Fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, conform unei propuneri de act normativ care a trecut de Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptat de Senat în iunie 2011 şi de atunci se afla la Camera Deputaţilor. După ce a fost retrimis la comisii pentru eliminarea unui amendament legat de afişarea ţigărilor în magazine, acesta a revenit la data de 15 decembri, pe ordinea de zi şi a fost adoptat de deputaţi, potrivit Agerpres.

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede propunerea de act normativ.

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

Propunerea de act normativ prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, care vor fi considerate orice vehicule pentru transportul contra-cost al persoanelor.

Reglementarea actuală dispune, că se poate fuma în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice asemănătoare doar dacă există încăperi special amenajate în acest sens.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, spaţiile trebuie să respecte următoarele condiţii:
-să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
-să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
-să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
-să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
-să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor;
-să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: „Loc pentru fumat”, „Spaţiu pentru fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul”.

Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din proiectul de lege.

Vizate vor fi următoarele fapte:
-permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;
-vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
-comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
-comercializarea produselor din tutun prin automate;
-vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
-comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
-folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:
-la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
-la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
-la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Totodată, persoanele fizice, vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Proiectul de lege nu se aplică deocamdată, iar pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.