Problema controversată a gazelor naturale provoacă tot mai multe divergenţe între reprezentanţii statelor Uniunii Europene.

Totul a început în momentul în care conflictul dintre furnizorul rus de gaze naturale Gazprom şi Ucraina a fost declanşat din cauza preţului gazelor. Astfel, a fost generată sistarea gazelor naturale în mai multe ţări printre care Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova şi, să nu uităm, România.
În această situaţie delicată, demnitarii statelor se văd puşi în situaţia de a găsi soluţii corespunzătoare pentru a evita „criza gazelor”.

„Traseul” gazului sistat

Ferm pe poziţie, furnizorul rusesc de gaze naturale s-a văzut obligat să pună în aplicare sistarea furnizării gazelor către mai multe ţări, declanşând astfel o situaţie de criză pentru moldovenii de peste Prut, bulgari, ucrainiei şi nu în ultimul rând români.

Potrivit presei locale din Republica Modova, locuitorii se mai pot bucura de rezervele de gaze naturale pentru încă 24 de ore. Cu toate acestea, reprezentanţii Guvernului din Chişinău susţin că situaţia este sub control şi că vor pune în aplicare toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii energetice.
Şi mai prompt, Guvernul Republicii Moldova a asigurat centralele electrice de termoficare cu păcură, măsură luată pentru a economisi rezervele de gaze naturale. În plus, livrarea gazelor către agenţii economici neimplicaţi în producţie şi a celor care figurează cu datorii la plata consumului de gaze a fost limitată.
La polul opus, se află situaţia producătorilor economici care produc bunuri şi figurează ca buni platnici . În cazul acestora, deconectarea de la conducta de gaze nu a avut loc.
O altă măsura luată de către reprezentanţii Termocom (furnizorul de energie electrică din Chişinău) şi făcută publică prin intermediul unui comunicat – a fost reducerea temperaturii agentului termic de la norma de 85 de grade, la 60 de grade.
Amintim că sistarea energiei electrice în Republica Moldova a avut loc în dimineaţa zilei de 7 ianuarie.
Potrivit autorităţilor, rezerva existentă este suficientă pentru două zile, fapt pentru care s-a făcut apel către populaţie şi întreprinderi pentru a economisi resursele de energie.

Transnistrienii, rămaşi şi ei fără gaze

La rândul ei Regiunea Transnistriei a fost “decuplată” de la conducta de gaze naturale, încă din 6 ianuarie. Aici, situaţia este mai dramatică, de vreme ce autorităţile au anunţat că nu au rezerve de gaze. Mai grav este faptul că în două zile locuitorii transnistrieni au ajuns în imposibilitatea de a menţine sistemul de încălzire centralizată în oraşele din regiune. Potrivit şefului companiei de distribuţie de gaze din Transnistria, Nicolai Mitinski, nu există motive de panică, deoarece situaţie este sub control.

În Bulgaria, sistemul sanitar afectat la maxim

Sistarea gazelor naturale a creat o adevărată situaţie de criză pentru bulgari, dat fiind faptul că aceştia s-au văzut puşi în situaţia de a cere marilor uzine să-şi înceteze activitatea, iar spitalele sunt nevoite să asigure doar intervenţiile urgente, lucru confirmat de agenţia de ştiri bulgară AFP. Lipsa gazelor naturale au dus deja la pierderi economice în valoare de 250 de milioane de euro pe zi, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor confederaţiei industriei şi patronatului bulgar.
Şcolile la rândul lor au fost închise în cursul zile de joi, datorită scăderii temperaturii în sălile de clasă.
Potrivit agenţiilor de presă bulgare, până şi iluminatul străzilor a fost redus la jumătate.
Guvernul bulgar a declarat că centralele sunt pe cale să treacă la păcură, pentru a aduce situaţia la normal, în ciuda faptului că va creşte gradul de poluare a atmosferei.   

Este cunoscut faptul că în prezent, Bulgaria este dependentă de Rusia, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale.

Ucraina datoare cu gaze naturale

Agenţiile de presă ruseşti informează că, Gazprom a cerut Ucrainei compensarea volumelor de gaze care au fost introduse în conductele ucrainiene, dar care nu au juns la consumatorii din Europa. Potrivit unui comunicat de presă din 6 ianuarie 2008: "Gazprom nu a sistat livrările de gaz către consumatorii europeni prin intermediul Ucrainei. În ultimele zile, Ucraina a luat ilegal încă 21 de milioane de metri cubi de gaz rusesc, destinat pentru tranzit către Europa. În consecinţă, de la începutul anului Ucraina a furat de la Gazprom peste 86 de milioane de metri cubi de gaz. Mai mult, compania RosUkrEnergo primeşte zilnic câte 25 de milioane de metru cubi de gaz".

În plus, liderul rus Putin a declarat oficial că se vor relua livrările de gaze spre Europa “după stabilirea unor mecanisme de control, cu participarea observatorilor internaţionali”.

Ajutorul reciproc şi soluţiile de moment – la putere

Aşa zisul “război al gazelor” îi face pe europeni să recurgă la soluţii salvatoare, cum ar fi cazul Serbiei, care va primi ajutor din partea Ungariei. Cantitatea de gaz care va fi livrată va fi decisă de la o zi la alta, au menţionat liderii maghiari.
În cazul Bosniei, ţară care depinde în totalitate de importul de gaze ruseşti, situaţia este mult mai drastică, dat fiind faptul că locuitorii capitalei Sarajevo au fost nevoiţi să îndure mai multe zile frigul. Lipsa căldurii i-a determinat pe oameni să apeleze la radiatoare electrice pentru a se putea încălzi.

Frig în lume, cald în România

Sistarea gazelor naturale a pus în dificultate multe ţări, însă nu şi ţara noastră. Potrivit premierului Emil Boc, populaţia din România nu va avea de suferit din cauza sistării de gaze.

„Pot să vă asigur că niciun consumator casnic nu va suferi din cauza acestei situaţii existente între Rusia şi Ucraina şi că vom asigura funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorul casnic şi pentru consumatorul industrial”, a menţionat şeful Executivului. Soluţia pentru români constă în acoperirea consumului de gaz din producţia internă, din cantităţile de gaze existente în depozite, prin reducerea consumului de gaze naturale din CET-uri şi nu în ultimul rând prin trecerea la consumul păcură şi cărbune”. Ministrul Economiei, Adriean Videanu a precizat că nu vor exista probleme la nivelul populaţiei în cazul în care sistarea gazelor se va prelungi pe o perioadă mai mare de timp.
Pentru a da un plus de siguranţă populaţiei, premierul Boc a convocat Comisia de coordonare în domeniul asigurării siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, sub egida ministrului Economiei, Adriean Videanu. Din comisie fac parte membri ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz, Eongaz. Această întâlnire a fost determinată de sistarea livrărilor de gaze naturale către statul român, din data de 8 ianuarie, prin staţia de la Isaccea 2.
Emil Boc a mai precizat că echipele tehnice sunt pregătite să intervină în cazul în care temperaturile vor scădea sub -15 grade Celsius, fapt care ar putea duce la apariţia izolată a unor  probleme legate de presiune.

Crina Ivancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.