Problema controversată a gazelor naturale provoacă tot mai multe divergenţe între reprezentanţii statelor Uniunii Europene.
În această situaţie delicată, demnitarii statelor se văd puşi în situaţia de a găsi soluţii corespunzătoare pentru a evita „criza gazelor”.
„Traseul” gazului sistat
Ferm pe poziţie, furnizorul rusesc de gaze naturale s-a văzut obligat să pună în aplicare sistarea furnizării gazelor către mai multe ţări, declanşând astfel o situaţie de criză pentru moldovenii de peste Prut, bulgari, ucrainiei şi nu în ultimul rând români.
Potrivit autorităţilor, rezerva existentă este suficientă pentru două zile, fapt pentru care s-a făcut apel către populaţie şi întreprinderi pentru a economisi resursele de energie.
Transnistrienii, rămaşi şi ei fără gaze
La rândul ei Regiunea Transnistriei a fost “decuplată” de la conducta de gaze naturale, încă din 6 ianuarie. Aici, situaţia este mai dramatică, de vreme ce autorităţile au anunţat că nu au rezerve de gaze. Mai grav este faptul că în două zile locuitorii transnistrieni au ajuns în imposibilitatea de a menţine sistemul de încălzire centralizată în oraşele din regiune. Potrivit şefului companiei de distribuţie de gaze din Transnistria, Nicolai Mitinski, nu există motive de panică, deoarece situaţie este sub control.
În Bulgaria, sistemul sanitar afectat la maxim
Sistarea gazelor naturale a creat o adevărată situaţie de criză pentru bulgari, dat fiind faptul că aceştia s-au văzut puşi în situaţia de a cere marilor uzine să-şi înceteze activitatea, iar spitalele sunt nevoite să asigure doar intervenţiile urgente, lucru confirmat de agenţia de ştiri bulgară AFP. Lipsa gazelor naturale au dus deja la pierderi economice în valoare de 250 de milioane de euro pe zi, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor confederaţiei industriei şi patronatului bulgar.
Şcolile la rândul lor au fost închise în cursul zile de joi, datorită scăderii temperaturii în sălile de clasă.
Potrivit agenţiilor de presă bulgare, până şi iluminatul străzilor a fost redus la jumătate.
Guvernul bulgar a declarat că centralele sunt pe cale să treacă la păcură, pentru a aduce situaţia la normal, în ciuda faptului că va creşte gradul de poluare a atmosferei.
Ucraina datoare cu gaze naturale
Agenţiile de presă ruseşti informează că, Gazprom a cerut Ucrainei compensarea volumelor de gaze care au fost introduse în conductele ucrainiene, dar care nu au juns la consumatorii din Europa. Potrivit unui comunicat de presă din 6 ianuarie 2008: "Gazprom nu a sistat livrările de gaz către consumatorii europeni prin intermediul Ucrainei. În ultimele zile, Ucraina a luat ilegal încă 21 de milioane de metri cubi de gaz rusesc, destinat pentru tranzit către Europa. În consecinţă, de la începutul anului Ucraina a furat de la Gazprom peste 86 de milioane de metri cubi de gaz. Mai mult, compania RosUkrEnergo primeşte zilnic câte 25 de milioane de metru cubi de gaz".
Ajutorul reciproc şi soluţiile de moment – la putere
Aşa zisul “război al gazelor” îi face pe europeni să recurgă la soluţii salvatoare, cum ar fi cazul Serbiei, care va primi ajutor din partea Ungariei. Cantitatea de gaz care va fi livrată va fi decisă de la o zi la alta, au menţionat liderii maghiari.
În cazul Bosniei, ţară care depinde în totalitate de importul de gaze ruseşti, situaţia este mult mai drastică, dat fiind faptul că locuitorii capitalei Sarajevo au fost nevoiţi să îndure mai multe zile frigul. Lipsa căldurii i-a determinat pe oameni să apeleze la radiatoare electrice pentru a se putea încălzi.
Frig în lume, cald în România
Sistarea gazelor naturale a pus în dificultate multe ţări, însă nu şi ţara noastră. Potrivit premierului Emil Boc, populaţia din România nu va avea de suferit din cauza sistării de gaze.
Emil Boc a mai precizat că echipele tehnice sunt pregătite să intervină în cazul în care temperaturile vor scădea sub -15 grade Celsius, fapt care ar putea duce la apariţia izolată a unor probleme legate de presiune.
Crina Ivancu