În luna mai a acestui an, Curtea Constituțională a României a decis că legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția. Așa se face că toți foștii parlamentari au început să încaseze din nou pensiile speciale. O parte din ei au cerut pensiile speciale în instanță, iar după decizia Curții Constituționale au reușit să le recupereze retroactiv. Printre ei se numără și cel mai longeviv parlamentar, Ioan Oltean.

În primăvara anului trecut, mai exact în luna aprilie, 7 foști parlamentari de Bistrița-Năsăud își uneau forțele și dădeau în judecată Camera Deputaților și Senatul. Au fost chemați în judecată, de asemenea, și secretarii celor două structuri.

Își cereau înapoi pensiile speciale, fără de care au rămas brusc și dintr-o dată, în urma unui proiect legislativ. Pentru fiecare mandat de parlamentar se primea 2.000 de lei lunar. Cea mai mare pansie specială trece de 12.000 de lei pe lună. Fără acest privilegiu au rămas la începutul anului trecut nu mai puțin de 768 de foști parlamentari.

Printre cei care au decis să își ceară în instanță confortabila pensie se numără și cel mai longeviv parlamentar, Ioan Oltean, care și-a încheiat activitatea în Parlament după mai bine de 20 de ani și 6 mandate. Acesta spunea într-o emisiune televizată că pensia lui specială ajungea la 10.000 de lei lunar.

De asemenea, pe listă îl regăsim și pe Ioan Țintean, care a prins un mandat de deputat din partea PNL. Acesta a fost și șef la Finanțele bistrițene, dar și vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Parlamentari mai puțin cunoscuți, care încasau pensii confortabile

S-a aliat cu Oltean și Țintean și Ioan Sonea, care a avut trei mandate de deputat și încasa aproape 10.000 de lei. Acesta a fost ales deputat în 1992 pe listele PUNR, fiind reales în 1996 și 2000. Pe listă îl regăsim și pe Emil Rus, care a prins un mandat de deputat în 2000 pe listele PRM.

Și fostul senator PUNR în legislatura 1992-1996, Viorel Ilișiu s-a aliat cu parlamentarii în acțiunea în instanță. Pe listă îl regăsim inclusiv pe Viorel Pupeză, fostul președinte al PSD BN, care a prins un singur mandat de deputat. Emil Scurtu, fostul director de la APIA și-a cerut și el pensia specială în instanță. Acesta a fost senator în legislatura 1992-1996, pe listele PDAR.

Pensiile speciale au fost introduse în 2015, raționamentul fiind că parlamentarii nu cotizează la pensii și deci nu li se recunoaște perioada respectivă în momentul în care ies la pensie. Foștii parlamentari s-au bucurat doar 5 ani de aceste venituri, pensiile speciale fiind abrogate anul trecut, începând cu luna februarie. La nivel național, peste 100 de foști parlamentari și-au cerut în instanță pensiile speciale.

CCR le-a redat parlamentarilor pensiile speciale

Tribunalul Bistrița-Năsăud, unde se judeca acest dosar a stat în stand-by, până când Curtea Constituțională s-a pronunțat în acest caz. Decizia Curții Constituționale a venit în luna mai a acestui an.

Curtea Constituțională a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art. 76 alin. (3) din Constituție. Magistrații spun că „este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență  art. 76 alin. (3) și nu a celei generale art. 75.”  Practic, judecătorii Curții Constituționale spun că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor.

Legea prevedea încetarea plății indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind statutul senatorilor și al deputaților. Plenul Parlamentului adopta în 17 februarie 2021, cu 357 de voturi pentru și 30 de abțineri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților.

Odată ce legea a fost declarată neconstituțională, pensiile speciale ale parlamentarilor au reintrat în plată, de îndată. Decizia Curții Constituționale a devenit și un „izvor de drept” în toate dosarele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, în care foștii parlamentari au dat în judecată Legislativul pentru că le-a tăiat pensia specială.

Chiar și în situația în care cauzele similare au fost deja soluționate de către instanțe, păgubiții pot depune o cale extraordinară de atac, pentru a-și recâștiga drepturile.  Decizia Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial al României în data de 10 iunie, iar odată cu publicarea, aceasta devine operațională și obligatorie.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a așteptat cuminte decizia CCR

Judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au așteptat decizia CCR, iar anul trecut, în toamnă, au suspendat procesul, în așteptarea deciziei Curții Constituționale a României.

„În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 republicată, dispune sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a Legii nr. 7/2021 în întregul său. În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod procedură civilă suspendă judecarea cauzei până la publicarea în Monitorul Oficial al României a deciziei prin care Curtea Constituțională a României va soluționa excepția de neconstituționalitate invocată de către reclamanți în prezentul dosar”, era decizia judecătorilor bistrițeni din septembrie, anul trecut.

În toamna acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o decizie în acest caz, după mai multe amânări ale pronunțării. Cum era de așteptat, Tribunalul a dat dreptate foștilor parlamentari. Mai mult, instanța a decis ca aceștia să primească pensiile speciale și retroactiv și pe perioada în care a fost în vigoare legea care abroga aceste beneficii:

„Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanţii, O.I., P.V., R.E., S.I., Ţ.I. împotriva pârâţilor P.R. – C.D. şi S.G.C.D. şi în consecinţă : – anulează Ordinul nr.924/02.03.2021 emis de Parlamentul României-Camera Deputaţilor României privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă privind pe reclamantul O.I. ca nelegal; – anulează Ordinul nr.820/10.03.2021 emis de Parlamentul României-Camera Deputaţilor României privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă privind pe reclamantul P.V. ca nelegal; – anulează Ordinul nr.835/10.03.2021 emis de Parlamentul României-Camera Deputaţilor României privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă privind pe reclamantul R.E. ca nelegal; – anulează Ordinul nr.736/10.03.2021 emis de Parlamentul României-Camera Deputaţilor României privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă privind pe reclamantul S.I. ca nelegal; – anulează Ordinul nr.890/10.03.2021 emis de Parlamentul României-Camera Deputaţilor României privind încetarea plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă privind pe reclamantul Ţ.I. ca nelegal; Obligă pe pârâţii P.R. -C.D. şi S.G.C.D. la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă către reclamanţii O.I., P.V., R.E., S.I., Ţ.I. începând cu data de 27 februarie 2021 şi până la data de 09 iunie 2022”, se arată în sentința dată de Tribunalul  Bistrița-Năsăud.

Parlamentul României este obligat, de asemenea, să plătească și cheltuielile de judecată, care în total ajung la 9.000 de lei. Sentința nu a fost motivată încă, și deci necomunicată părților, astfel că, deocamdată, atacată de niciuna dintre părțile implicate.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.