Prof. Florin I. Bojor, precizează că cetăţeni le-au cerut politicienilor din toate partidele eficienţă în economia, finanţele, investiţiile, cultura, infrastructura, educaţia, nevoile, turismul şi administraţia oraşului.
”Bilanț eficient al societății civile bistrițene. De două luni, la Bistrița există societate civilă. După cele 4 zile de proteste de la începutul lunii noiembrie (4 – 7 noiembrie 2015), la Bistriţa simplii cetăţeni ieşiţi din casă nu s-au retras din spaţiul public cum s-a întâmplat în alte oraşe ale României. Ei au creat un grup de dialog al manifestanţilor pe Facebook şi au început construirea societăţii civile bistriţene.
Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate…
Mai întâi, au dorit să organizeze o dezbatere publică cu tema: ”Ce vor tinerii de la Consiliul Local şi Primăria Bistriţa?” Însă nu au primit sală de dezbatere de la Primăria Bistriţa, pe motiv că în ziua dorită, 26 noiembrie 2015, începând cu ora 14:00 este şedinţa Consiliului Local. Dar în seara zilei respective, la ora 20:00, când simplii cetăţeni din societatea civilă s-au întâlnit în faţa Primăriei Bistriţa luminile din sala Consiliului Local erau stinse… Nu s-au descurajat, ci au stat în frig şi ploaie două ore pentru a discuta doleanţele imediate ale tinerilor bistriţeni faţă de aleşii locali (cele 6 cereri ale tinerilor bistriţeni).
Mai mult, discuţia a continuat pe grupul de Facebook unde în urma unui sondaj s-a stabilit următorul pas de făcut: ”Publicarea ideii de societate civilă şi importanţa acesteia în sistem”.
Momentul oportun pentru acest deziderat a fost şedinţa ordinară a Consiliului Local din 23 decembrie 2015, când pentru prima dată în Bistriţa după 26 de ani, şase cetăţeni au venit în faţa aleşilor locali cu revendicări clare, scurte, pragmatice, la obiect expuse în tăcere pe pancarte. (Proiectul ”Liviu Rebreanu” Rea-voinţă, Prostie? Când faceţi skatepark-ul? Opriţi tăierile în Pădurea Codrişor!, etc.)
Mesajele societăţii civile nu s-au oprit aici, iar în şedinţa Consiliului Local din 29 decembrie 2015, în faţa măririi impozitelor şi taxelor simplii cetăţeni le-au cerut politicienilor din toate partidele eficienţă în economia, finanţele, investiţiile, cultura, infrastructura, educaţia, nevoile, turismul şi administraţia oraşului. Şi de această dată participarea societăţii civile bistriţene a fost paşnică, civilizată, democratică, în tăcere. Mesajul transmis prin prima literă a fiecărui domeniu de activitate expus pe pancarte formează soluţia principală în faţa măririi impozitelor şi taxelor: eficienţa. În timp ce, nouă cetăţeni se ţineau unul pe altul de mână în semn de solidaritate…
Când mergeam spre şedinţa Consiliului Local Bistriţa eram atâta de bucuros că ne putem exprima liber! Acum 26 de ani au murit oameni la noi în ţară pentru această binecuvântare. Chiar azi în multe colţuri ale lumii mor oameni pentru simplul fapt că spun ce cred şi simt. Păcat că majoritatea cetăţenilor nesocotesc acest mare dar al societăţii în care trăim: libertatea de exprimare!
Trăiască societatea civilă bistriţeană!”, precizează Prof. Florin I. Bojor.
Sa fiti sanatosi dragi tineri plini de vigoare si speranta. Sunt alaturi de voi cu toata forta pe care o mai am LA MULTI ANI !!!