DIRECTIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANȚELOR PUBLICE (DGRFP) CLUJ NAPOCA a semnat cu firma Depozitul Arhivele Transilvania un contract în valoare de 503.100 lei, fără TVA. Nu ar fi nicio problemă la această afacere dacă patronul firmei, PSD-istul Traian Florinel Cuc, fost consilier județean cu probleme de integritate, nu ar fi judecat pentru evaziune fiscală. În dosarul de evaziune fiscală, care se judecă din 2018, DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE CLUJ-NAPOCA este parte civilă. În proces este implicată și soția lui Cuc, un alt evazionist local și firmele lor.

Spre finele lunii trecute, DGFRP Cluj Napoca a semnat un contract în valoare de 503.100 lei, fără TVA, cu firma Depozitul Arhivele Transilvania SRL. Contractul de servicii de prelucrare arhivistică a fondului arhivistic la nivelul AJFP Cluj din cadrul DGRFP Cluj vizează 130.000 unități arhivistice.

Dacă inspectorii fiscali s-ar uita, măcar o clipă, la ultimul bilanț al firmei și-ar ridica cel puțin un semn de întrebare. Pe 2021, firma a declarat o cifră de afaceri de peste 5,6 milioane și un profit de aproape 100.000 lei, în cadrul companiei fiind 31 de angajați. Trebuie să ținem cont că afacerea se ocupă de depozitarea documentelor, nu face producție industrială!

 Însă cei de la Finanțele clujene nu și-au pus nicio întrebare pentru că licitația organizată pare a fi făcută expres pentru societatea respectivă. La procedură s-au înscris două oferte, dar una a fost declarată neconformă, așa că cei din comisia de licitații nu au avut ce face, decât să declare firma Depozitul Arhivele Transilvania SRL câștigătoare.

Potrivit Registrului Comerțului firma este administrată de Fertea Flavia Alexandrina, o șefă de la Centrul social din Turda care se ocupă de persoanele defavorizate. Potrivit presei locale, Fertea a avut probleme cu jocurile de noroc. Ea a ajuns până la a cheltui banii destinați persoanelor defavorizate la ”păcănele” online. Sperăm că femeia a scăpat de acest flagel pentru că funcția pe care o ocupă acum la firma de arhivare este destul de importantă. Un administrator neatent ar putea da peste cap toată arhiva celor de la Finanțele clujene.

De altfel, ea deține și pachetul majoritar de acțiuni al firmei Depozitul Arhivelor Transilvania, însă la beneficiarii reali ai banilor făcuți prin intermediul acestei afaceri figurează Traian Florinel Cuc.

Din Sărăcia ei, Fertea a cumpărat o afacere de un milion de euro

Însă, afacerea aparține, de fapt, soților CUC (Daniela și Traian) care au încercat să își pună această afacere la adăpost după ce au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Acest lucru s-a întâmplat în 2008.

Printr-un intermediar, o anume Filip Aurelia, o turdeancă de 66 de ani, pachetul majoritar al acțiunilor de la SC DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL a ajuns la Fertea Flavia-Alexandrina, șefa Centrului social de urgență pentru persoanele fără adăpost din cadrul administrației locale turdene. Ea a fost dată afară din funcție cu scandal după ce s-a descoperit că folosea bani publici la jocuri de noroc, dar a fost reangajată după ce a dat instituția în judecată și a câștigat.

Problema majoră o constituie faptul că, potrivit declarației de avere semnată în 2019, ea era destul de săracă. Singurul venit realizat în anul respectiv a fost de pe urma salariului și s-a ridicat la suma de 52.000 lei. În afară de acest venit ea nu a declarat că are casă, mașină, terenuri, active la bănci, împrumuturi, bijuterii, etc. Practic, în 2019 ea a câștigat lunar puțin peste 4.000 lei.

Cu toate acestea, în 2020 ea avut bani să cumpere afacerea Arhivatorul care, din 2018, a declarat cifre de afaceri de aproximativ un milion de euro anual.

”CONTRACT DE CESIUNE PARTI SOCIALE Sasa Augusta-Laura isi cesioneaza la valoarea nominala toate cele 45 parti sociale, in valoare totala de 450 lei, reprezentand 1% din capitalul social si beneficii si pierderi, catre asociatul Filip Aurelia si declara ca nu mai are nicio pretentie fata de asociatul ramas sau societate.

Cuc Daniela-Cristina isi cesioneaza la valoarea nominala toate cele 4.455 parti sociale, in valoare totala de 44.550 lei, reprezentand 98,98% din capitalul social si beneficii si pierderi, catre asociatul Filip Aurelia si declara ca nu mai are nicio pretentie fata de asociatul ramas sau societate”, arată o hotărâre din octombrie 2020 luată în cadrul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL.

În luna iulie 2021, o altă hotărâre a firmei arată următoarele schimbări: ”Filip Aurelia își cesionează la valoarea nominală cele 4.501 părți sociale deținute în societate, în valoare totală de 45.010 lei, reprezentând 99,01% din capitalul social, către Fertea Flavia-Alexandrina, și declară că nu mai are nicio pretenție față de asociatul rămas sau societate.

Membrii familiei Cuc judecați pentru evaziune

BARA ANDREIA GABRIELA (CUC), GIURGIU ANAMARIA SONAMITA, Cuc Traian Florinel, CUC DANIELA CRISTINA, TOTHĂZAN D. DORU-LUCIAN şi RUSU V. MARIETA-CORINA (fostă PASC), au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Tothăzan este implicat în mai multe dosare penale în care acuzațiile sunt de evaziune fiscală.

Societățile controlate de familia Cuc au câștigat numeroase contracte pe bani publici, cu toate acestea au intrat în insolvență. SC Damas a câștigat contractul de construire al noului corp de clădire al Primăriei Viișoara și a intrat în insolvență înainte de finalizarea lucrărilor.

În urmă cu câțiva ani, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Florinel Cuc, care ocupa atunci o funcție de consilier județean PSD. Colegii de partid au făcut un memoriu prin care i-au cerut pesedistului să demisioneze din funcțiile publice, iar procurorii clujeni i-au dat lui Cuc neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost cercetat.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.