Reporter: Cine credeţi că a fost în spatele procesului, considerând numărul mare de părţi vătămate din rândul politicienilor şi al oamenilor de afaceri?

Florin Asimionesei: Reclamaţia a fost depusă la PNA Iaşi, acum DNA, la numai câteva zile după anunţarea rezultatelor alegerilor locale din 2004, iniţiatorul acesteia fiind Relu Fenechiu, actual deputat PNL de Iaşi. Ulterior, după cum am aflat, procurorul de caz a luat colecţia cotidianului ZIUA de Iaşi şi a contactat majoritatea firmelor care aveau publicitate în paginile ziarului, încercând să-i determine pe patronii lor să declare că au fost şantajaţi. În paralel cu această aşazisă anchetă, Relu Fenechiu le-a contactat pe unele persoane ce aveau societăţi comerciale, care fuseseră subiecte ale unor anchete jurnalistice de-a lungul timpului în paginile ziarului. Pe unii dintre aceştia i-a convins să depună plângeri împotriva conducerii şi a unora dintre reporterii ziarului.
Încet-încet, demersurile lui Fenechiu şi ale procurorului au permis răstălmăcirea legii, fiind adunate aşazise acuzaţii de şantaj, fiind vorba chiar de minciuni ordinare ale unor aşazise părţi vătămate. Atâta timp cât politicul are legături foarte strânse cu afacerile, a fost posibilă strângerea laolaltă a intereselor unor oameni deranjaţi de presă, în special de cotidianul nostru, cunoscut ca ziar de investigaţii şi anchete jurnalistice.
Dar, este mai dureros că cei mai mari duşmani sunt tot din rândul presei. La Iaşi, Ziarul de Iaşi, prin redactorul său şef Constantin Hriţac, a dus o campanie continuă de discreditare a noastră, făcută la insistenţele grupului mafiot, cât şi din dorinţa de a rămâne singur pe piaţă. Nu este uşor să suporţi 5 ani atacurile presei de tip mafiot, probabil acesta fiind mangementul impus de proprietarul german al Ziarului de Iaşi.

Rep: Infracţiunea de şantaj pare să fie acuzaţia ideală pentru a reduce la tăcere presa, pentru a-i îngrădi libertatea. Cum comentaţi şi dacă vedeţi în viitorul apropiat noi cazuri de publicaţii trimise în judecată?

Florin Asimionesei:  Este foarte uşor să lansezi acuzaţii de şantaj asupra unui cotidian, adică a jurnaliştilor de la acel ziar. Oricine a fost subiectul unui articol de presă, fie şi numai prezentarea rezultatelor unui control de la Garda Financiară sau de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, după ce îl sună un reporter pentru a-i publica punctul de vedere, se poate adresa Parchetului susţinând că a fost şantajat. Aşa rezultă din ancheta asupra cotidianului ZIUA de Iaşi. Mai mult, în cazul nostru concret, cu unele dintre aşazisele părţi vătămate aveam contracte de publicitate anterior faptelor reclamate ca şantaj. Cu alţii nu am avut asemenea contracte nici înainte, nici după reclamaţie. Alţii, chiar cazul lui Relu Fenechiu, am avut procese de calomnie prin presă, unde Justiţia a respins cererea de calomnie prin presă, dovedind că am publicat date şi fapte adevărate. Mai mult decât atât, unele dintre articolele de presă incriminate fuseseră publicate în aceeaşi perioadă, chiar înaintea ZIUA de Iaşi, de alte publicaţii ieşene sau din Bucureşti, fiind vorba de informaţii deja publice. În aceste condiţii, aveţi răspunsul la întrebare: oricând, oriunde, pe nedrept în România, orice ziar sau radio sau televiziune poate fi acuzată de şantaj prin presă, ceea ce nu se poate întâmpla în celelalte ţări din Uniunea Europeană.

Rep: Avocatul Ionel Nechita ne-a declarat că pentru a găsi imparţalitate a trebuit să vă îndepărtaţi de locul unde apar zvonurile. Credeţi că o instanţă din Iaşi ar fi fost părtinitoare sau poate chiar subiectivă?

Florin Asimionesei:  Cred că este vorba de presiunea la care ar fi fost supus judecătorul însărcinat cu judecarea dosarului de şantaj. În contextul în care judecătorul din Cluj a dat decizia de achitare în dosarul nostru, nu pot face niciun fel de aprecieri la adresa unui coleg de-al său, din Iaşi. Justiţia din România are oameni profesionişti şi în cazul nostru acest lucru a fost dovedit.
Dar, trebuie ţinut cont că grupurile mafiote din Iaşi, împreună cu o parte a presei, ar fi putut face presiuni. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că atunci când cineva are bani mulţi, i se poate urca la cap şi crede că poate face ce vrea. Dar când este vorba de zece îmbogăţiţi ai tranziţiei, vă daţi seama că-şi pierd orice măsură a bunului simţ. Chiar ei se lăudau că regina probelor în România este proba cu martori. Din această cauză s-au strâns toţi la un loc, ca să poată da greutate procesului penal.

Rep: La dosarul ZIUA de Iaşi au fost administrate multe probe şi declaraţii în favoarea acuzării, dar care s-au dovedit că nu reflectă adevărul. Au procurorii ce să mai aducă la recurs? Vă temeţi de acest recurs?

Florin Asimionesei: DNA a administrat probele pe care le-a considerat necesare şi îşi stabileşte singur strategia. Celelalte persoane implicate sunt libere să face ceea ce vor dori. La începutul acestei anchete şi apoi, pe tot parcursul procesului, am declarat că am încredere în Justiţie. Din punctul meu de vedere, cu atât mai mult acum, nu am de ce să mă tem, dar în ultimii 5 ani am văzut prea multe lucruri şi întâmplări pe care instituţiile abilitate ale statului ar fi trebuit să le cunoască.

Rep: După mai bine de 5 ani, instanţa a considerat ca nefondate acuzaţiile care v-au fost aduse. În tot acest timp presiunea mediatică a dus la daune morale şi de imagine care, deşi aţi fost achitat, probabil nu o să dispară prea curând. Cine ar trebui să răspundă pentru aceasta?

Florin Asimionesei: În momentul în care am fost chemaţi la PNA, în martie 2005, toată presa românească a publicat această informaţie, fiecare cu comentariile însoţitoare, unele corecte, altele nu. În special la primele termene de judecată, presa a difuzat informaţii de la proces. Dar, foarte puţine ziare sau posturi de radio ori tv ne-au prezentat punctul de vedere la fiecare ştire. Era obligatoriu din punct de vedere al profesionalismului, să fim contactaţi pentru a prezenta opinia noastră faţă de evoluţia procesului. După decizia de achitare din 15 iulie, în toată România au fost doar DOUĂ – TREI instituţii media care au difuzat informaţia. Deşi Justiţia a constatat nevinovăţia noastră, acest fapt nu a fost adus la cunoştinţa opiniei publice.
Deontologii de la Evenimentul Zilei şi de la Ziarul de Iaşi, timp de 5 ani, au publicat articole denigratoare la adresa noastră. Acum n-au publicat nimic. Pe cine servesc aceste ziare? Sunt în slujba cetăţeanului, aşa cum zic? Dar, ne-am obişnuit cu asemenea situaţii, în care primează alte interese decât cel de a fi în slujba cetăţeanului. Când se va termina totul, vom analiza şi vom vedea atunci cine va trebui sa răspundă.

Rep: În dosarul lui Dan Diaconescu, primarul care acuză antajul a declarat că nici nu s-a văzut vreodată cu acesta. Cum poate fi un om şantajat de la distanţă, fără o legătură direct`?

Florin Asimionesei: N-am şantajat pe nimeni, niciodată, deci nu ştiu cum poate fi un om şantajat de la distanţă sau de aproape, cu sau fără o legătură directă.
În România este posibil orice. Un acuzator de-al nostru a spus că directorul Alin Tocan l-ar fi şantajat prin semne. Întrebat de judecător, acuzatorul a vorbit de gesturi şi că i s-a făcut cu ochiul. Şantajat printr-un semn făcut cu ochiul? Nu numai că este neadevărat, este de-a dreptul stupid!

Rep: Toate studiile indică faptul că, la nivel european, nu stăm deloc bine la capitolul libertatea presei. Care este trendul? Vedeţi în curând o ameliorare a situaţiei sau, din contră, o încălcare tot mai frecventă a drepturilor presei?

Florin Asimionesei: Atâta timp cât presa publică dezvăluiri asupra unor afaceri ilicite, scandaloase, în care banul public este băgat cu neruşinare şi pe faţă în buzunarele unor aşazişi oameni de afaceri, în timp ce legea este călcată în picioare iar instituţiile statului nu iau nicio măsură, asupra presei pot fi făcute oricând presiuni. Atâta timp cât corupţia din cercurile politice, strâns legată cu cele de afaceri, nu va dispărea, orice este posibil. Fiţi sigur că asupra presei pot fi luate tot felul de măsuri prin intermediul Finanţelor, Poliţiei, Parchetului, fiecare după controlul pe care-l deţine asupra unor instituţii. Iar oamenii aserviţi partidului vor face tot posibilul să închidă acel ziar care deranjează
Dacă implicarea politicienilor în instituţiile de stat nu ar mai exista, angajările şi promovările de aici fiind făcute pe criteriul competenţei, nimeni nu ar mai avea obligaţii către politicieni, care la rândul lor au fost sponsorizaţi de afacerişti veroşi, astfel fiind eliminat lanţul obligaţiilor. Cu alte cuvinte, presa de investigaţie ar informa opinia publică, instituţiile abilitate ar aplica legea iar fenomenul corupţiei ar dispărea şi, deci, şi presiunile asupra presei. Atâta timp cât anumite ziare sunt cumpărae de agenţii de publicitate, în care banii care intră, merg strict către ziarul propriu, ajungând practic înapoi la agenţia de publicitate, din punct de vedere editorial acel ziar nu poate fi obiectiv. Acel ziar reprezintă interesele afaceriştilor şi ale companiilor. Rămâne de văzut ce ne va rezerva viitorul.

Sabin Ripan

6 COMENTARII

  1. Am fost angajat la acest bisnitar(in trecut a lucrat la tigareta Iasi si a facut bisnita cu tigari)si pot declara oricand ca mai mare santajist ca el nu am vazut nicaieri in Romania.De asta am si plecat pentru ca nu mai suportam sa fiu obligat sa scriu de X sau Y doar pentru ca asa vrea stapanul.Si daca cititi ziarul o sa va convingeti singuri.Sunt cateva personalitati din Iasi care apar zilnic in bzi fiind porcaiti ca ultimii puscariasi.Chiar daca au deschideri mai bune, posteaza pe prima pagina pe dusmanii ziarului. Un ziar corect si echidistant nu scrie zilnic de acelasi om pentru ca cititorii se plictisesc de la un timp.Daca nu ai ceva personal cu acel om mai schimbi articolele si mai scrii si altceva. Ei, bzi nu schimba nimic si trage in ei pana ajung pe patul spitalului(vezi cazul deputatului Anghel Stanciu)

  2. Multi au trecut pe la „bzi” – printre care ma numar… Insa, sunt vreo doi fosti angajatzi care la RECURS ar fi in stare sa spuna ADEVARUL despre METODELE de SANTAJ practicate sub „comanda” (mai ales) a lui Tocan Alin-Ioan – mana dreapta a acestui „brunetzel” GHIOCEL Asimionesei ! ! !

    Cei doi ex_angajatii sunt : Silviu DASCALU (in prezent lucreaza la ziarul „Lumina”) si Teo FURTUNA – fotoreporterul – care este la ziarul „Ziua de Iasi” … !

    Furtuna a fost angajatul „de baza” a lui Ghiocel A. – si cunoste multe „manevre” de intimidare „invatzate” de la patronul „BZI”…!
    Contactatzil pe Furtuna – si nu veti regreta – decat – ca ati publicat acest INFECT interviu .

    O zi buna !

  3. Cred ca acest articol este facut la comanda pentru a inflenta procurorii din Cluj sa nu faca recurs in procesul lui Ghiocel.Acest proces de santaj se judeca la Cluj.Altfel nu se explica de ce se etaleaza Ghiocel pe la Cluj..Doar are gazeta lui in Iasi,poate da interviuri acolo.Este tot o forma de manipulare.

  4. Cat trebuie sa mai stea in libertate tiganul asta si slugile lui zabaloase ???
    El care este un patron cinstit si curajos si care demasca abuzurile si cheltuiala iresponsabila a banului public face de fapt un santaj ordinar pe seama asaziselor dezvaluiri !
    Ar trebui analizate si inplicatiile acestui mafiot Asimionesei in afacerile gaunoase din Iasi.
    Cat mai poate fi suportat acest marlan de om printer oameni? Nu uitati ce a facut idiotul cu parintii lui !!!
    Este un spurcat care se lauda peste tot ca politia si justitia sunt la picoarele lui !!!
    Dar cine trebuie sa se autosesizeze ?!
    Probabil ca DNA-ul . . .

  5. Va spun un singur lucru, Asimionesei minte de sparge,santajeaza de rupe,dar numai la nivel mare ca sa nu te poti lua de el,fara sa te mai iei de cineva important, si a bagat
    spaga,ca sa scape din procesul de la cluj,invocand ”exceptia exceptiilor” de ”neconstitutionalitate” ….deci cuvinte lungi….De fapt, in traducere libera cica ”procurorul nu a reusit sa-si faca treaba bine la momentul cand trebuia sa faca dosarul beton”Asta e toata exceptia, speculata de avocatul Nechita,dar care tine- doar daca vrea judecatorul. Sper ca am fost limpede si incheiati subiectul.

    La intrebarea ”daca sta de acum linistit” va spun tot eu- nu sta linistit pina nu iese PSD-ul
    Tot ce a spus aici in acest articol a fost aranjat dinainte=-ptr ca el nu da interviu fara sa fie aranjat. O zi buna

  6. Am uitat- se vede ca e aranjat articolul chiar si numai dupa poza. Asimionesei are o vorba- ”Poza pozitiva sau poza negativa” Acum aici are poza pozitiva deci e platit de el tot circul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.