Scandal mare în şedinţa ordinară a Consiliului Local Bistriţa, săptămâna trecută, din cauza propunerii venită din partea noii alianţe formată din aleşii liberali şi democrat-liberali cu privire la încetarea mandatelor consilierilor Gelu Muthi şi Marius Armean. Atât Gelu Muthi, cât şi Marius Armean au reprezentat până de curând în Consiliul Local Bistriţa, Partidul Naţional Liberal, ei fiind aleşi pe lista USL. De curând, cei doi au anunţat că s-au înscris în Partidul Liberal Reformator, care până la data şedinţei de consiliu, nu exista în mod oficial, acesta nefiind înscris în Registrul partidelor politice.

 

În urmă cu o săptămână, liderul PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, anunţa că acei aleşi locali care au optat să părăsească partidul riscă să rămână fără mandate. Primii vizaţi  – consilierii judeţeni Dorin Popescu totodată şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi Mirela Cîrcu, şi consilierii municipali Gelu Muthi şi Marius Armean. Chiar dacă au depus actele necesare prin care cereau încetarea mandatelor, pentru consilierii judeţeni mai au de aşteptat fiindcă şedinţa ordinară a legislativului judeţean va avea loc la finele acestei luni. În schimb, în ceea ce îi priveşte pe Muthi şi Armean, „execuţia” s-a petrecut cu viteza fulgerului.

 

Puterea a părăsit sala de şedinţă

Proiectul de hotărâre care viza încetarea mandatelor de consilieri ale lui Gelu Muthi şi Marius Armean, proaspăt trecuţi în PLR, a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Consiliului Local Bistriţa, după discuţii aprinse care au avut loc între aleşii liberali susţinuţi de democrat-liberali, pe de o parte, şi primarul Ovidiu Creţu, de cealaltă parte. Dacă liberalii, prin vocea consilierului Sorin Hangan, au susţinut că cei doi fugari nu mai pot fi membri ai Consiliului Local fiindcă nu mai reprezintă PNL, ci PLR, partid care nu există oficial fiindcă nu este înscris în registrul partidelor politice, primarul Ovidiu Creţu a susţinut că mandatele celor doi nu pot înceta întrucât Muthi şi Armean au fost aleşi pe lista USL, astfel că pentru ca procedura să fie legală este nevoie de semnăturile celor trei copreşedinţi a fostei USL, respectiv Stelian Dolha, Radu Moldovan şi Iulian Stroe. Pentru că nu s-a ajuns la nicio înţelegere, consilierii PSD, PP-DD şi UDMR au preferat să părăsească sala de şedinţă. Cei rămaşi, adică opt aleşi ai noii alianţe ACL, dar şi cei doi ecologişti, au votat pentru încetarea mandatelor consilierilor locali Gelu Muthi şi Marius Armean.

 

Nici în car, nici în căruţă

Situaţia juridică a celor doi „executaţi” este una destul de încâlcită, fiindcă dacă este să ne luăm după prevederile acordului semnat între PSD şi PNL atunci când a fost constituită Uniunea Social-Liberală, într-adevăr pentru ca mandatele de consilier să înceteze ar fi fost nevoie de semnătura copreşedinţilor organizaţiilor judeţene. Pe de altă parte însă, atât Muthi, cât şi Armean au renunţat de bună-voie şi nesiliţi de nimeni la calitatea lor de membri ai PNL şi s-au înscris în PLR, partid care deocamdată nu există oficial. În mod normal, până la oficializarea PLR, cei doi, ca şi mulţi alţi foşti liberali care au plecat din barca PNL, ar fi trebuit să devină mai întâi membri ai Partidului Naţional al Mediului sau măcar independenţi. Într-un cuvânt, Gelu Muthi şi Marius Armean au părăsit nu doar PNL, ci şi defuncta USL, iar în acest moment sunt membrii unui partid-fantomă.

 

Dolha: PLR nu există din punct de vedere juridic

Într-un comunicat remis presei, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha spune că PLR „nu există din punct de vedere juridic”. De cealaltă parte, vârful de lance a liberalilor-reformatori din Bistriţa-Năsăud, Dorin Popescu susţine contrariul – există un partid, numai că acesta se numeşte Partidul Naţional al Mediului. Potrivit datelor înscrise în Registrul partidelor politice, Partidul Naţional al Mediului există oficial din iulie 2013, data la care a fost instanţa Tribunalului Bucureşti a admis cererea de înregistrare a acestei formaţiuni politice. Conform menţiunilor, Partidul Naţional al Mediului are sediul într-un apartament din Braşov, iar ca preşedinte figurează Ionică Anuţoiu.

La începutul lunii august, când a avut loc primul congres al partidului înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu s-a anunţat că de fapt Partidul Naţional al Mediului îşi va schimba denumirea în Partidul Liberal Reformator. Două săptămâni mai târziu, s-a depus la Tribunalul Bucureşti solicitarea pentru schimbarea denumirii PNM în PLR, dar şi pentru modificarea statutului şi a programului politic. Iniţial termenul de judecată a fost stabilit pe data de 9 octombrie, care a fost mai apoi preschimbat pentru 11 septembrie. În comunicatul remis presei de deputatul Stelian Doha se preciza Partidul Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud a făcut luni, 8 septembrie, o cerere de intervenţie în acest dosar şi a solicitat Tribunalului Bucureşti să respingă solicitarea ca neîntemeiată.

„Printre motivele invocate se numără interdicţia legală de a schimba semnul electoral cu şase luni înaintea alegerilor, copierea aproape în întregime a statutul PNL, încercarea de a se substitui, prin toate mijloacele, inclusiv siglă şi însemne Partidului Naţional Liberal şi de a-i periclita identitatea”, a precizat în documentul citat liderul PNL BN, Stelian Dolha. Potrivit preşedintelui liberal bistriţean, partidul lui Tăriceanu, deşi nu există oficial, foloseşte „ştampile cu însemnele PLR, face înscrieri de aleşi locali şi semnează adeziuni, ceea ce conform legilor româneşti se constituie în grave infracţiuni pedepsite de Codul Penal”.

stelian dolha 19 marius armean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.