Anul trecut, înainte de Paşte, doi fraţi din Zagra îl snopeau în bătaie pe un poliţist din zonă. În palmaresul fraţilor se mai află şi vânătoarea ilegală şi consumul de droguri. Trimişi în judecată, cei doi fraţi au fost la un pas să scape de dosar, din cauza unor greşeli ale procurorilor.
Anul trecut, cu o săptămână înainte de Paşte, patru tineri beţi bine, printre care şi un minor de 15 ani, terorizau locuitorii satului Poienile Zagrei. Cei patru au luat la bătaie un bărbat de 52 de ani din localitate în plină stradă, fără vreun motiv anume. Soţia bărbatului a chemat poliţia, la locul accidentului făcându-şi apariţia agentul Marius Păcurar din Nimigea.
În timp ce agentul lua declaraţii de la victimă, cei patru scandalagii au continuat actele de violenţă, spărgând geamurile casei bărbatului pe care tocmai îl bătuseră. Poliţistul a încercat să-i potolească pe cei patru, însă a fost şi el luat la bătaie.
Acesta a ajuns la spital cu un traumatism cranio-cerebral, mai multe coaste rupte şi o fractură de orbită, care a necesitat intervenţie chirurgicală destul de complicată la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca.
Bătăuşii l-au lăsat pe poliţist într-o baltă de sânge şi au dispărut, fiind prinşi în aceeaşi zi de către mascaţi.
Cercetările scot în evidenţă vânătoare ilegală şi consum de droguri
Poliţiştii au continuat ancheta şi investigaţiile, descoperind că băutura şi scandalul nu sunt singurele „hobby-uri” ale fraţilor Zinveliu şi ale prietenului lor. În urma percheziţiilor efectuate de către poliţişti a doua zi după incident se găsesc patru arme de vânătoare şi droguri.
„La domiciliile acestora au fost depistate patru arme letale cu destinaţie vânătoarea, confecţionate artizanal, muniţie aferentă, un aparat de ochire tip lunetă, precum şi patru boabe de substanţă de culoare verde-maroniu, susceptibile a fi droguri”, precizau la acea dată, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Infractorii trăiesc din ajutor de la stat şi subvenţii APIA
Cei care l-au bătut pe poliţist sunt Zinveliu Simion şi Zinveliu Andrei, precum şi Varga George Alin. Deşi pare greu de crezut, cei patru nu sunt cunoscuţi în zonă ca fiind indivizi periculoşi. Primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoiu, povestea în urmă cu un an că familia Zinveliu este una amărâtă, formată din cei doi părinţi şi patru copii: trei băieţi şi o fată.
Niciunul dintre cei trei fraţi care l-au bătut pe poliţist nu lucrează. Singurele venituri ale familiei sunt pensia de handicap a mamei şi subvenţiile primite de la APIA pentru terenurile deţinute.
„Nu am avut probleme cu ei până acum. Nu au antecedente penale şi nu ştiu să fi făcut necazuri de genul acesta până acum, prin comună. E vorba despre o familie mai amărâtă, cu care nu am avut până acum probleme”, declara la acea vreme primarul Dumitru Buşcoiu.
Adolescentul de 15 ani, cercetat alături de fraţii săi a abandonat şcoala în urmă cu doi ani, iar Varga George Alin, romul care i-a însoţit pe cei trei fraţi, nu are nici el un loc de muncă stabil, fiind luat ocazional, de oamenii din zonă pe post de zilier.
Fraţii Zinveliu, condamnaţi cu suspendare pentru bătaile aplicate
În urma isprăvilor, fraţii Zinveliu s-au ales cu două dosare penale. Unul a fost înregistrat în luna mai 2015 la Judecătoria Năsăud şi are deja o sentinţă, dată în luna februarie a acestui an. Varga George Alin a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru loviri sau alte violenţe, violare de domiciliu şi distrugere. Acesta trebuie să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunităţii, pe raza comunei Zagra.
La fel de ieftin a scăpat şi Simion Zinveliu, condamnat şi el la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare şi la 70 de zile de muncă în folosul comunităţii. Infracţiunile de care se face vinovat sunt aceleaşi.
Andrei Zinveliu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi la 70 de zile în folosul comunităţii, pentru loviri sau alte violenţe. Cei trei au fost nevoiţi să plătească daune morale victimei lor în valoare de doar 5000 de lei.
Culmea este faptul că singurul care a depus o plângere la poliţie a fost cetăţeanul care a fost bătut înainte să apară poliţistul. Tot el s-a constituit parte civilă în procesul în cauză. Omul legii nu a depus plângere penală împotriva bătăuşilor.
Cât pe ce să scape de al doilea dosar, din cauza greşelilor procurorilor
Acesta nu este singurul dosar pe care-l au fraţii Zinveliu. Luna aceasta, aceştia au fost trimişi în judecată din nou, într-un nou dosar, înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Dosarul în cauză nu-i vizează doar pe cei doi fraţi, ci şi pe tatăl lor Zinveliu Gavril-Sorin. Aceştia sunt trimişi în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul de armă fără drept şi braconaj.
Bărbaţii din familia Zinveliu au fost la un pas să scape şi de acest dosar, după ce procurorii au făcut câteva greşeli.
„Constată din oficiu neregularitatea Rechizitoriului din data de 21.12.2015, dat în dosarul nr. 135/P/2015 al Parchetului de le lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, privind inculpaţii Z.G.S., Z.S. şi Z.A. (…) Dispune comunicarea prezentei încheierii Parchetului de le lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, stabilind un termen de 5 zile de la comunicarea prezentei hotărâri judecătoreşti în acest sens, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea ce se va pronunţa conform art.346 Cod procedură penală. Pronunţată în camera de consiliu 15.04.2016”, se arată în soluţia dată de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Se pare că procurorii au reuşit să remedieze în cele 5 zile problemele apărute la dosar şi vor continua cu trimitere în judecată a fraţilor Zinveliu. Următorul termen în acest dosar este stabilit pentru 12 mai.
Andreea Moldovan