Germania s-a alăturat vineri unui grup restrâns de țări și jurisdicții care au legalizat canabisul, Bundestagul adoptând o lege care permite persoanelor fizice și asociațiilor voluntare să cultive și să dețină cantități limitate de droguri, conform AFP.

Legea, adoptată de coaliția tripartită condusă de cancelarul Olaf Scholz, legalizează cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat și deținerea a până la 25 de grame de canabis. Producția de canabis la scară mai mare, dar tot necomercială, va fi permisă membrilor așa-numitelor cluburi de canabis cu cel mult 500 de membri, toți adulți, iar consumul va fi restricționat doar la membrii clubului.

Ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a declarat: „Avem două obiective: reducerea pieței negre și o mai bună protecție a copiilor și a tinerilor”, în deschiderea unei dezbateri zgomotoase în care opoziția l-a acuzat că promovează consumul de droguri.

Aproximativ 4,5 milioane de germani se estimează că consumă canabis. Cu toate acestea, canabisul rămâne ilegal pentru minori, la fel ca și consumul în apropierea școlilor și a locurilor de joacă.

Există îngrijorări că noile reglementări ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra traficului de droguri, deoarece cei care nu sunt dispuși să își cultive canabisul sau să se alăture unui club de canabis ar putea prefera să cumpere drogul în continuare.

Cu această decizie, Germania devine cea de-a noua țară care legalizează consumul recreațional al canabisului, care este legal și în unele jurisdicții subnaționale din Statele Unite și Australia. Multe alte țări permit utilizarea sa medicală ca analgezic.

În legătură cu utilizarea sa medicală, tratamentele pe bază de canabis vor fi disponibile în Franța începând cu 2025, a anunțat marți agenția franceză a medicamentelor, în ciuda faptului că experimentele pe această temă sunt în desfășurare de mai mulți ani, conform AFP.

Valoarea terapeutică a canabisului, care este utilizat în principal pentru tratarea durerii și a anxietății, este subiectul unor dezbateri continue, cu studii care confirmă anumite beneficii, însă limitate în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.