Gloria se clatină, dar nu cade. Este ca un pugilist în corzi, dar rezistă, deşi este numărată. Niciodată de la accederea în Liga I, Gloria Bistriţa nu a fost într-o aşa situaţie dificilă. Este mai mult decât evident, că anumite interese obscure din fotbalul românesc, caută prin toate mijloacele ca această echipă să părăsească prima scena a fotbalului românesc.
Este greu, desigur, să joci fotbal când toată Liga I, de la jucători, la conducători de cluburi şi arbitri sunt puşi sub lupă. Se caută corupţia din România şi unii cred că ea este şi au găsit-o în fotbal. Nimic mai fals! Premeditat, percepţia opiniei publice este îndreptată spre ţinte false. Iar fenomenul fotbalistic de la noi este o asemenea ţintă, falsă. Nu de aici trebuie începută lupta cu corupţia. Situaţia Gloriei este asemănătoare cu ce din proverbul care spune că la omul sărac nici boii nu-i trag, îi cade pâinea cu partea unsă în rahat şi aşa mai departe…
NUP pentru Pădureanu şi Horoba
Singura rază de lumină şi speranţă a fost adusă de vestea că Jean Pădureanu şi Ioan Horoba au primit NUP într-o anchetă a DNA privind corupţia în fotbal. Este o decizie extrem de ciudată, deoarece printre cei 30 de oameni din fotbal care au primit NUP, adică neînceperea urmăririi penale se numără şi "eroul" dosarului de "mită în fotbal"de la Piteşti, Cornel Penescu, care ulterior a fost arestat. Această rezoluţie a DNA a fost dată după ce organul de luptă împotriva corupţiei le-a ascultat telefoanele timp de trei luni de zile în 2007. Toată această poveste a fost oarecum devoalată într-un document primit de la DNA de patronul Pandurilor din Târgu Jiu, Marin Condeescu şi în care erau menţionate numele celor 30 conducători din fotbalul românesc, cărora le-au fost ascultate telefoanele timp de trei luni de zile. Rezoluţia DNA spune negru pe alb că bănuielile de corupţie asupra celor 30 au fost nefondate. Documentul primit de liderul de sindicat de la Târgu Jiu demonstrează că printre cei absolviţi de orice vină se numără şi fraţii Cornel şi Ilie Penescu, aceştia având convorbirile interceptate în perioada martie-iunie 2007.
Cazul DNA, un mare fâs
În acelaşi dosar cu fraţii Penescu au fost anchetaţi şi cei doi şefii ai Gloriei Bistriţa, din care a mai rămas doar unul, Jean Pădureanu – Ioan Horoba, părăsind barca clubului din Parcul Municipal. Alături de cei doi bistriţeni s-au numărat nume celebre din fotbal – Pinalti, alias Gheorghe Ştefan, Copos, Borcea, Cornel Dinu, Iancu şi Mititelu. Procurorul şef din cadrul DNA, Marian Alexandru a declarat că s-a dispus NUP cu privire la persoanele şi faptele de corupţie nominalizate, pentru că cercetările efectuate în cauză nu au relevat date sau indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunilor, bănuiala iniţială fiind că "oamenii de fotbal ar fi promis sau ar fi dat, cu titlu de foloase necuvenite, jucătorilor care au calitatea de funcţionar, ori ar fi primit sume de bani de peste 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă jucători şi pentru a influenţa astfel rezultatul partidelor de fotbal din Liga I, în campionatul 2006-2007. Ca o curiozitate, acest răsunător balon de săpun a început să se umfle la sesizarea din oficiu a Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA, pe parcurs mai fiind făcută o sesizare de către fostul finanţator a lui FC "Naţional", Constantin Iacov, care a dezvăluit atunci, inclusiv în presă, că Adrian Porumboiu, unul din cei mai vocali conducători de club din Liga I, a încercat, după modelul lui Becali – "valiza" – să motiveze formaţia bancară în meciul cu Pandurii, pentru acelaşi meci încasând 30.000 de dolari şi de la patronul Jiului Petroşani, Alin Şimota, sumă donată sinistraţilor din Rast. Cei de la DNA s-au ghidat după principiul că poate, poate pică ceva. Şi se pare că nu a picat nimic, deoarece cazul celor 30, printre care îi întâlnim pe Jean Pădureanu şi Ioan Horoba, au primit NUP de la DNA.
Dinamo a umilit Gloria
Despre meciurile Gloriei din ultima perioadă de timp, ce s-ar mai putea spune? La Bucureşti, în meciul cu Dinamo, Gloria a fost pur şi simplu umilită, bătută la un scor care nu mai necesită nici un fel de comentarii. Desigur, se pot invoca fel de fel de scuze, dar niciuna nu are nici o susţinere logică.
Crăciunescu a „jucat” pentru Timişoara
În 25 aprilie 2009 a urmat meciul cu Timişoara, în care toată lumea spera că Gloria îşi va spăla imaginea extrem de ceţoasă după meciul cu Dinamo. Jocul a fost cu totul altul. În prima repriză Gloria a avut meciul în mână şi putea să tranşeze rezultatul în favoarea ei la un scor liniştitor. Dar nu a fost să fie. Cei de la Timişoara au avut pe teren 12 oameni, dacă îl socotim şi pe arbitrul meciului, Teo Crăciunescu. Ca o curiozitate, dar deloc întâmplătoare, este acelaşi arbitru care a condus de la centru şi meciul Gloriei cu Steaua. Şi atunci, dar şi în meciul cu Timişoara, juniorul lui Crăciunescu, cel fără de prihană, premeditat sau nu, a fost al 12-lea jucător al Stelei. Cât despre meciul cu Timişoara, sunt mai mult decât concludente părerile lui Sabău, cel atât de rezervat şi cumpătat, de obicei, în declaraţiile date presei. Acesta l-a acuzat pe arbitru că a închis ochii, la un henţ în careul Timişoarei în care trebuia să acorde un penalty în favoarea Gloriei. Nu a fost iertată o altă fază, în care Crăciunescu a judecat din nou pentru cei din Timişoara – eliminarea lui Ciucă, care s-a făcut absolut gratuit, din nou în defavoarea Gloriei. Sabău mai arată că însuşi Teo Crăciunescu, vizionând după meci faza cu pricina, a recunoscut că a fost clar lovitură de pedeapsă. Dar cu ce ne încălzeşte pe noi asta, schimbă cumva rezultatul partidei? Al doilea cartonaş galben arătat lui Ciucă, care a dus la eliminarea acestuia de pe teren, Sabău spune că a fost arătat absolut gratuit de către Teo Crăciunescu. Mai rar să auzi o asemenea chestie. Şi această greşeală este recunoscută cu seninătate de Crăciunescu, care într-o declaraţie ulterioară, afirmă că s-a grăbit eliminându-l pe Ciucă. Poate sfătuindu-se cu taică-su, Crăciunescu senior, juniorul şi-a spus că o greşeală recunoscută este pe jumătate iertată. O fi sau nu o fi aşa, nimeni nu crede în coincidenţe. În meciul pierdut de Gloria cu Steaua, pe stadionul din Ghencea, din nou acelaşi arbitru – Teo Crăciunescu – a pus din greu umărul la victoria chinuită a Stelei şi la pierderea a cel puţin un punct din partea bistriţenilor. Este mai mult decât corectă afirmaţia lui Sabău: " …când greşeşti numai în defavoarea unei echipe, nu mi se pare totuşi o întâmplare". Personal sunt perfect de acord cu Sabău. Fără a fi adeptul totuşi al unei teorii a conspiraţiei, în ceea ce o priveşte pe Gloria, un arbitraj negativ care să ducă la pierderea de puncte preţioase necesare supravieţuirii în Liga I şi anumite fapte te pot face să-ţi schimbi părerea. Crăciunescu nu este un arbitru prost, a demonstrat că ştie să arbitreze corect. Atunci ce are cu Gloria?
Revin totuşi la vechiul proverb care spune că la omul sărac nici boii nu-i trag, îi cade întotdeauna pâinea cu partea unsă în jos…
ZAHARIA COTOC
W W W . B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE BARBIERIT,MODELAT SI ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.
mai terminati jigodiilor