Grefierii care lucrează la instanțele din Bistrița-Năsăud au protestat, miercuri, începând de la ora 10.00, în fața Palatului de Justiție din Bistrița, ei alăturându-se celor circa 6.000 de colegi din țară. Motivul protestelor este abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Grefierii bistrițeni au afișat mesaje precum „Grefierii nu au pensie specială, ci ocupațională”, „Salariul grefierilor reprezintă singura sursă de venit” sau „Vrem înlăturarea interdicțiilor”.

Grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupațională. Avem interdicții și incompatibilități. Singurele activități pe care le putem desfășura sunt cele didactice, salariul reprezentând singura noastră sursă de venit. Funcția de grefier este incompatibilă cu orice altă funcție publică. În situația în care se votează tăierea pensiilor de serviciu pentru viitor cerem înlăturarea interdicțiilor și incompatibiltăților și pentru perioada lucrată sub imperiul acestora, cerem despăgubiri pentru toți anii în care ne-am desfășurat activitatea, privați de drepturi și libertăți de care beneficiază toate celelalte categorii sociale. Nu ne-am putut deschide firme așa cum ceilalți au putut să o facă, nu am putut da consultanță juridică, cu toate că avem pregătirea necesară, 90% dintre noi având studii superioare juridice. În țară sunt doar 1797 de beneficiari de pensie de srviciu din rândurile grefierilor, cuantumurile fiind de 3.500-4.000 lei, și nu acele sume exorbitante care se vehiculează în presă, numite pensii nesimțite. De ele beneficiază alte categorii social„, transmit grefierii bistrițeni.

Astăzi protestele au durat doar două ore, însă sindicaliștii anunță că acestea vor continua până când li se vor soluționa cererile. Totodată, aceștia anunță public că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă proiectul de lege PL-x 292/2019 va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri).

1 COMENTARIU

  1. Daca cei din justitie si parchet fac ” greve ” si actiuni de ” protest ” ptr ca li se micsoreaza salariile… si pensiile , atunci POLITZISTII SI JANDARMII sau ARMATA , care AU UN SFERT SALARIUL PE CARE-L IAU ASTIA… ce ar trebui sa faca (?!) … sa faca uz de armele pe care le au… ? Ce ar fi sa faca ” greva ” si parlamentarii… , sa inchida Parlamentul, sa inchida ” guvernul „… si sa plecam dr.acului din aceasta tzara TOTI … sa ramana strainii… asa cum demult isi doresc asta ! ( Hai ca grumesc… dar … )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here