Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud este implicat în zeci de procese! Firme și persoane fizice care au fost sancționate cu amenzi de zeci de mii de lei încearcă să scape de ele cu ajutorul instanței. Șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu a recunoscut că, comisarii au lăsat-o mai moale cu amendarea persoanelor fizice care aruncă gunoaie în natură, tocmai pentru că procesele sunt pierdute în instanță.
Zeci de procese în care este implicat Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud se judecă la judecătoriile din județ sau la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Multe societăți și chiar persoane fizice încearcă să scape de amenzile care ajung la zeci de mii de lei, cu ajutorul judecătorilor.
Doar în luna martie a acestui an au fost deschise două astfel de acțiuni în instanță, prin care se contestau amenzile date de Garda de Mediu. S WORA NRH 2012 SRL a înregistrat dosarul în 22 martie, la Judecătoria Bistrița. Tot în martie, Caruselul SRL contesta o amendă aplicată de Garda de Mediu în luna februarie a acestui an. Procesul se judecă tot la Judecătoria Bistrița.
Și Dan Steel Group a contestat în instanță o amendă primită de la Garda de Mediu. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Beclean, în toamna anului trecut. Deocamdată instanța nu s-a pronunțat în acest caz.
Pe rolul instanțelor sunt contestate și amenzi primite de stații PECO, dar și producători de construcții metalice. În 2022, Novarom Commercial SRL contesta o amendă primită de la Garda de Mediu. Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a pronunțat la finalul anului trecut și a dat dreptate societății comerciale, înlocuind amenda de 30.000 de lei aplicată de Garda de Mediu, cu un avertisment.
În vara anului trecut, o altă firmă, Muflonul Agrosort SRL contesta în instanță o amendă primită la finalul anului 2022. În luna ianuarie a acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate societății comerciale și menține hotărârea dată de Judecătoria Beclean, înlocuind amenda de 40.000 de lei dată de Garda de Mediu cu un avertisment.
Cetățenii au prins și ei curaj și s-au adresat instanței!
Nu doar firmele încearcă să scape de amenzi în instanță. Pe rolul judecătoriilor și a Tribubalului Bistrița-Năsăud sunt și acțiuni deschise de persoane fizice. În toamna anului trecut, un bistrițean contesta la Judecătoria Năsăud o amendă primită în vara anului trecut, de la Garda de Mediu. Instanța urmează să se pronunțe în luna mai, în acest caz.
Luna aceasta, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Gărzii de Mediu și a menținut o amendă dată de instituție în toamna lui 2022 unui bistrițean. Potrivit șefului Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Grațian Morariu, multe dintre procesele cu persoane fizice în special pentru abandon de deșeuri în natură au fost pierdute, motiv pentru care, se pare, comisarii au lăsat-o mai moale cu sancționarea persoanelor fizice.
La ultima ședință de Colegiu Prefectural, Grațian Morariu a precizat faptul că procesele cu persoanele fizice au fost pierdute în principal pentru că nu au fost prinse în flagrant, iar pozele și filmulețele prezentate de Garda de Mediu în instanță nu ar fi fost suficiente. Mai mult, instituția a avut de plătit și daune celor pe care i-a amendat.
Să prinzi în flagrant pe cineva cum aruncă gunoaie e destul de greu, în condițiile în care în zonele unde se depozitează deșeuri nu există camere de supraveghere. Deși au astfel de atribuții și Apele Române, dar și Poliția sesizată de ADI Deșeuri, fenomenul depozitelor ilegale de deșeuri nu pare să fie ținut sub control.
Garda de Mediu i-a confiscat unui cetățean tractorul cu care căra gunoaie
În 2021, un bărbat din Bistrița-Năsăud, mai exact din zona Sîngeorz-Băi a rămas fără tractor, utilajul fiindu-i confiscat de comisarii Gărzii de Mediu. Acesta a fost prins în timp ce transporta deșeuri, pe care intenționa să le depoziteze ilegal. Bărbatul s-a ales și cu o amendă în valoare de 15.000 de lei.
”Urmare a apariției în mediul online a imaginilor cu transportul ilegal de deșeuri provenite din construcții și demolări în Sângeorz-Băi, o echipa de comisari din cadrul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud s-a autosesizat. A fost indentificat conducătorul auto, acestuia i-a fost aplicată o sancțiune contravențională principala de 15000 de lei și sancțiunea complementară a confiscării tractorului agricol și a remorcii acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.
Grațian Morariu, șeful Gărzii de Mediu a precizat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural că instituția a avut de pătimit și când a venit vorba despre confiscarea mașinilor, instanța dând dreptate bistrițenilor sancționați și anulând amenzile aplicate. Mai mult, au fost stabilite și daune.
Nicio primărie nu a fost amendată pentru gunoaiele găsite pe tarlaua sa
În cadrul aceleiași ședințe de Colegiu Prefectural, Grațian Morariu a mai făcut cunoscut un detaliu: nicio primărie din județ nu a fost amendată pentru gunoaiele identificate pe domeniul său. Asta în condițiile în care râurile și malurile lor sunt pline ochi cu gunoaie.
„Apele, în special Someșul, sunt pline iar de deșeuri agățate pe vegetație, probabil și din cauza apelor mari. Nu pot să înțeleg de unde pot apărea atâtea deșeuri având în vedere că fiecare plătește o taxă la primărie pentru deșeurile care le aruncă”, a precizat Grațian Morariu, în cadrul ședinței respective.
Potrivit acestuia, primăriile nu au fost amendate, pentru că s-a mers în prima fază pe termene limită pentru igienizare fără sancțiune, iar la controalele ce au urmat, zonele erau deja curățate de autoritățile locale.
Prefectul Teofil Cioarbă i-a cerut lui Grațian Morariu și lui Teodor Hășmășan, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud să iasă în teren și să aplice legea, nu doar să se „mire” primăvara că e plin de deșeuri.
„O să am rugămintea ca dumnavoastră și colegul din dreapta dumneavoastră (n.r. Teodor Hășmășan șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud) să ieșiți mai des pe cursurile apelor, nu doar odată cu curățenia de primăvară, să vedeți de unde provin gunoaiele, pentru că sunt de la gospodăriile de pe cursurile apelor. În fiecare primăvară ne șocăm de deșeuri. Rugămintea e în cursul anului ieșiți și aplicați legea. Nu e posibil ca în fiecare primăvară să avem un munte de deșeuri și să ne mirăm de unde sunt. Știm cu toții de unde sunt”, a cerut prefectul Teofil Cioarbă.
Culmea, în 2021, Garda de Mediu nu se arăta atât de tolerantă cu primăriile din județ. Ce-i drept nu era an electoral. Primăria Coșbuc, Primăria Prundu Bârgăului și Primăria Monor erau amendate cu 15.000 de lei, iar Primăria Dumitrița cu 5.000 de lei, pentru depozite ilegale de deșeuri.