Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița, este inculpată într-un nou dosar penal, pentru abuz în funcție în formă continuată. Dosarul a fost întocmit în vara anului trecut, în urma plângerilor depuse de două familii din municipiu, iar după efectuarea cercetării IN REM, pe faptă, la finele lunii martie anul acesta, organele de cercetare penală au decis să continue ancheta IN PERSONAM, adică față de persoană, Floare Gaftone devenind inculpată.

Pe lângă dosarul penal în care Floare Gaftone este anchetată încă din 2021 de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru abuz în funcție și fals intelectual, la finele lunii martie anul acesta a devenit inculpată într-un nou dosar. Tot pentru abuz în funcție. Dosarul este instrumentat, deocamdată, de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, care vor hotărî dacă vor continua ei cercetările sau îl vor declina către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Acest nou dosar a fost constituit în urma plângerilor penale depuse împotriva Floarei Gaftone de două familii din Bistrița: soții Gavril și Carmen Sighiartău, și soții Alexandru și Mariana Bodea. De altfel, în noiembrie 2022, cele două familii au chemat în judecată (în dosare separate), deocamdată, pe Primarul municipiului Bistrița și Primăria Bistrița prin primar.

Se așteaptă finalizarea anchetei în dosarul 89/P/2021

De vreo câțiva ani încoace, secretarul municipiului Bistrița, Floare Gaftone, este nevoită să facă față valului de plângeri depuse de dezvoltatori bistrițeni, atât în instanțele de contencios administrativ, cât și la parchete.

Astfel, în 2018, omul de afaceri Traian Larionesi a depus o plângere penală împotriva secretarului municipiului, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița, unde procurorii au început ancheta in rem, adică pe faptă.

Trei ani mai târziu, în 2021, dosarul a fost declinat și înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, unde mai existau înregistrate, în același an, încă trei dosare penale pe numele Floarei Gaftone și ale unor angajați din primărie, în urma altor plângeri depuse de dezvoltatori imobiliari și cetățeni obișnuiți – Vasile și Denisa Sighiartău, Ionela Rus și Marius Negrea. Drept urmare, cele patru dosare au fost conexate într-unul singur.

Numai că timp din 2021 încoace ancheta a bătut pasul pe loc, astfel că Traian Larionesi a depus în instanță o contestație cu privire la durata prea mare a procesului penal.

“Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, în special cele efectuate în cadrul dosarului nr. 89/P/2021 în Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a apreciat că este probată desfăşurarea unei activităţi concertate a funcţionarilor din cadrul Primăriei Bistrița, prin care s-a urmărit prejudicierea drepturilor numitului Larionesi Traian precum şi a altor persoane în condiţii similare.

În esenţă, inculpata Gaftone Floare, cu încălcarea legii a refuzat emiterea documentaţiilor solicitate de contestator şi alte persoane, deşi acestea respectau reglementările de urbanism în vigoare şi făcute publice cetăţenilor municipiului Bistrița. Mai mult, din probele de la dosarul cauzei rezultă că aceasta a aplicat o dublă măsură – atât P.U.G. ul adoptat şi certificat de elaborator cât şi un P.U.G. modificat utilizat în scopuri ilicite de aceasta pentru a crea o situaţie de inferioritate faţă de unii cetăţeni.

Prin ordonanţa din data de 26.05.2021 s-a dispus schimbarea încadrării juridice în ceea ce priveşte pe suspecta Gaftone Floare din patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prevăzută de art. 320 alin. 2 C.pen., în patru infracţiuni de fals intelectual, faptă prevăzută de art. 321 C.pen. Ulterior, în data de 27.05.2021 organele de cercetare penală au formulat referat cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale pentru aceleaşi cinci infracţiuni de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 alin. 1 C.pen., precum şi patru infracţiuni de fals intelectual prevăzută de art. 321 C pen., prezentate anterior.

Prin ordonanţa procurorului din data de 28.05.2021 emisă în dosar nr. 89/P/2021 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii față de inculpata Gaftone Floare, pentru infracţiunile arătate mai sus.

A apreciat că faptele suspectei Gaftone Floare de a împiedica obţinerea unor acte administrative – certificate de urbanism şi autorizaţii de construire sunt fapte deosebit de grave întrucât constituie potenţiale acte pregătitoare ale unor infracţiuni de corupţie.

Prin încălcarea legii, această funcţionară a creat un obstacol de nesurmontat pentru cetăţeanul de rând, conducându-l la a nu găsi nicio altă soluţie juridică decât să apeleze la funcţionar, în atare situaţie, există toate împrejurările săvârşirii unei infracţiuni de corupţie de către suspecta Gaftone Floare, împrejurare care face cu atât mai gravi fapta sa”, se arată în încheierea penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud.

În final, contestația depusă de Larionesi a fost admisă de instanță, și a dispus ca în termen de maxim 10 luni procurorii să finalizeze ancheta.

S-a ales cu un nou dosar: 652/P/2023: abuz în funcție în formă continuată

În 2023, Floare Gaftone s-a mai ales cu două plângeri penale, depuse împotriva ei de către soții Gavril și Carmen Sighiartău, și soții Alexandru și Mariana Bodea, pentru abuz în funcție, din cauză că nu li s-au eliberat certificatele de urbanism solicitate pentru construirea unor imobile în municipiul Bistrița. În baza celor două plângeri penale a fost constituit dosarul 652/P/2023, aflat deocamdată în instrumentarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița.

“Prin Ordonanța confirmată de procuror la data de 10.07.2023, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta Gaftone Floare, iar prin ordonanța din data de 21.03.2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata Gaftone Floare, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă prev. de art. 297 alin 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin 1 C.pen. (n. r. – art. 35, alin. 1 Cod penal prevede că: Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.)”, se arată într-un document al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

Polițiștii care au efectuat ancheta au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița cu propunere de declinare a competenței, însă procurorul de caz urmează să ia o decizie dacă va continua cercetările sau îl va transmite Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru continuarea anchetei. Astfel, nu ar fi exclus, dacă acest dosar va ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, să fie conexat la dosarul demarat în 2021, în care, repetăm, Floare Gaftone este acuzată de 4 fapte de abuz în serviciu și 4 fapte de fals intelectual.

Cele două familii au deschis fiecare câte un dosar și la Tribunalul Bistrița-Năsăud, pe contencios administrativ, unde solicită obligarea municipalității să le emită certificatele de urbanism solicitate. Dosarele au fost înscrise în noiembrie 2023, cauzele fiind în curs de judecare.

Val de dosare în contencios

Numele Floarei Gaftone este implicat și în numeroase dosare aflate pe rolul instanțelor de contencios administrativ de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Unul dintre acestea este și cel în care Vasile și Denisia Sighiartău au dat în judecată municipalitatea din cauză că nu li s-a eliberat o autorizație de construire, pe care Floare Gaftone refuza să o semneze.

În 2017, cei doi soți au achiziționat un teren pe str. Dogarilor din municipiu, unde voiau să construiască un imobil în regim de înălțime P+1+M, cu patru apartamente la etaj și mansardă, iar la parter trei spații pentru birouri. După ce au obținut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, fiind vorba de o zonă istorică, municipalitatea nu a mai putut să le elibereze autorizația de construire din cauză că Floare Gaftone nu a vrut să semneze și ea documentul. Și nu o dată, ci de două ori. Dacă prima dată, refuzul secretarei municipiului a fost parțial justificat, fiindcă în documentație exista o mică scăpare, a doua oară Gaftone nu avea însă nici un motiv legal. Avea însă un motiv ascuns, în condițiile în care unul din fiii secretarei municipiului ochise și el același teren, numai că soții Sighiartău au făcut o ofertă mai avantajoasă cumpărătorului.

Fiindcă nu li s-a eliberat autorizația de construire, soții Vasile și Denisia Sighiartău au decis să meargă în instanță, unde li s-a făcut dreptate. În acest dosar, judecătorii au numit-o pe Floare Gaftone “detectiv urbanistic de rea credință”.

Un alt dosar care o vizează pe Floare Gaftone este cel în care FBT Invest SRL cere în instanță obligarea municipalității să le elibereze autorizația de construire pentru reamenajarea bazei sportive din Parcul Municipal, compusă din patru terenuri de tenis.

În cererea de chemare în judecată, reprezentanții firmei arătau că au solicitat emiterea unui certificat de urbanism, în vederea autorizării lucrărilor de construire pentru reamenajarea în conformitate cu standardele internaționale a bazei sportive de pe strada Parcului din municipiu, formată din patru terenuri de tenis de câmp (3 în aer liber și unul închis), imobil aflat la acea vreme în proprietatea soților Dana și Florin Coșoiu și Teodor Florea. În același document se mai preciza că odată cu dobândirea terenului, a fost preluată și întreaga infrastructură existentă și nu s-au adus modificări caracteristicilor zonei ori categoriei de folosință.

Astfel, în decembrie 2017, primăria le-a eliberat celor de la FBT Invest un prin certificat de urbanism, valabil 12 luni, iar în februarie 2019, aceștia au primit un al doilea, după care au solicitat și autorizația de construire.

Numai că, secretarul municipiului a invocat o serie de nereguli pentru a nu da ok-ul pentru eliberarea autorizației de construire, printre care și faptul că lucrările la proiect au fost începute fără respectiva autorizație necesară și “se află într-o stare avansată de execuție”. Însă, după cum au precizat cei de la FBT Invest, respectivele lucrări erau de fapt unele ușoare – de drenaj a terenului, sau de împrejmuire a acestuia, iar pentru aceasta au fost și amendați, însă acest aspect nu era de natură a le fi refuzată emiterea documentului solicitat.

Totodată, Gaftone a susținut în instanță că terenul pe care s-au edificat construcțiile avea INTERDICȚIE DEFINITIVĂ de construire conform RLU-PUZ Codrișor etapa I și Codrișor etapa II, terenul fiind rezervat realizării unei căi de acces spre malul râului, respectiv realizarea unei punți peste râul Bistrița, astfel că terenul era doar aparent liber. Numai că, această susținere a secretarului municipiului este contrazisă chiar de celălalt pârât din dosar, respectiv Primăria Bistrița, care precizat că RLU-PUZ Codrișor etapa I și Codrișor etapa II nu mai este valabil și nu există nicio interdicție definitivă de construire pe terenul FBT Invest.

Ca să lămurească situația încâlcită din acest caz, instanța a dispus încă din 2022 efectuarea unei expertize, care se lasă și acum așteptată.

Deși în decembrie se vor împlini 5 ani de când dosarul se află pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, nu se întrezărește încă un final.

Floare Gaftone a fost dată în judecată și de dezvoltatorul imobiliar Happy Home Real Estate, din cauză că a semnat autorizațiile de construire necesare pentru construirea a trei blocuri, cu obiecții de legalitate, ceea ce a făcut ca documentele respective să fie nule din start. Cea mai importantă obiecție a secretarei municipiului a fost cu privire lipsa din documentația depusă de firmă a soluţiei pentru executarea lucrărilor de racorduri şi branşamente la reţelele publice de apă, canalizare, și că nu există „Avizul tehnic cu caracter conform din partea AQUABIS SA”, aviz solicitat prin certificatul de urbanism. Asta cu toate că în zona respectivă nu există încă rețea de apă și canalizare, deci trebuia realizată una nouă, iar Aquabis și-a exprimat acordul cu privire la soluția tehnică propusă de dezvoltatorul imobiliar.

Instanța a dat dreptate dezvoltatorului imobiliar și drept urmare Floare Gaftone a fost obligată să semneze autorizația de construire, astfel încât municipalitatea să poată elibera legal actul respectiv. În plus, Gaftone a fost obligată de instanță să plătească 30.000 lei cheltuieli de judecată. Dezvoltatorul imobiliar are de gând se pare, să ceară și despăgubiri enorme în instanță într-un dosar separat.

Aflându-se aproape într-o situație trasă la indigo cu cei de la Happy Home Real Estate, în primăvara anului trecut, soţii Viorel și Maria Găzdac au chemat și ei în judecată municipalitatea – inițial pe primar, primăria și serviciul urbanism, și ceva mai târziu au introdus-o și pe Floare Gaftone drept pârâtă.

Soții Găzdac dețin pe Drumul Cetății din municipiu o suprafață de teren de 3.154 metri pătrați pe care vor să construiască două blocuri cu parter și două etaje. După ce li s-a emis certificatul de urbanism necesar, cei doi bistrițeni și-au adunat avizele cerute prin documentele respective. Când le-au avut pe toate, au solicitat la primărie emiterea autorizației de construire. La Serviciul Urbanism nu au întâmpinat probleme, autorizația fiind semnată de către arhitectul șef al municipiului, Monica Pop. Însă, până să semneze și primarul Bistriței în funcție, respectiv Ioan Turc, actul cu pricina trebuia să primească undă verde și din partea Floarei Gaftone, secretarul municipiului. Numai că, aceasta a semnat documentul cu obiecții de legalitate, transformându-l practic în hârtie igienică.

Și în acest caz, Floare Gaftone a susținut că nu există avizul tehnic final de la Aquabis și că lipsește soluția pentru executarea lucrărilor de racorduri și branșamente la rețelele publice de apă și canalizare. Asta cu toate că, asemeni cazului Happy Home Real Estate, în zona în care soții Găzdac vor să construiască nu există rețea de apă și canalizare.

În acest dosar au avut loc doar trei termene de judecată, următorul fiind stabilit pentru luna iunie.

3 COMENTARII

  1. Când vezi cine sunt reclamanții, rus Ionela Metropolis, robingo, negrea care la o simpla verificare s-ar constată că nici o construcție făcută de asta nu respecta nimic.
    Larionesi, ce vroia? Bloc cu vreo 50 apartamente intre case? L-a refuzat și a făcut plângere?
    Din păcate orașul și țara este condusă de mafioții imobiliari.
    Ar fii bine că domni procurori, judecători care au aceste dosare să facă și cercetare la fața locului, ar clarifica multe

  2. Si nu am înteles, ce ilegalitate e sa-i opresti pe unii ca sa construiasca blocuri neracordate la canalizare si apa?
    E de noaptea mintii, urca locatarii aia apa cu galeata la etajul 6?!? Si se usureaza din balcon?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.