Fostul polițist Cezar Mircea Piticari a fost condamnat în primăvara acestui an de magistrații de la Judecătoria Năsăud la 2 ani de închisoare cu suspendare și 20.000 lei amendă pentru efectuare de operațiuni financiare, acte de comerț, incompatibile cu funcția pentru a obține pentru sine sau pentru altul bani bunuri sau alte foloase. Totodată, instanța l-a achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu, întrucât fapta “nu este prevăzută de legea penală”. Inculpați în același dosar au mai fost încă doi bărbați: Nicolae Rus din Parva, condamnat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, plus amendă de 20.000 lei, și Aurel Nedelea din Rebra, condamnat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată la 3 ani de închisoare cu suspendare și amendă de 40.000 lei. Sentința nu este definitivă, dosarul fiind judecat la Curtea de Apel Cluj, unde a fost atacată cu apel atât de cei 3 inculpați cât și de procurori.

La finele lunii octombrie 2015, peste 30 de locații au fost percheziționate de procurori și ofițerii DGA, într-un dosar care viza infracțiuni de corupție și abuz în serviciu comise, în special, de polițiști dar și de câțiva cetățeni obișnuiți. Din acest dosar au fost ulterior anchetate separat altele “mai mici”. Atunci au căzut în mâna procurorilor cei doi polițiști de la Permise Auto, acuzați de luare de mită – Claudiu Lup – condamnat în februarie 2021, de Curtea de Apel Cluj, la 2 ani, 11 luni și 10 zile de închisoare cu executare, și Mihai Capotă – achitat de Curtea de Apel Cluj, dar și mai mulți polițiști din IPJ Bistrița-Năsăud : Titu Cornel Popârțac – condamnat la 4 ani și 5 luni și 10 zile, Alexandru Ștefan Pui – condamnat la 4 ani şi 3 luni (din care a rămas o pedeapsă de 3 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare, după introducerea unei contestații în anulare din cauza prescrierii unor fapte) și o amendă de 3.900 lei, și Florin Pădurariu – condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar și pedeapsa amenzii de 2.700 lei.

În mâna procurorilor au căzut și șeful de post al Postului de Poliție Parva – Cezar Mircea Piticari, dar și un agent de la același post de poliție, Florin Daniel Marolicaru -condamnat în 2019 la 2 ani închisoare cu suspendare.

Dosar trimis în judecată în urmă cu 3 ani, după alți 4 de anchetă

Dosarul fostului șef de post, Cezar Mircea Piticari este încă pe rolul instanței, nefiind încă pronunțată o sentință definitivă. Sentința pe fond a fost pronunțată în martie anul acesta de Judecătoria Năsăud, unde a fost judecat pe fond acest dosar. Alături de Piticari, inculpați în dosar sunt încă doi bărbați, Rus Nicolae și Aurel Nedelea.

Cei trei au fost trimiși în judecată în aprilie 2019. Fostul polițist era acuzat de abuz în serviciu și efectuare de operațiuni financiare, acte de comerț, incompatibile cu funcția pentru a obține pentru sine sau pentru altul bani bunuri sau alte foloase. Nicolae Rus a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Aurel Nedelea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Când au trimis dosarul în judecată, procurorii comunicau că, Cezar Mircea Piticari “în calitatea de agent de poliție în cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, în perioada septembrie 2012 – septembrie 2014 a omis, cu știință, în 7 cazuri, să constate contravenții silvice legate de expedierea și transportul unor cantități de material lemnos, fapte prin care s-a cauzat o vătămare intereselor IPJ Bistrița-Năsăud, de imagine a instituției, iar pe de altă parte s-au realizat foloase în favoarea sa precum și în favoarea inculpatului Rus Nicolae, prin neconfiscarea materialului lemnos transportat ilegal și prin neaplicarea sancțiunii contravenționale”.

Anchetatorii mai susțineau că polițistul a efectuat acte de comerț cu material lemnos în perioada 2012 – iunie 2015, încălcând astfel dispozițiile legale privind incompatibilitățile lucrătorilor de poliție de a efectua acte comerciale.

De asemenea, Rus Nicolae “a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu (3 acte materiale), constând în aceea că în perioada mai-septembrie 2014 a ajutat și înlesnit comiterea infracțiunii de abuz în serviciu de către inculpatul Piticari Cezar Mircea. De asemenea, a fost trimis în judecată pentru instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată constâns în aceea că la data de 11.06.2015, inculpatul Rus Nicolae l-a determinat pe inculpatul Nedelea Aurel să completeze cu date nereale un aviz de însoțire a materialului lemnos”.

Tăierile ilegale, aducătoare de ani

Dar să vedem mai pe larg ce spun procurorii în rechizitoriu.

Trebuie menționat că anchetatorii pun accent pe faptul că zona comunei Parva fiind una împădurită, locuitorii sunt predispuși la valorificarea masei lemnoase de pe suprafețele pe care le dețin, inclusiv prin tăieri ilegale.

“Pentru efectuarea transporturilor de material lemnos, în formă brută(lemn de foc sau bușteni) sau în formă prelucrată (cherestea, grinzi, leațuri, etc), conform normelor silvice, pe timpul transportului este necesar un document de însoțire a materialului lemnos, iar lipsa unui asemenea document(aviz de însoțire) atrage aplicarea dispozițiilor Legii 171/2010, privind constatarea contravențiilor silvice. Avizele de însoțire a materialului lemnos se atribuie administratorilor societăților care licitează partizi și exploatează materialul lemnos de pe acestea, precum și pădurarilor pentru arbori marcați pentru populație. Întrucât se valorificau cantități de material lemnos mai mari decât cele exploatate legal, transportatorii efectuau deplasările cu material lemnos în majoritatea cazurilor fără avize de însoțire sau efectuau mai multe transporturi folosind același aviz de însoțire, în situația în care vreun organ de control nu îl viza cu dată și oră.

În multe situații, pentru a se efectua transporturi pentru material lemnos tăiat ilegal se foloseau avize de însoțire obținute de pe partizi autorizate unde ori arborii erau tăiați anterior în delict ori rămâneau neexploatați, în situația în care nu erau de calitate. Activitățile ilegale de tăieri de arbori, de debitare a materialului lemnos și de transport fără document de însoțire sau prin folosirea repetată a unor asemenea documente nu era posibilă însă, fără «concursul» organelor de poliție, care aveau atribuțiuni legale pentru constatarea unor asemenea fapte (…), care prevăd dreptul și obligația polițistului să constate contravenții, dar și a dispozițiilor art. 24 alin. l, lit. d și art. 25 din Legea 171/2000, care prevăd dreptul și obligația agenților de poliție de a constata contravenții silvice și de a confisca materialul lemnos transportat fără documente de însoțire”, au notat procurorii.

Datoriile l-au dus la pierzanie

Se pare că infracțiunile comise de Piticari au avut la bază datoriile pe care acesta le avea la diverse persoane.

“Inculpatul Piticari Cezar Mircea își desfășura activitatea în cadrul Postului de Poliție Parva de mai multă vreme, iar în ultima perioadă era șeful acestei unități de poliție. Inculpatul a împrumutat de la mai multe persoane sume de bani, inclusiv de la persoane care se ocupau de transporturi ilegale de material lemnos. Tocmai pentru a-și putea plăti datoriile, dar și pentru a realiza câștiguri, inculpatul Piticari Cezar Mircea a întrevăzut posibilitatea de a valorifica chiar el cantități de material lemnos pe care-l primea atât de la administratorii unor societăți care exploatau masă lemnoasă cât și de la personalul silvic, contrar dispozițiilor art. 45 alin.l lit. g și h din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, care interzic polițistului, între altele: g) să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar; h) să exercite activități cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea și demnitatea polițistului sau a instituției din care face parte.

Pentru debitarea materialului lemnos, inculpatul Piticari Cezar Mircea apela la inculpații Rus Nicolae și (…), iar pentru transport în principal la inculpatul Rus Nicolae dar și la martorul XX.

Inculpatul Piticari Cezar Mircea proteja transporturile efectuate de inculpații Rus Nicolae, (…), (…) jr., dar și de alte persoane, în mai multe modalități, prin însoțirea transporturilor în cabina autospecialelor care efectuau transporturile de material lemnos fără aviz de însoțire, prin însoțirea ca antemergător a acestor transporturi în autoturisme, prin promisiunile pe care le făcea conducătorilor auto că va interveni la polițiștii de pe traseu, sugerându-le acestora să spună polițiștilor care l-ar fi controlat că transportă materialul lemnos proprietatea sa. Inculpatul Marolicaru Florin Daniel agent de poliție la același post de poliție asigura și el transportatorilor, în mod special inculpatului Rus Nicolae, un anumit gen de «protecție», în sensul că le comunica transportatorilor sau personalului silvic posibile controale ale poliției sau numele agenților de poliție care erau în serviciul de patrulare. (…)

Relația foarte apropiată a agenților de poliție Piticari Cezar Mircea și Marolicaru Florin Daniel cu inculpatul Rus Nicolae rezulta din modul în care își vorbeau la telefon dar și din desele invitații la restaurant, «la un grătar», pe care le făcea inculpatul Rus Nicolae polițiștilor.

Martorii cu identitate protejată AA și BB au susținut că în mai multe rânduri, inculpatul Piticari Cezar Mircea a fost văzut în cabina autospecialelor unor transportatori de material lemnos, însoțind transporturile ilegale și că transportatorii au povestit că pentru a însoți «o cambuză» autospecială de 3 tone, până în orașul Năsăud, inculpatul Piticari Cezar Mircea primea 50 de lei, însă pentru transporturi mai mari și pentru distanțe mai lungi primea sume mai mari. Tot transportatorii au susținut că așa numita «taxă» de 50 de lei, era mai avantajoasă, pentru că obținerea unui aviz de însoțire a materialului lemnos era mai costisitoare. Martorii cu identitate protejată însă nu au putut să ofere date concrete despre anumite transporturi și despre anumite persoane.

Pentru dovedirea activității infracționale l-a constituit efectuarea la 28.10.2015 a unor percheziții la persoanele vizate de cercetări, inclusiv cele care se ocupau cu debitarea materialului lemnos și cu transportul și valorificarea acestuia. Cu aceste ocazii s-au găsit cantități importante de material lemnos fără documente de proveniență: la domiciliul inculpatului Rus Nicolae s-au găsit : 8,493 mc. lemn rotund rășinoase, 15,102 mc. cherestea, la domiciliul inculpatului Nedelea Aurel s-au găsit : 22,53 mc lemn rotund rășinos, 7,569 mc. cherestea”, arată procurorii în rechizitoriu.

Astfel, de la administratorul unei firme de debitarea lemnului din Bistrița, Piticari a împrumutat de mai multe ori anumite sume de bani. În 2012, fostul polițist îi datora circa 3000 de lei, astfel că i-a promis că îi achiziționează lemn în schimbul sumei datorate.

“(…) în toamna anului 2012, inculpatul Piticari Cezar Mircea încălcând incompatibilitățile stabilite de statutul polițistului a achiziționat material lemnos pe care l-a prelucrat la unul dintre gaterele din Parva, și contrar dispozițiilor legilor (…), care îl obligau să constate contravenții silvice, a însoțit în cabină o autospecială care a transportat fără aviz de însoțire cantitatea de 3 metri cubi de cherestea, pe șantierul societății (…) SRL Bistrița, de pe Calea Moldovei din oraș Bistrița, martorul recepționând cantitatea de material lemnos la destinație. Materialul lemnos a fost dat de polițist în contul datoriei”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Unui năsăudean căruia îi datora 2.300 de euro, Piticari i-a dus 3 mc de lemn, în contul datoriei, tot în 2012. Evident că respectiva cantitate nu acoperea cuantumul sumei datorate.

În 2014, Piticari a cumpărat un autoturism de la un coleg polițist de la Năsăud, pentru care ar fi trebuit să plătească circa 4.300 de euro. I-a rămas dator năsăudeanului cu 2.300 de euro, astfel că, în momentul în care acesta își ridica o casă, Piticari i-a dus lemnul necesar – corni, grinzi, lețuri, cherestea, circa 15 mc, în valoare de aproximativ 8.000 lei.

“În cursul anului 2014, societatea M.C. SRL Bistrița, care avea principal obiect de activitate construcții industriale, având de executat mai multe lucrări, pe fondul lipsei de materie primă din lemn, administratorul acesteia P.P., a apelat la inculpatul Piticari Cezar Mircea (cumătrul său) pentru a obține material lemnos, (…): cherestea, grinzi, corni și leațuri. Inculpatul Piticari Cezar Mircea i-a comunicat martorului PP că i-l va recomanda pe inculpatul Rus Nicolae, care ar avea posibilitatea să-i livreze cantități mai mari de material lemnos inclusiv cu documente de însoțire, PP având nevoie de material lemnos cu documente de proveniență, pentru ca materia primă să poată fi evidențiată în contabilitatea societății sale, achizițiile urmând să fie trecute pe costuri și astfel să poată deduce TVA-ul aferent acestora. Astfel în cursul lunii septembrie 2014, inculpatul Piticari Cezar Mircea a însoțit un transport de cherestea de 10 metri cubi fără documente efectuat de inculpatul Rus Nicolae, pe un șantier al societății M.C. SRL Bistrița, (…), participând la negocierea prețului și încasând pentru inculpatul Rus Nicolae o parte din preț. Apoi, în cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Piticari Cezar Mircea a intermediat cumpărarea de către martorul PP a unei alte cantități de 20 metri cubi de cherestea de la inculpatul Rus Nicolae, cantitate transportată fără documente de însoțire pe un șantier al societății MC SRL (…), încasând pentru inculpatul Rus Nicolae contravaloarea materialului lemnos”, se arată în rechizitoriu.

Și în 2015, Piticari îi intermediază cumătrului său achiziționarea a circa 25 mc de cherestea, tot de la Nicolae Rus, pentru care încasează 7.000 lei, bani care i-a remis lui Rus.  

Acestea sunt doar o parte din faptele comise de fostul polițist pentru a face rost de bani.

Cioate din tăieri ilegale și documente false

În ceea ce îi privește pe Nicolae Rus, pe care Piticari l-a ajutat să-și vândă marfa, acesta a colaborat strâns și cu Aurel Nedelea, care avea o firmă de exploatarea și debitarea lemnului în Rebra – Moldo Nico Prod SRL.

Firma cu pricina a avut în exploatare un parchet pe care l-a obținut prin licitație de la Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare, unde în urma unui control efectuat de Garda Forestieră Cluj, polițiști și reprezentanți ai ocolului s-au găsit multe nereguli, inclusiv documente ce conțineau date nereale.

Despre infracțiunile comise de Rus și Nedelea, dar și despre cum motivează instanța achitarea lui Piticari de infracțiunea de abuz în serviciu, vă vom dezvălui în ediția de săptămâna viitoare.

VA URMA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.