O poveste incitantă, iar uneori de-a dreptul halucinantă. Nu lipsesc nici elementele de suspans: un asasinat, o identitate falsă, şantaj, spionaj, interese politice şi financiare de proporţii. Totul agrementat cu supravegherea sa pe durata cîtorva zeci de ani din partea omniprezentei şi omnipotentei Securităţi române. Dar şi a altor servicii mai mult sau mai puţin străine (de ţară). Cel ce ne-a relatat această poveste pretinde că este Nicolae Vasile, fiul fostului Rege Mihai I de România. Una dintre fotografiile ce ni le-a prezentat este de-a dreptul tulburătoare. Pentru a-şi susţine însă în mod argumentat afirmaţiile ne-a pus la dispoziţie mai multe documente…care cel puţin la prima vedere par de necontestat.

Dacă documentele prezentate redactorului nostru se vor dovedi a fi valabile şi de necontestat, prinţul moştenitor – aşa probabil că va trebui să-i spunem în viitor – potrivit legii salice, ca primogenitură, este cel mai îndreptăţit să aspire la acest titlu. Şi binenţeles, la averea Casei Regale. Evident că problema aceasta rămâne a mai fi discutată de vreme ce cu puţin timp în urmă, Casa Regală a României a anunţat o schimbare în statutul ei de funcţionare. Margareta, fiica cea mare a regelui Mihai a fost anunţată ca prinţesă moştenitoare, iar actorul Duda, soţul ei, a ajuns să facă cel mai mare rol al vieţii sale: cel de prinţ consort. În acelaşi timp, premierul (încă în funcţie) al României, a dovedit o dată în plus dacă mai era nevoie că este atemporal, făcând afirmaţia neavenită că este de dorit a fi luată în discuţie posibilitatea de ne reîntoarce la monarhie. Evident că azi nu l-a mai luat nimeni în serios. |ncercăm pe parcursul câtorva episoade, timp în care vom pătrunde într-o “zonă gri”, să desluşim împreună încurcatele iţe ale acestei poveşti. Nu avem pretenţia că vom reuşi să abordăm toate aspectele, dar vom încerca alături de dumneavoastră. Iar observaţiile pe care le aveţi, le aşteptăm cu interes pe adresa de e-mail a ziarului sau a redactorului nostru. Cu acelaşi interes aşteptăm şi un punct de vedere din partea Casei Regale vis-à-vis de acest subiect. Unul mult prea delicat probabil…       

Trăind tihnit pe o stradă discretă în Bucureşti 

Baza investigaţiei mele a pornit de la lectura cărţii “De la steaua lui David la steaua la Rothschild”, a lui Ieronim Hristea, apărută recent în Editura “Ţara Noastră”. La paginile 237-238 apare povestea puţin cunoscută a familiei regale române. Cine bănuia oare, că pe lângă cele patru fiice pe care le are cu Ana de Bourbon Parma, regele Mihai I ar mai avea un fiu? Hristea, autorul cărţii, îl prezintă pe acest fiu ca fiind primul născut, băiat, (al familiei regale române) rezultat dintr-o căsătorie legal, dar discret încheiată, de către regele Mihai I cu d-ra Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, o nepoată a reginei Elisabeta a Marii Britanii. Pentru completarea informaţiilor, autorul cărţii face trimitere şi la cartea “Operaţiunea Autonomous” a lui Ivor Porter, fost agent de informaţii britanic în România. Cartea lui Porter a apărut în 1991, prin bunele oficii ale Editurii Humanitas. Am reuşit apoi să-l depistăm şi pe Nicolae Vasile, care de circa 11 ani trăieşte în Bucureşti pe o stradă tihnită, discretă, dar o stradă foarte intens supravegheată de serviciile speciale. E drept că există şi motive pentru aceasta: strada pe care locuieşte  cel care pretinde că este fiul lui Mihai I este situată în zona ambasadelor străine. Iar Nicolae Vasile, până mai ieri un paşnic cetăţean german, dar cu o istorie personală foarte densă în evenimente, are pe strada sa nu mai puţin de trei ambasade.

Intoxicaţi de serviciile secrete?

După ce l-am contactat, foarte amabil şi extrem de politicos, Nicolae Vasile care este cunoscut în Bucureşti sub numele său german, a acceptat să acorde un interviu “Ziarului de Mureş“. De altfel domnia sa a mai fost în atenţia mass-media, în anul 2000 când a acordat un interviu unui cotidian din capitală, iar ulterior a făcut obiectul unei interesante investigaţii jurnalistice în care se vehiculau nume sonore din industria de armament, mari sume de bani rezultate din trafic cu arme şi de care, potrivit cotidianului respectiv, firma pe care o conduce în prezent paşnicul vlăstar regal, nu ar fi fost străină. Evident doar supoziţii deocamdată, de vreme ce nici o instituţie abilitată nu s-a autosesizat din oficiu vis-à-vis de cele relatate de cotidianul respectiv. Informaţiile apărute atunci erau atât de interesante şi suscitau atât de mult imaginaţia încât, păstrându-ne totuşi logica şi uzul raţiunii,  era imposibil să nu te întrebi de unde era aşa de documentat ziarul respectiv? O “scăpare” deliberată de informaţii pentru presă din partea celor puşi să vegheze la siguranţa naţională pentru a-i determina pe alţii să ancheteze cele “scăpate” de ei sau doar o banală operaţiune de intoxicare din partea aceleiaşi instituţii? |n ce scop este greu de spus, dar în lumea tenebroaselor servicii secrete orice este posibil. Şi de cele mai multe ori greu de explicat. Până una-alta, se pare că au fost prea puţini cei care au muşcat din “fructul otrăvit” oferit atât de generos.
 
O poveste cu final imprevizibil

Am fost primit la vila sa din Bucureşti, chiar de cel care pretinde că este Nicolae Vasile, “fiul rătăcitor” prin Germania timp de peste 50 de ani şi reîntors acum la origini.  Domnia sa vorbeşte foarte bine româneşte, cunoaşte foarte bine cultura română, cunoaşte bine personaje din zona politicii dâmboviţene – le cunoaşte oare şi metehnele? – astfel încât, pe parcursul a două ore a fost un dialog fără niciun fel de inhibiţii. El afirmă că s-ar fi născut la data de 28 noiembrie 1939, la Sinaia, fiind botezat ulterior în localitatea Carmen Silva, actualmente Eforie Sud. |n noaptea de 24 spre 25 august 1944, imediat după întoarcerea armelor de către România împotriva Germaniei naziste, el şi mama sa Nerissa Jane Irene Bowes Lyon, ar fi fost arestaţi de un comando SS şi o grupă Gestapo şi ulterior duşi în Germania, la Cartierul General al Fuhrerului. Potrivit interlocutorului meu, cunoscându-se faptul că mama sa se înrudeşte cu casa Regală a Marii Britanii, Hitler ar fi încercat să-l influenţeze pe Churchill cu intenţia de a încheia o pace separată cu Marea Britanie. Nereuşind acest şantaj, Hitler a ordonat să fie asasinată, iar copilul a fost dus după trei luni în lazaretul Carlshof fiind în continuare supravegheat de SS. |n ianuarie 1945 a fost eliberat fiind încredinţat spre îngrijire unei familii germane foarte modeste ca statut social. Cînd a crescut mai mare şi vremurile s-au schimbat, tânărul a aflat o parte din povestea sa de la părinţii adoptivi şi a devenit foarte interesat să-şi cunoască originile, mai mult chiar să-l contacteze pe cel care, afirmă el, îi este tată: fostul rege Mihai I. |nsă, aşa cum rezultă din documentele pe care mi le-a prezentat, intenţiile sale nu au scăpat atenţiei Securităţii române….   
 
(urmare în săptămâna viitoare)

Nicolae BALINT
nicolae_balint@yahoo.com

1 COMENTARIU

  1. este trist sa vezi ,dupa acesti ani de la revolutie,ca se pot publica articole ca acesta,denigrand ceea ce avem mai curat:Familia Regala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.