Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița, a fost învinsă în instanță de o familie de bistrițeni, care intenționează să construiască pe strada Dogarilor, în municipiu, o clădire cu un etaj și mansardă. Omul a obținut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, acolo fiind zonă istorică, deci trebuie respectate niște condiții draconice, a primit OK-ul de Serviciul de urbanism și șefa acestuia, arhitectul șef Monica Pop, de asemenea cel al primarului Ovidiu Crețu însă s-au izbit de rezistența secretarei Primăriei Bistrița.

Tot mai mulți investitori bistrițeni sunt nemulțumiți de faptul că Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița le bagă bețe în roate și nu reușesc să își ducă proiectele la bun sfârșit în timp util, deși au toate documentațiile necesare cerute de lege, din cauză că de pe autorizațiile de construcție lipsește semnătura acesteia. Astfel, oamenii pierd timp și bani fiindcă trebuie să apeleze la instanță pentru a tranșa conflictul.

Interes personal, transformat în răzbunare?

Un astfel de caz este cel al soților Vasile și Denisia Sighiartău și a fiului acestora, Edi Sighiartău, care în urmă cu doi ani au achiziționat un teren pe str. Dogarilor pentru a construi un imobil în regim de înălțime P+1+M, cu patru apartamente la etaj și mansardă, iar la parter trei spații pentru birouri.

Potrivit lui Edi Sighiartău, familia sa a obținut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, fiind vorba de o zonă istorică, însă municipalitatea nu a mai putut să-i elibereze autorizația de construire din cauză că Floare Gaftone nu a vrut să semneze și ea documentul. După spusele bărbatului, Floare Gaftone nu a semnat din răzbunare, fiindcă unul dintre fii săi a fost interesat să-l achiziționeze.

“Deținem un teren pe strada Dogarilor, pe care l-am cumpărat în urmă cu doi ani. Când l-am cumpărat în baza unui certificat de urbanism de informare, emis de doamna Gaftone. Pe acel document specifica ce pot să construiesc, regimul de înălțime, zona istorică, faptul că avem nevoi de un aviz de la Ministerul Culturii și Cultelor, etc. Pe baza acelui certificat de urbanism de informare, noi am cumpărat. Ne-a convenit ce putem construi acolo.

Cuscra doamnei Gaftone a fost cea împuternicită să vândă terenul, proprietarul fiind în America. Din câte știu, un fiul de-al doamnei Gaftone a vrut să cumpere acel teren, dar fiindcă noi am oferit un preț mai bun proprietarului respectiv, ne-a dat nouă terenul. (…)

Am aflat când am fost la notar chiar de la cuscra doamnei Gaftone, care ne-a reproșat că i-am făcut scârbă în familie, fiindcă terenul voia ginerele ei, fiul doamnei Gaftone care lucrează la Antifraudă. Păi ce scârbă să îi fac eu??

După ce ne-a făcut documentația doamna Pop Corina, arhitecta, am obținut toate avizele necesare, de la Mediu, Ministerul Culturii, prin Direcția de Culturi de la noi din județ, DSP, Electrica, tot ce ni s-a cerut prin certificatul de urbanism, ne-am dus la primărie să ni se emită autorizația de construcție. Bineînțeles, am fost refuzați. Cei de la urbanism și domnul primar ne-au semnat autorizația, numai doamna Gaftone nu a vrut să semneze. A motivat că certificatul de urbanism nu este complet, că trebuiau să-mi dea OK-ul cei din Ministerul Culturii de la București, nu cei de la Bistrița”, a spus Edi Sighiartău.

Problema, tranșată în instanță

Problema a ajuns în instanța de contencios administrativ, unde, pe lângă obligarea municipalității de a le elibera autorizația de construire, familia Sighiartău a solicitat despăgubiri în valoare de 10.000 de euro. Dacă primul capăt de cerere le-a fost admis de către instanță, în ceea ce privește despăgubirile, deși oamenii au pierdut o mulțime de bani neputându-și duce la capăt proiectul, judecătorii nu au fost de acord cu admiterea lor. Au fost acordate doar cheltuieli de judecată, în cuantum de circa 5.000 de lei, deși acestea au ajuns fizic la peste 10.000 lei.

“Când am mers în instanță, am dat-o în judecată pe doamna Gaftone, dar și primăria. În proces, cei de la primărie au spus că ei nu au nicio problemă și că vor să emită autorizația, dar că nu pot fără semnătura doamnei Gaftone.

În instanță, noi am cerut 10.000 de euro despăgubiri de la doamna  Gaftone, iar de la primărie 150 lei pe zi de întârziere. Legat de primărie noi am renunțat fiind că erau de acord cu autorizația. La ce să le mai cer lor? Am continuat însă în raport cu doamna Gaftone.

După aceea, s-a iritat și a început să spună că ne trebuia aviz de la Ministerul de Cultură de la București, nu de la direcția din Bistrița, cum că, printre altele, suntem învecinați cu turnul Dogarilor… tot felul de motive aberante prin care să ne încurce din cauză că am cumpărat noi terenul și să ne demonstreze că n-o să construim nimic. Mai mult, prin cineva s-a mers și s-au făcut petiții pe la vecini că noi vrem să facem acolo un bloc cu nu știu câte parcări și alte minuni… Eu am făcut doar ce mi s-a cerut să fac prin certificatul de urbanism, fiind vorba doar de o construcție cu regim de înălțime parter plus etaj plus mansardă, în care sunt patru apartamente, iar jos trei spații comerciale, de fapt trei birouri. Totul cu o suprafață de 190 metri pătrați pe nivel. Clădirea se încadrează în zonă, e prevăzută cu parcări, cu spațiu verde, cu tot. A spus că noi nu suntem în regulă și l-a chemat în instanță și pe domnul Alexandru Uiuiu. Documentația întocmită de arhitecta Corina Pop a fost prezentată la Cluj, la o comisie de specialitate din care au făcut parte profesori universitari, doctori în specialitate. Aceștia mi-au respins de două ori documentația fiindcă mai trebuiau făcute niște modificări, la fațadă de exemplu, și abia a treia oară ne-au dat aviz pentru proiect după ce am respectat tot ce ne-au spus ei. În proces au venit și cei de la Cultură.

Înainte pe terenul respectiv era o casă veche, pe care domnul George Gaftone, avocatul, fiul doamnei secretare, a fost împuternicit de către proprietarul din America să o demoleze. Pentru asta a avut nevoie de aviz tot de la Cultură, atunci a fost bun domnul director Uiuiu să semneze și acum nu? Au fost interese numai să ne bage bețe în roate, înțelegeți? Doamna se laudă că a câștigat o grămadă de procese și că lucrează numai legal. Păi cum? Eu mai știu persoane care vor să construiască, au documente legale și nu sunt lăsați de această doamnă. Ba mai nou îl bagă în față pe domnul Cincea să nu semneze”, a mai povestit Edi Sighiartău.

Ar putea ataca în recurs

Acesta mai spune că ia în calcul să atace sentința în recurs pentru acordarea de despăgubiri.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, noi am câștigat. S-ar putea să facă recurs, dar s-ar putea să facem și noi pentru despăgubiri, cei 10.000 de euro. Am fost ținuți în loc doi ani. Deci noi am câștigat procesul aici la Bistrița, dar fără despăgubiri, e puțin suspect. Adică avem dreptate și trebuie să ne elibereze autorizația, dar de ce nu ne dă despăgubirile pe care le-am cerut? Ne-au acordat cheltuieli de judecată, dar noi am cheltuit circa 100 de milioane (n. r. – lei vechi)”, a mai precizat bistrițeanul.

Decizia instanței

“Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei de interes a pârâtei Gaftone Floare în invocarea excepţiilor de nelegalitate.

Respinge, ca inadmisibile, excepţiile de nelegalitate a certificatului de urbanism nr.1471/01.07.2018, emis de Primarul mun. Bistriţa şi a avizului nr.78/Z/2018, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, excepţii invocate de pârâta Gaftone Floare, secretar al municipiului Bistriţa. Admite, în parte, acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamanţii Sighiartău Vasile şi Sighiartău Denisia-Camelia în contradictoriu cu pârâţii Primarul municipiului Bistriţa, Gaftone Floarea – secretarul municipiului Bistriţa şi introdusul în cauză Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi, în consecinţă: obligă pârâtul Primarul municipiului Bistriţa să emită în favoarea reclamanţilor autorizaţia de construire pentru edificarea imobilului în regim de înălţime P+1E+M cu destinaţia spaţii de locuit, pe terenul situat în mun. Bistriţa, str. Dogarilor, nr.7, înscris în CF nr.50926, nr. cadastral 50926; respinge, ca inadmisibil, petitul de anulare a obiecţiilor de legalitate nr.10151/3.03.2019 şi nr.32795/25.04.2019, formulate de a pârâta Gaftone Floare; respinge cererile de obligare a pârâtului Primarul municipiului Bistriţa la plata penalităţilor în cuantum de 150 lei pentru fiecare zi de întârziere şi a pârâtei Gaftone Floare, la plata despăgubirilor în sumă de 10.000 euro.

Obligă pârâta Gaftone Floare, secretarul municipiului Bistriţa să plătească reclamanţilor suma de 5265,03 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă timbru, onorariu avocaţial parţial şi cheltuieli deplasare.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, sub sancţiunea nulităţii, conform art.490 alin.1 din Codul de procedură civilă.

Pronunţată astăzi, 21 august 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, conform art.396 alin.2 Codul de procedură civilă”, este decizia instanței Tribunalului Bistrița-Năsăud.

4 COMENTARII

  1. Foarte bine. în sfârșit începe să se facă dreptate! Și eu am pățit același lucru cu un certificat de urbanism pe care nu a vrut doamna să-l prelungească! Cu ce suntem noi vinovați? Că dânsa se substituie arhitectului șef ar trebuii ca instanțele să ia atitudine!

  2. Dar cu locuinta de mici dimensiuni in gura caselor tot nu sunt de acord 😅 nici eu nici alti mii de cetateni ce platesc taxe mai mari sa stea la casa departe de bloculetele cu vecini . 😅
    Un p+2e+er e idem bloc 4etaje.

  3. Nu știu dacă faptul că tu ești sau nu de acord contează. Instanțele din Bistrița au legiferat in alte două procese, și au dat sentințe definitive cu privire la locuințele de mici dimensiuni, în care au hotărât că acestea sunt perfect legale. Așa că de acum doamna care spune că p+2e+er idem p+4 ar trebui să-și vadă de trebușoara ei. Posibil că cel/cea care a pierdut procesul și-a ales un avocat nepregătit. Un avocat bun le spunea din start că nu au nici o șansă. I-a indus în eroare. Să vedem ce surprize…surprize mai rezervă viitorul imediat. Poate ceva despăgubiri civile…cine știe?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.