dezastru care părea să se apropie, dar de care nu se arătau a fi interesaţi „oamenii mari” – cei care puteau schimba lucrurile în bine, sau măcar puteau face în aşa fel încât viaţa nimănui din acea locaţie să nu fie pusă în pericol şi totuşi nu au făcut-o.
Dimineaţa înaintea începerii cursurilor
Incidentul a avut loc la ora 5.00, oră la care, în clădire se afla doar femeia de serviciu a grădiniţei, care de ani de zile se ocupă de curăţenia acestei locaţii. În momentul auzirii zgomotului provocat de prăbuşirea tavanului, aceasta se afla într-o altă încăpere decât cea în care urmau să vină la cursuri copiii din grupa mică, încăpere în care jumătate din tavan se prăbuşise.
Părere de inspector: s-a cerut a se rezolva problema
Inspectorul şcolar general Mihai Mureşan a declarat faptul că ei, ca instituţie (n. r. – Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud), au cerut de multe ori să se găsească o soluţie la Unirea.
„Nu are rost să mai investim nici un leu acolo”, au fost cuvintele acestui inspector, pe motiv că această clădire este foarte veche şi că în final va ajunge să fie demolată. Afirmaţia dânsului putea exprima un punct de vedere solid dacă era exprimată cu mult timp înaintea nefericitului incident şi se luau măsuri pentru prevenirea lui. Acum însă la auzul acestor gen de motivaţii se naşte în majoritatea celor puşi în pericol prin delăsarea lucrurilor, o aversiune faţă de cei persoanele care puteau să facă lucrurile să arate altfel.
Clădirea grădiniţei, măr al discordiei
Clădirea este construită acum un secol. Locaţia grădiniţei este, de fapt, o casă în care a funcţionat o primărie şi un cămin de-a lungul vremii, iar momentan se pare că ar fi fost revendicată de foştii proprietari, disputele având loc la nivel de Biserică Evanghelică şi de Primărie Bistriţa.
La cererea disperată a celor care erau legaţi direct de acest loc, s-au făcut mici lucrări de-a lungul timpului, care însă au fost sub forma unor reparaţii sumare, prost executate, lucrări ce nu puteau să redea atât micuţilor, cât şi cadrelor didactice mulţumiri pe termen lung.
Soluţie de moment
Celor cincisprezece copilaşi care frecventau grădiniţa de poveste şi pe care este destul de greu să-i păstrezi ca şi cursanţi din cauza mai multor factori (condiţii neadecvate, oraş aflat la o aruncătură de băţ care poate oferi alt gen de condiţii micuţilor), li s-a hotărât soarta de a fi mutaţi.
Aici însă micuţii vor întâmpina alt gen de probleme, multe dintre ele neluate în calcul de cei care le-au hotărât soarta: grupul sanitar neadecvat vârstei lor, noua locaţie, noii colegi.
Condiţii improprii pentru a învăţa şi a fi învăţat
Educatorul este cel care îţi pune în mână poate pentru prima dată, stiloul pentru a te învăţa tainele scrierii şi ale caligrafiei, el este cel care te ajută să-ţi dezvolţi mintea şi spiritul, te ajută să-ţi găseşti menirea pentru mai târziu, toate învelite în haina frumoasă a jocului.
Ca plasare pentru o grădiniţă, această clădire se află în centrul localităţii, loc uşor accesibil pentru toţi. Curtea interioară, loc de joacă a acestor copii este mlăştinoasă, cauza fiind proasta canalizare din jurul clădirii, iar la capitolul grup sanitar, grădiniţa în cauză se încadrează perfect în prototipul casei vechi de la ţară, unde toaleta este în „fundul grădinii”.
Teama de a nu fi uitaţi
Ca în multe cazuri de întâmplări nefericite, ceea ce s-a petrecut la Unirea săptămâna trecută a fost foarte mediatizat, însă ceea ce se citeşte acum pe chipul celor afectaţi, pe lângă frică şi dezgust, este din păcate împăcarea cu sine la gândul că vor fi uitaţi la un anumit moment, când apele ce au început să înece corăbiile unora, se vor domoli.
Mihaela Mocanu