Doi bărbați din Bistrița-Năsăud sunt judecați la Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru tentativă de omor, iar un al treilea pentru omor, fapte care s-au petrecut în primăvara acestui an. Motivele care au stat la baza comiterii acestor infracțiuni, sunt fără niciun fundament serios. Însă… unde nu e cap, vai de picioare… Chiar dacă și-au recunoscut faptele, toți trei riscă ani grei de închisoare.

Crima s-a petrecut pe fondul consumului de alcool, însă în celelalte două cazuri lipsa rațiunii a dus la fapte grave, cei doi inculpați reacționând instantaneu și violent atunci când au fost loviți, victimele lor neavând nicio șansă de a se mai apăra. Cei trei făptași se numesc Gheorghe Moișan, Naș Viorel și Gheorghe Costin. Acesta din urmă este recidivist, condamnat în 2013 la 10 ani de închisoare pentru omor calificat, dar la acea vreme nu a fost la prima cunoștință cu închisoarea, el având și alte antecedente penale pentru infracțiuni comise anterior.

Lovitura de cuțit i-a trimis pe unul în mormânt, iar pe celălalt după gratii

Fapta de omor comisă de Gheorghe Moișan s-a petrecut în Bistrița Bârgăului anul acesta, pe 11 aprilie. Moișan și victima sa erau prieteni de ani buni și se întâlneau deseori la un pahar “de vorbă”… Sau mai multe…

Cu o zi înainte de data fatidică, Moișan i-a spus amicului său că vrea să își zugrăvească locuința și i-a cerut să îl ajute, cel din urmă fiind de acord. A doua zi, dis-de-dimineață, fără să bănuiască că va fi ultima zi din viața sa, amicul s-a prezentat la locuința lui Moișan. Au trecut rapid amândoi la treabă, munca fiindu-le presărată, sau mai bine spus udată, cu multe pahare de alcool – țuică și bere. Seara, în jurul orei 20.00, cei doi au început să se certe, astfel că prietenul lui Moișan a vrut să plece acasă. Numai că gazda nu concepea așa ceva și, cu mintea încețoșată rău de aburii alcoolului, a luat un cuțit și și-a înjunghiat amicul în piept. Victima a reușit să iasă din locuință și a ajuns pe treptele casei, unde s-a prăbușit. La întreaga scenă a mai asistat un bărbat, care se afla în locuința lui Moișan la acel moment. Acesta chemat ambulanța, însă victima nu a rezistat prea mult și a decedat.

“În seara zilei de 11.04.2023, în jurul orelor 20:00, în timp ce la locuinţa inculpatului se afla şi martorul AA, între inculpat şi victimă, a avut loc o discuţie contradictorie (ceartă) iar la un moment dat victima a dorit să plece acasă, ieşind în holul locuinţei inculpatului.

Inculpatul a luat un cuţit de bucătărie, cu lama de 9 cm, de pe un corp de mobilier după care s-a deplasat după victimă. În holul locuinţei, în momentul în care victima s-a întors cu faţa spre inculpat, acesta a lovit victima cu cuţitul, o singură dată, în zona pieptului, cauzându-i o plagă înjunghiată. Victima s-a deplasat până pe treptele din faţa casei unde a căzut, intrând în stare de inconştienţă. Martorul AA a apelat serviciul de urgenţă 112 şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe. La locul comiterii faptei au ajuns şi martorii BB şi CC care i-au acordat victimei primul ajutor, stropind-o cu apă pentru a-şi reveni.

După aprox. 10 minute a sosit o ambulanţă care a transportat victima la Spitalul Județean de Urgenţă Bistrița-Năsăud – Unitatea de Primiri Urgenţe. Victima XX nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de către cadrele medicale iar la orele 22:20 a fost declarat decesul victimei”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală, decesul bărbatului a fost violent.

“(…) moartea s-a datorat unei insuficienţe cardiace acute consecutivă unui tamponament cardiac produs ca urmare a unei plăgi tăiate-înţepate penetrante în cavitatea toracică cu lezarea pericardului şi a arterei pulmonare comune, la o persoană aflată în stare avansată de intoxicaţie alcoolică; la autopsie s-au constatat şi alte 2 mici leziuni traumatice (în zona capului) care s-au putut produce cel mai probabil prin lovire cu sau de corpuri dure în cursul unei căderi la acelaşi nivel; leziunile tanato-generatoare s-au putut produce prin lovire activă cu un corp tăietor înţepător – posibil cuţit, briceag, etc; între leziunile constatate la necropsie şi deces există o legătură de cauzalitate directă-necondiţionată; atât leziunile cât şi decesul pot data din seara zilei de 11.04.2023; alcoolemia victimei XX la momentul decesului a fost de 4,21 grame la mie şi alcooluria de 4,73 grame la mie”, sunt concluziile la care a ajuns legistul care a efectuat necropsia.

După comiterea faptei, Moișan a fost arestat preventiv, el aflându-se după gratii și acum.

În fața procurorilor, Gheorghe Moișan și-a recunoscut faptele și este foarte probabil ca acesta să fie judecat conform procedurii simplificate și, în plus, ar putea beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime.

Probatoriul întocmit de procurori a primit undă verde în camera preliminară în luna august, iar la începutul acestei luni a început judecata pe fond.

L-a lovit pe fratele concubinei cu furca în cap

După mai bine de o lună, în altă parte a județului, pe un drum comunal dintre Mărișelu și Jeica, avea să se petreacă o altă faptă violentă. Victima era fratele concubinei făptașului – Gheorghe Costin, de la care de altfel a pornit tot scandalul. În urma relației cu Costin, femeia născuse un copil, pe care însă bărbatul nu l-a recunoscut ca fiind al lui. Înainte însă de a naște femeia, relația din ea și Costin încetase.

Pe 21 mai, Costin se afla la o stână din Jeica împreună cu alte persoane, unde, la un moment dat au avut loc discuții contradictorii pe marginea faptului că Gheorghe Costin nu își recunoaște copilul. Una dintre persoanele prezente la discuție, nu a avut altceva mai bun de făcut și l-a înștiințat despre subiect pe fratele concubinei lui Costin, bărbatul aflându-se la acel moment într-o mașină, în drum spre Albeștii Bistriței. Supărat că Gheorghe Costin nu vrea să își recunoască copilul, unchiul micuțului a schimbat direcția și s-a îndreptat spre stâna din Jeica. Numai că s-a întâlnit pe drum cu Costin și cu cei care îl însoțiseră pe acesta la stână, toți aflându-se într-o căruță cu care se deplasau spre casă, în Mărișelu. Când a văzut cărunța în care se afla Costin, fratele concubinei acestuia l-a rugat pe bărbatul care conducea autoturismul să oprească și mai apoi s-a dus ață la cel cu care voia să se răfuiască. I-a dat un pumn lui Costin, care însă a reacționat cu viteza fulgerului: a luat din căruţă o furcă şi a l-a lovit pe agresor, o singură dată în zona capului. Victima a căzut la pământ, însă ulterior a reușit să se ridice și să ajungă la mașină, după care a apelat prin 112 o ambulanță și a fost transportat la Spitalul Județean Bistrița, unde a fost supus de urgență unei intervenții chirurgicale. Din actele medicale a reieșit victima a suferit leziuni traumatice (fractură craniană gravă), ce au necesitat pentru vindecare 35-40 zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în primejdie viaţa.

“S-a arătat că din actele medicale privind persoana vătămată AA, comunicate de către Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Bistrița, rezultă că în urma examinării s-au constatat următoarele: Fractură fronto-temporo-parietală stânga, cominutivă la nivelul frontal, cu înfundare de până la 9 mm la acest nivel; extensia liniei de fractură temporale stângi în baza de craniu, la nivelul stâncii temporale, aici având un traiect transversal şi interesând foseta mandibulară stângă ; extensia unei linii de fractură în baza de craniu, la nivelul peretelui orbital superior stâng şi aripii sfenoidale mari stângi; fractura peretelui orbital medial stângă fără deplasare, cu extensie la nivelul celulelor etmoidale stângi; fractură fără deplasare la nivelul pereţilor celulelor etmoidale posterioare drepte, cu extensia a nivelul pereţilor superiori şi laterali ai sinusului sfenoidal drept ; fractura osului propriu nazal stâng şi a procesului frontal al maxilarului stâng. Hemosinus sfenoidal bilateral, etmoidal stâng şi maxilar stâng, în cantitate mai mare sfenoidal; incluziuni hematice în celulele mastoidiene stângi ; focare de contuzie-dilacerare frontale superioare stângi ; HSA în cantitate mică localizată frontal stâng ; pneumocefalie frontală stângă, în cantitate mică ; minim HSD acut falcin frontal, cu grosimea de 2 mm, fără efect de masă; colecţie hematică extraaxială în cantitate mică, fronto-bazală stânga, de 3 mm grosime; sistem ventricular simetric, nedilatat ; structurile liniei mediene în poziţie normală, nedeviate; incluziuni aerice intraorbitare stângi, extroconale, la nivelul unghiului antero-lateral; hematom epicranian frontal stâng, cu grosimea de 11 mm adiacent focarului de fractură. Hematom Frontal drept, cu grosimea de 66 mm. Infiltrat hematic palperbral superior stâng. În cauză, s-a dispus de către procuror efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la persoana vătămată AA. S-a arătat că prin raportul de expertiză medico-legală nr.1883/II/a/37/08.06.2023 s-au concluzionat următoarele: numitul AA prezintă leziuni care s-au putut produce prin lovire cu corp dur; leziunile necesită din punct de vedere medico-legal 35-40 de zile de îngrijiri medicale; leziunile au întrunit caracteristicile medico-legale ale punerii în primejdie a vieţii; leziunile pot data din 21.05.2023”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Cum bărbatul a fost victima unei agresiuni violente, au fost anunțați și polițiștii și parchetul, iar Costin a fost acuzat de tentativă de omor (ulterior fiind schimbată încadrarea juridică în tentativă de omor calificat) și arestat preventiv, măsură menținută de instanță și în prezent.

Recidivist cu încă o crimă la activ

În fața procurorilor, Gheorghe Costin și-a recunoscut faptele, și este probabil să fie judecat în procedură simplificată. Numai că este foarte posibil ca de data aceasta să nu scape foarte ieftin, în condițiile în care acesta este recidivist, el fiind autorul unui omor petrecut în octombrie 2012, dar are și antecedente penale comise în perioada 2008 – 2011, de care mai mult ca sigur instanța va ține cont atunci când va pronunța sentința. Astfel, în 2008 și 2011, acesta a fost condamnat la pedeapsa închisorii pentru furt calificat şi violare de domiciliu, iar în 2021 și 2023 a fost condamnat de la pedeapsa amenzii penale pentru comiterea unor infracţiuni silvice.

Probatoriul întocmit de procurori în dosarul în care Costin este acum acuzat de tentativă de omor a primit ok-ul în camera preliminară la jumătatea lunii septembrie, iar primul termen de judecată pe fond a fost fixat la jumătatea lunii noiembrie.

Crimă, din cauza unei vorbe aruncată aiurea

Dar să vedem ce s-a întâmplat în 3 octombrie 2012, când Costin a luat viața unui bărbat din Mărișelu, faptă pentru care, un an mai târziu, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Nu a efectuat întreaga pedeapsă, fiindcă în 2018 a fost liberat condiționat, cu un rest de pedeapsă de 1.282 de zile.

Potrivit procurorilor, în dimineața zilei de 3 octombrie 2012, Gheorghe Costin s-a dus împreună cu fratele său la pădure pentru a face rost de material lemnos. După ce au revenit, în jurul amiezii, cei doi s-au oprit la un local din Mărișelu, unde au consumat băuturi alcoolice. Aproximativ la ora 15.00, în local a apărut și T.I, care s-a oprit la masa celor doi. Toți trei au mai stat vreo două ore la masă, timp în care, evident, a curs băutura. Pentru că T.I. avea de descărcat niște saci cu mălai dintr-o căruță, cei doi frați s-au dus la om acasă să îl ajute, iar după ce au terminat treaba au fost invitați să mănânce. În timp ce bărbații serveau masa, în locuința lui T.I a mai apărut un bărbat, care a observat că atât gazda, cât și oaspeții erau sub influența alcoolului.

La un moment dat, gazda s-a ridicat de la masă pentru a mai aduce mâncare, dar pentru că întârzia, Costin i-a strigat să se grăbească. A primit însă o replică, care, inexplicabil, l-a înfuriat peste măsură. A fost momentul în care s-a ridicat de la masă, s-a dus în locul în care se afla gazda sa și a început să îl lovească cu o furie de nedescris, timp de 20 de minute. Cel care venise în casă ultima dată, a încercat să îi sară în ajutor celui lovit, dar a fost oprit de fratele lui Gheorghe Costin.

După ce l-a lăsat inconștient pe bărbatul lovit, frații Costin  au părăsit casa, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Bărbatul care a asistat la întreaga scenă a anunțat o rudă a victimei, și mai apoi Poliția. Victima a fost transportată în stare foarte gravă la spital, însă după o săptămână omul și-a dat duhul.

“După un timp victima T.I. s-a ridicat de la masă și s-a deplasat pe holul locuinței pentru a mai aduce de mâncare. Iritat de faptul că victima întârzie să revină, inculpatul Costin Gheorghe i-a strigat acesteia să vină cu mâncarea, motiv pentru care victima i-a replicat cu vorbele :«dacă vreau îți dau, ești în casa mea!».

Înfuriat de replica victimei, pe fondul stării de ebrietate, inculpatul s-a ridicat de la masă și a ieșit după victimă. Ajungând lângă aceasta inculpatul a început să o lovească în zona capului determinând căderea victimei. La început victima a strigat : «nu mai da, mă omori!», însă inculpatul a continuat să o lovească cu pumnii și picioarele, în zona capului, chiar și după ce aceasta a căzut , timp de aproximativ 20 de minute, după care a plecat din casă, fiind urmat de fratele său.

În timpul exercitării agresiunii martorul XX s-a aflat în locuință însă a fost împiedicat să intervină de către fratele inculpatului. Ulterior însă, martorul a anunțat despre cele întâmplate pe numitul T. V. apoi organele de poliție.

Constatându-se starea gravă în care se afla victima T.I. aceasta a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, de unde apoi, a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, unitate sanitară la care, la data de 10 octombrie 2012, victima a încetat din viață”, au arătat procurorii, la acea vreme, în rechizitoriu.

La final de proces, instanța a decis că Gheorghe Costin merită să fie condamnat la 15 ani de închisoare. A fost condamnat doar la 10, fiindcă și-a recunoscut faptele, astfel că a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime.

Bătaie la stână

Tot în luna mai anul acesta, dar spre final, un alt incident grav s-a petrecut la o stână din Chiraleș, unde un cioban originar din comuna Matei a primit de la un altul o bătaie soră cu moartea. Agresorul, Viorel Naș, originar din Lechința, a fost acuzat de tentativă de omor.

Incidentul s-a produs în noaptea de 28 mai, din cauză că Viorel Naș a fost lovit, din senin, cu o bâtă de colegul său care avea să îi cadă victimă. Acesta din urmă a fost foarte supărat în seara respectivă din cauză că, în timp ce se afla într-un bar din localitate și consuma alcool, Naș l-a chemat la stână, la mulsul oilor, motiv pentru care, atunci când a ajuns la locul de muncă a avut o atitudine agresivă, el fiind calmat, pentru moment. de proprietarul stânei.

După ce au terminat munca, cei doi au mers la culcare, Naș într-un microbuz scos din uz și amenajat ca loc de dormit, iar celălalt într-o construcție aflată în partea de sus a stânei, ambii fiind văzuți de proprietar, care a părăsit locul la scurt timp după asta. Numai că, după o vreme, Naș a fost trezit de o lovitură de bâtă, nu puternică, dar suficient cât să îl facă să îl facă să vadă roșu în fața ochilor, primită de la cel care căutase zâzanie câteva ore mai devreme, care mai apoi l-a lovit și cu pumnul. În acel moment, Naș a reacționat violent și a început să-l lovească cu furie pe colegul său de stână cu bâta acestuia, dar și cu picioarele. Luată prin surprindere de ploaia de lovituri, victima nu a mai apucat să reacționeze în vreun fel.

“Inculpatul Naș Viorel (…) i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu o bâtă din lemn şi cu picioarele în zona capului şi corpului, producându-i leziuni multiple care includ fractură craniană cu înfundare, fractură de mandibulă, fractură de arcadă, fracturi costale, fractură de stern, dilacerare hepatică, dilacerare renală, dilacerare de splină ş.a. Inculpatul a comis fapta în stare de provocare, deoarece înainte de a fi supusă agresiunii, persoana vătămată, având o bâtă asupra ei, s-a apropiat de inculpat (aflat în compartimentul său de dormit) şi l-a lovit (inculpatul a suferit leziuni traumatice-echimoze şi excoriaţii cu o gravitate evaluată la 1-2 zile de îngrijiri medicale), după care inculpatul a ripostat, l-a doborât la pământ şi a început să-I lovească pe XX, care nu a mai reuşit să reacţioneze (numărul de lovituri şi intensitatea acestora au fost ridicate raportat Ia numărul şi gravitatea leziunilor produse). Victima XX a fost transportată de un echipaj medical la Spitalul Județean de Urgenţă Bistrița, unde a fost internată şi supusă unor intervenţii chirurgicale de urgenţă. Conform raportului de constatare medico-legală (…), gravitatea leziunilor suferite de persoana vătămată (multiple fracturi şi rupturi de organe) a fost evaluată la 65 – 70 zile de îngrijiri medicale (în condiţiile unei evoluţii favorabile), stabilindu-se că acestea întrunesc din punct de vedere medico-legal caracteristicile punerii în primejdie a vieţii”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

În fața anchetatorilor, Naș a recunoscut comiterea faptei dar și motivul pentru care a procedat astfel. După ce au audiat martorii și au analizat probele, procurorii au ajuns la concluzia că inculpatul a fost sincer. De cealaltă parte, cel agresat a declarat că a fost lovit fără motiv, declarație nesusținută de vreo probă.

Din cauza faptei extrem de violente, Viorel Naș a fost arestat preventiv, măsură menținută și în prezent.

Ca și în cazurile relatate mai sus, este probabil ca Viorel Naș să fie judecat în procedură simplificată, iar la final să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o treime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.