Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Chiș Horia Ștefan, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj în formă continuată,  purtare abuzivă în formă continuată și șantaj. În același dosar au fost trimiși în judecată psihologul instituție –  Kozma Angela Carmen, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, precum și Coste Dorin Marius, Ciocotișan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea și Tecar Gabriel Cătălin – agenți de poliție în Penitenciarul Baia Mare – pentru mărturie mincinoasă.



Potrivit procurorilor, în perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția pe care acesta o deținea la vremea respectivă.
„Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relație extraprofesională cu Chiș Horia Ștefan, la data de 19 mai 2022, șeful penitenciarului băimărean ar fi exercitat acte de violență asupra femeii, în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale”, spun anchetatorii.
Actele de violență ar fi avut loc chiar în biroul directorului.
„Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială), inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns-o pe aceeași persoană vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, inculpatul Chiș Horia ar fi fost susținut și de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Kozma Angela Carmen.
În același context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat aceeași persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul distrugerii credibilității acesteia.
După demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menționate mai sus, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe inculpat.
Fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, inculpații Coste Dorin Marius, Ciocotişan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea și Tecar Gabriel Cătălin, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați”, mai arată procurorii DNA DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.