Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a început săptămâna aceasta acţiunile de protest. Dacă pentru marţi, 2 februarie, a fost programată o grevă de avertisment de două ore, pe 12 februarie se anunţă o grevă generală pe termen nelimitat.
Sindicaliştii din Primăria Bistriţa s-au alătură colegilor de la nivel naţional, după ce, au adus la cunoştinţa primarului Ovidiu Teodor Creţu, acţiunile care vor avea loc şi la nivelul municipiului nostru.

Promulgarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au ca efect diminuarea veniturilor din sectorul bugetar şi crearea premiselor pentru disponibilizări masive, în anul 2010. Din aceste motive, FNSA a hotărât declanşarea acţiunilor de protest, împreună cu celelalte federaţii reprezentative din sectorul bugetar. FNSA este afiliată la Cartel Alfa şi are în prezent peste 50.000 de membri la nivel naţional, angajaţi din primării, consilii locale şi consilii judeţene.
Pentru luna februarie, FNSA a anunţat o serie de proteste, începând cu data de 2 februarie şi culminând în 12 februarie, cu o grevă generală pe termen nelimitat.
Potrivit lui Valer Suciu – preşedintele regional al FNSA care se ocupă de Bistriţa-Năsăud, Cluj, Suceava şi Botoşani – şi în judeţul nostru sindicaliştii au semnat pentru declanşarea protestelor.

Februarie, luna grevelor în administraţie

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul FNSA, Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a stabilit calendarul acţiunilor de protest, după cum urmează: 2 februarie 2010 – grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii timp de două ore, la începutul programului de lucru; 9 februarie 2010 – pichetarea M.A.I. şi M.M.F.P.S, iar 12 februarie 2010 – declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. În acelaşi comunicat se specifică faptul că, „celelalte forme de protest anunţate, mitinguri în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi pichetarea prefecturilor, vor fi programate în funcţie de evoluţia evenimentelor din această perioadă”.

Ovidiu Creţu: „Negocierea nu se face între mine şi angajaţi, ci la nivel naţional”

Pe 27 ianuarie, edilul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu a primit din partea Sindicatului Liberal al Salariaţilor din cadrul Serviciilor Publice ale Municipiului Bistriţa, o adresă de informare cu privire la declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional, dar şi local, cu semnalarea unei greve generale pe termen nelimitat. „Eu sper să nu se ajungă până acolo. Într-adevăr, Legea cadru 330, determină scăderea drastică a veniturilor realizate de funcţionarii din administraţia publică. Chiar prin ordonanţa care a apărut, referitoare la aplicarea legislaţiei în domeniu, apar diminuări ale veniturilor faţă de luna decembrie.
Şi de asemenea, mai este şi intenţia Guvernului, deocamdată nematerializată în lege, dar care a fost vehiculată de mai multe ori, de a face disponibilizări masive în acest domeniu. Sunt şi motivele pentru care sindicatele au început să se mişte şi sunt aceste acţiuni de protest. Sigur, eu am luat act de ele, dar negocierea nu se face între mine şi angajaţi, ci se face la nivel naţional. Sincer, sper ca până în data de 12 februarie, cel târziu, Guvernul să ia măsurile care trebuie, să negocieze cu Federaţia Sindicatelor din Administraţie, astfel încât să nu ajungem la blocarea administraţiei prin grevă generală”, a declarat primarul Bistriţei.

Trei sindicate din Bistriţa –Năsăud s-au raliat la proteste

În Bistriţa – Năsăud există în prezent patru sindicate afiliate la FNSA, respectiv Sindicatul Liberal al Salariaţilor din Serviciile Publice ale Consiliului Local bistriţa (preşedinte – Adriana Guţă), Sindicatul Liberal din cadrul Primăriei Oraşului Năsăud (preşedinte – Monica Săplăcan), Sindicatul „Lecvin” din Lechinţa (preşedinte – Vasile Moldovan) şi Sindicatul A.P.L „Valea Bârgăului” (preşedinte – George Ruscău). Potrivit lui Bogdan Şchiop, şef serviciu în cadrul FNSA, la nivel naţional, marea majoritate a sindicatelor au semnat pentru declanşarea acţiunilor de protest, inclusiv a grevei generale pe termen nelimitat, excepţiile fiind reduse: „Din Bistriţa –Năsăud au venit şi declaraţii ale unor sindicalişti care nici măcar nu sunt afiliaţi la noi, şi de fapt lucrul acesta s-a întâmplat şi la nivel naţional, semn că lumea e cam sătulă de toate. Au trimis, Valea Bârgăului, Primăria Lechinţa şi Consiliul Local Bistriţa şi ei s-au declarat pentru desfăşurarea tuturor acţiunilor de protest. Şi din ce am primit de la nivel naţional, toată lumea este pentru. Doar undeva prin Constanţa, la un anumit sindicat, au fost patru persoane din circa 150 care s-au declarat împotriva grevei generale, adică sunt de acord cu greva de avertisment, dar nu cu cea generală. Însă la nivel naţional, per total, toată lumea a semnat pentru declanşarea acţiunile de protest anunţate”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Bogdan Şchiop. Preşedinta Sindicatului Liber al Salariaţilor din Serviciile Publice Ale Consiliului Local Bistriţa, Adriana Guţă a precizat că membrii de sindicat din municipiu au semnat pentru declanşarea acţiunilor de protest într-un procent de 97%. Năsăudul a făcut excepţie, preşedinta Sindicatului Liberal din Năsăud, Monica Săplăcan, spunând că aici nu s-au adunat semnături.

Funcţionarii tineri, cei mai afectaţi la buzunar!

Aparatul de specialitate al primarului Municipiului Bistriţa cuprinde 226 de persoane, din care, circa 200 sunt funcţionari publici, iar ceilalţi sunt contractuali. Din această schemă, la ora actuală sunt ocupate 190 de posturi. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, în urma diminuărilor salariale, cei mai afectaţi vor fi funcţionarii publici tineri, care au puţină experienţă în domeniu, şi al căror venit se va diminua de la 1200 de lei la circa 730 de lei. „Nu pot să mă pronunţ care ar fi salariul mediu, pentru că nu îl ştiu, dar făcând nişte calcule, un funcţionar public cu vechime mică, pentru că aceştia vor pierde cel mai mult, scade de la un venit net de la aproximativ 12 milioane de lei vechi lunar, venitul total net, undeva la 7,3 milioane de lei vechi pe lună. Deci, cam asta va fi în zona respectivă. Per total şi general, nu am o evaluare, pentru că asta oricum se va face prin însumare. Scăderea drastică este în această zonă a funcţionarilor tineri, deci cei care sunt debutanţi şi au între unu şi patru ani vechime. Cei care au o vechime mai mare, au pierdere mai mică decât cea estimată şi sigur, acolo salariile sunt ceva mai bune. Dar un specialist, pentru că vorbim de oameni cu studii superioare, care are vechime puţină, la salariul acesta va ajunge, care este undeva lângă salariul minim pe economie. Dar mă rog, asta s-a hotărât şi asta facem”, a precizat Creţu.

La Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, se protestează… în suflet

La FNSA sunt afiliate sindicate din mai multe consilii judeţene şi locale, precum şi toate instituţiile subordonate acestora. Dacă membrii de sindicat din Consiliile Judeţene precum Argeş, Alba, Braşov, Cluj s-au Caraş Severin au început protestele, la Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud se protestează, dar în suflet, sindicatul de aici nefiind afiliat la FNSA. „ După scrierile din Biblie, ne supărăm şi protestăm în sufletul nostru, pentru că rezultatul este tot acelaşi, din păcate. Cu o asemenea conducere la nivel naţional, dictatorială, ce am putea obţine de la domnul Boc şi Parlamentul majoritar lui ? Numai să ne întristăm în sufletul nostru, şi cam atât. Noi suntem un sindicat liber, se numeşte Ardealul, numără 850 de membri din administraţii, incluzând Consiliul Judeţean şi vreo 51 de primării, şi ne măcinăm necazurile singuri, negociem singuri… Deocamdată nu ne-am afiliat, pentru că e uşor să ai membri, toţi să fie domni în costum şi când îţi transmite de la Centru şi zice pe 10 zile să fie câte 10 membri să protesteze în faţa Prefecturii… eu de unde să îi iau? Numai dacă ies eu singur, pentru că nu se raliază ei la asemenea măsuri, parcă sunt de altă naţiune şi alt comportament conceput”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Gavril Iliuţ, liderul Sindicatului Ardealul Bistriţa-Năsăud.
Dacă sindicaliştii nu vor ajunge la o negociere la nivel naţional, mijlocul lunii februarie ar putea aduce un blocaj în administraţiile judeţene şi locale, Bistriţa fiind şi ea pe listă.

Iulia STUPINEAN

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.