Nu mai puţin de 750.000 lei a plătit Primăria Bistriţa condusă de Ovidiu Creţu pentru realizarea unei fântâni arteziene la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gh. Pop de Băseşti. Proiectul a fost anunţat încă din 2011, însă au fost nevoie de trei ani până ce acesta a devenit palpabil. Zilele trecute, fântâna a fost inaugurată de primarul Creţu, care a botezat-o „floarea energetică”.
Odată cu fântâna de pe Panait Cerna ar fi trebuit să fie construită şi cea din str. Ştefan cel Mare, însă aceasta este deocamdată în stand-by, costul acesteia fiind estimat la circa 143.000 lei, fără TVA. În Bistriţa sunt patru fântâni arteziene, construite în regimul comunist. De-a lungul anilor care au trecut din 1990 încoace, cei care s-au perindat la cârma Primăriei Bistriţa nu au demarat lucrări de modernizare a acestor puncte de atracţie, motiv pentru care fântânile îşi păstrează acelaşi design învechit – în zona Inspectoratului Şcolar, în faţa Consiliului Judeţean şi în zona Independenţei Nord. Doar fântâna din zona Han a suferit intervenţii în mandatul lui Vasile Moldovan. În rest, sunt doar mase din beton. În lipsa unor filtre de recirculare, apa este tot timpul jegoasă şi în loc de puncte de atracţie, fântânile arteziene sunt doar focare de infecţie.
Dacă pe cele vechi nu le ia în seamă, Creţu aruncă bani pe arteziene noi
Cu un an înainte de finalul primului său mandat de primar, Ovidiu Creţu continua să vina cu idei prin care spera să cucerească opinia publică bistriţeană şi să atingă câteva obiective din respectivul mandat.
Printre acestea se număra şi cea privind amenajarea a două fântâni arteziene, una în cartierul Ştefan cel Mare şi a doua în sensul de la intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gheorghe Pop de Băseşti.
La finele lunii iunie 2011, consilierii locali au adoptat cu o majoritate de voturi proiectul de hotărâre privind realizarea studiului de fezabilitate pentru realizarea celui de-al doilea obiectiv. Firma Orange a solicitat în 2009 spre concesionare acel spaţiu pentru amplasarea unei antene, dar la presiunea opiniei publice proiectul a fost sistat.
Conform documentaţiei întocmite în acest sens, „pentru sensul giratoriu se propune ridicarea unei fântâni arteziene cu un diametru de 9,30 m ce va conţine o lucrare de arta/sculptură, în armonie cu jocuri de apă şi lumină. De asemenea s-a urmărit ca aceasta intersecţie cu o suprafaţă destul de generoasă, să fie reamenajată realocându-se cât mai multe spaţii verzi. Pentru sensul giratoriu (n.r. – al cărui diametru este de 30 m) se propune amenajarea unor spaţii verzi în formă de arc de cerc, care urmăresc conturul elementului principal (fântâna) completate de o compoziţie cu arbori de înălţime medie şi de câteva băncuţe din lemn destinate odihnei şi relaxării”.
Tot în acelaşi document se mai explica faptul că se va realiza sistem de iluminat pietonal şi arhitectural, se vor amenaja spaţii verzi înierbate, spaţii plantate cu flori şi spaţii plantate cu arbuşti ornamentali şi va fi montat mobilier urban.
La acea vreme, investiţia era estimată la 757.154 lei, iar termenul de finalizare al lucrărilor era de patru luni de la data începerii lor.
Tot în 2011, consilierii locali au aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu privind modernizarea Pieţei Florilor din faţa blocului Lama din Bistriţa, zonă în care ar urma să apară o altă fântână arteziană pe o suprafaţă de 71 metri pătraţi. Totul însă s-a oprit aici.
Un an şi jumătate de lucrări, fântână de 750.000 lei
Licitaţia pentru atribuirea contractului în vederea lucrărilor de amenajare a fântânii arteziene în intersecţia străzilor Axente Sever, Mărăşeşti, Panait Cerna şi Gheorghe Pop de Băseşti a fost lansată la jumătatea lunii octombrie 2012, contractul fiind adjudecat două luni mai târziu de CML.RO. Dacă municipalitatea estimă valoarea lucrărilor la 611.016 lei, fără TVA, oferta firmei câştigătoare a fost de 603.220,44 lei, fără TVA.
Lucrările propriu-zise au fost demarate abia în luna martie 2013 şi au durat nu aşa cum se spera şi a fost menţionat în documente, patru luni, ci mult mai mult – circa un an şi jumătate.
Cea din Ştefan cel Mare mai stă
În cadrul aceleiaşi licitaţii a fost inclusă şi atribuirea contractului de lucrări pentru amenajarea fântânii arteziene din str. Ştefan cel Mare, valoarea acestuia fiind estimată la 142.784 lei, fără TVA. Aceasta a fost însă anulată.
„Nu a fost depusa nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deşi pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a soluţiilor tehnice şi/sau financiare”, este explicat pe SEAP.
Cu toate acestea, primarul Ovidiu Creţu anunţa în primăvara acestui an că şi în Ştefan cel Mare s-a „instalat şantierul”.
Pe lângă fântâna arteziană în cauză, în zona cartierului Ştefan cel Mare va fi amenajat şi un loc de joacă pentru copii, cele doua obiective urmând să se desfăşoare pe o suprafaţă de circa 430 de metri pătraţi.
Proiectanţii au propus realizarea unei fântâni arteziene compusă dintr-un bazin în formă circulară placat pe pereţii interiori şi exteriori cu materiale de finisaj durabile, beton placat cu fibra de sticla granitată. Jocurile de apă imaginate (în diverse forme: jeturi simple, parabolice, piruete, coadă de păun) pot fi independente, perechi, grupuri. Accesorizarea fântânii se face cu diuze, corpuri de iluminat subacvatic şi filtre. Vor fi armonizate cu un sistem de iluminare care va accentua jocurile de apă şi care poate avea reflectoare cu lumină divers colorată.
S-au propus următoarele funcţiuni: un spaţiu verde cu loc de joacă pentru copii cu mobilierul aferent (bănci de odihna, tobogane, spaliere, leagăne, etc.) din materiale ecologice, spaţiul verde propus cu perdeaua de copaci funcţionează ca un paravan care închide mica piaţetă înspre zona blocurilor. Iluminatul public este asigurat de corpuri de iluminat cu înălţime medie.
Studiile de fezabilitate pentru cele două fântâni dorite de Creţu au costat 18.700 de lei, fără TVA şi au fost întocmite de Arhi Beast SRL Cluj-Napoca şi Arcade Artdesign SRL Bistriţa.