Instanța Tribunalului Bistrița-Năsăud a redactat motivarea sentinței de condamnare la închisoare a lui Marius Roberto Varga, tânărul din Lechința care, împreună cu fratele săi Bogdan, au ucis un bistrițean în vârstă e 71 de ani, în propriul apartament. Legiștii au constatat că moartea bătrânului a fost violentă, iar probele existente la fața locului i-au condus pe criminaliști ață la domiciliul fraților Varga. Lui Marius Roberto, singurul condamnat după ce fratele său s-a sinucis, instanța a aplicat o pedeapsă de 22 de ani de pușcărie. Sentința a fost atacată în apel, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Cluj. Din motivare reiese și pentru ce s-a sinucis Bogdan.

În instanță, Marius Roberto Varga a încercat să convingă instanța de faptul că participația sa la cele întâmplate a fost una redusă, el fiind “constrâns în conduita sa infracțională de către fratele său”, Bogdan.

Victima a fost găsită decedată de către părinții nurorii sale. Aceștia au fost alertați de către fiul bătrânului, care plecat fiind în Ucraina alături de familia sa, nu mai reușea să ia legătura cu tatăl său. Așa a fost descoperită grozăvia.

Ce au găsit anchetatorii la locul crimei

Potrivit documentelor de la dosar, la o primă vedere, cadavrul bătrânului prezenta leziuni în zona feței.

“În urma efectuării cercetării locului faptei s-au constatat următoarele: ușa de la intrarea în locuință nu prezenta urme de forțare, bunurile din locuință erau răvășite, fiind scoase diverse obiecte și haine din dulapuri și rafturi, autorii faptei dislocând aplicele lămpilor din sufragerie și bucătărie, căutând în frigider și congelator (ușa compartimentului de congelare al frigiderului a fost găsită deschisă), de asemenea, tablourile fuseseră date jos și pânzele fuseseră tăiate/dislocate, iar ghivecele cu flori erau aruncate la podea, din tot “tabloul” descris rezultând în mod evident că se căutaseră bani și alte valori, singurele bunuri care nu erau deranjate fiind cărțile de pe rafturile bibliotecilor; luminile din locuință erau în stare de funcționare și în interior era frig, fiind lăsată deschisă o fereastră din sufragerie, încăpere unde, pe o măsuță au fost găsite trei pahare din sticlă și un recipient din plastic, respectiv o sticlă de suc “FANTA”; în sertarul unui corp de mobilier din hol a fost găsit un cuțit cu mâner negru, iar în baie a fost găsit un al doilea cuțit cu plăsele din lemn, ce prezenta la vârful lamei și la baza acesteia depuneri de substanță de culoare brun-roșcată; de asemenea, în baie au fost identificați stropi de substanță de culoare brun-roșcată în chiuvetă, în cadă, pe faianță etc.; în capătul holului, în partea opusă ușii de la intrare, se afla corpul neînsuflețit al victimei, prezentând mai multe leziuni.

Din câmpul infracțional au fost ridicate cuțitele și au fost prelevate mai multe urme, inclusiv o urmă de încălțăminte identificată pe coperta unui registru de casă, constatându-se totodată lipsa unei legături de chei de la ușa apartamentului, a unei borsete și a telefonului mobil al victimei.

Descoperit de cuscră

Din primele investigații efectuate a rezultat că victima T. G. , în vârstă de 71 de ani, locuia singur în acel apartament, fiind văduv, unicul fiu al acestuia, persoana vătămată T. M. C., fiind plecat de o zi cu soția sa, numita T. C., și cu fetele lor , în Ucraina. Persoana vătămată T.M. C. și-a apelat telefonic în mai multe rânduri tatăl pentru a vedea ce face, dar cum acesta nu a răspuns la telefon, în seara zilei de luni, 4 februarie 2019, a luat legătura cu martora D. V. (cumnata lui T. G.) pe care a rugat-o să vadă ce face tatăl său. Martora l-a apelat pe telefonul fix și pe cel mobil pe T. G., dar acesta nu a răspuns, astfel că în dimineața zilei de 05.02.2019, martora s-a deplasat la blocul unde locuiește sus-numitul, și a bătut la ușa apartamentului, dar nu a răspuns nimeni, femeia constatând că ușa locuinței era închisă.

În după – amiaza acelei zile, după ce martora D. V. a comunicat soților T. ce constatase, în jurul orei 15, 30, numita T.C. a apelat-o telefonic pe mama sa, pe martora R. R., și a rugat să se deplaseze la locuința sa și a soțului său, unde se mai afla o legătură de chei de la apartamentul lui T. G., urmând ca apoi să se ducă la locația respectivă, pentru a vedea care este motivul pentru care sus-numitul nu răspunde la telefon. (…)

Martora s-a conformat , și după ce a luat cheile, s-a deplasat cu martorul R. I. la locuința lui T. G., astfel că după ce au intrat în apartament, au observat că acesta fusese răvășit și că numitul T.G. era decedat”, se arată în documentul instanței.

Concluziile legiștilor și probele găsite de polițiști

În urma expertizei medico-legale, s-a concluzionat faptul că decesul bătrânului a fost violent, fiind cauzat de “o insuficiență cardio respiratorie acută consecutivă unui aspirat sanguin traheo-bronșic marcat, produs ca urmare a unei fracturi cominutive de piramidă nazală și a unei plăgi tăiate înțepate a mucoasei geniene cu ororagie importantă, asociat cu o hemoragie meningo-cerebrală (hematom subdural și hemoragie subarahnoi-diană), în cadrul unui traumatism cranio facial; leziunile tanatogeneratoare s-au putut produce prin mecanism de lovire activă repetată cu corpuri dure (pumni și picioare) și cu un corp tăietor înțepător (de exemplu: cuțit, briceag etc.), între leziuni și deces existând legătură de cauzalitate directă, necondiționată; având în vedere multitudinea leziunilor traumatice, constând inclusiv în baza piramidei nazale, în prezența unor plăgi în partea interioară a buzelor, la nivelul submandibular, în zona coastelor VI,VII,VIII,IX și X de pe partea stângă a corpului și a unor plăgi specifice autoapărării, s-a concluzionat că la un moment dat poziția victimă-agresor/-i a fost “față în față”, în rest variabilă, existând indicii că victima a fost lovită și când era căzută la podea; leziunile și decesul pot data cu 48-72 de ore anterior orei la care s-a efectuat prima examinare a cadavrului, examinare care a avut loc la data de 5 februarie 2019, ora 17:10, dacă se ține cont de faptul că geamurile apartamentului erau deschise în momentul depistării victimei; alcoolemia victimei a fost de 1,15 gr. 0/00, dar alcooluria a fost de 2,80 gr. 0/00”.

După descoperirea cadavrului, poliția a demarat cercetările specifice într-un asemenea caz pentru identificarea autorului/autorilor. Astfel, după ce au ridicat imaginile video de la camerele din zonă și probe genetice din apartamentul bătrânului, oamenii legii i-au identificat pe cei doi frați Varga, în condițiile în care cei doi erau recidiviști.

S-a solicitat și obținut din partea judecătorului de drepturi și libertăți emiterea unui mandat de percheziție domiciliară la locuința inculpaților, iar procurorul de caz a dispus cu titlu provizoriu, interceptarea și înregistrarea convorbirilor și comunicărilor telefonice purtate de mai multe persoane, inclusiv cele purtate deBogdan Varga,care la un moment dat își exprima regretul de moartea victimei. Drept urmare, anchetatorii au efectuat percheziții la locuința celor doi frați, unde au găsit probe care coincideau cu cele găsite la locul crimei.

Traseul criminalilor din ziua fatidică

Ulterior, anchetatorii aveau să afle ce s-a întâmplat de fapt. Înainte de a-l ucide pe bătrân, Bogdan și Marius Roberto și-au petrecut ziua separat în Bistrița, până mai spre seară, când s-au întâlnit. De menționat că ambii consumaseră băuturi alcoolice, iar Bogdan începuse să devină agresiv, în condițiile în care nu mai avea bani, astfel că nu s-a dat înapoi să lege de tecători pentru a face rost de monetar.

“Inculpatul Varga Bogdan a chemat un taxi, și împreună cu fratele său s-a deplasat (…) la localul „Bellagio” unde au consumat două pahare de whisky Jack Daniels.

La un moment dat, inculpații au ieșit să fumeze, și văzând niște băieți, inculpatul Varga Bogdan s-a legat de unul dintre ei, cerându-i să îi dea 15 lei. Acel băiat (neidentificat) a spus că nu mai are bani, și i-a arătat inculpatului buzunarele pentru a-i dovedi că nu minte, însă pentru că inculpatul insista să îi dea bani, unul dintre băieții care era împreună cu cel căruia inculpatul îi cerea banii, i-a dat acestuia suma de 15 lei, pentru a-l lăsa în pace pe băiat. În continuare, inculpații s-au deplasat la barul „Tip-Top”, unde inculpatul Varga Bogdan a pierdut cei 15 lei la aparate și din această cauză a devenit nervos. Inculpații au ieșit pe stradă, peste drum de Gara Bistrița-Nord, și au văzut un bărbat, la care inculpatul Varga Bogdan s-a dus și i-a cerut bani.

Bărbatul, identificat ulterior în persoana numitului P. A., a scos un portofel , și inculpatul Varga Bogdan i-a smuls suma de 15 lei , întrebându-l dacă mai are bani. P. A. i-a spus inculpatului că mai are 100 lei, astfel că inculpatul Varga Bogdan i-a cerut banii , și după ce numitul P. A. a mai scos o bancnotă de 10 lei, inculpatul i-a smuls-o și i-a dat o palmă.

Inculpatul Varga Marius Roberto a intervenit pe lângă fratele său ca să nu îl mai lovească pe acel om, dar inculpatul varga Bogdan, nervos, i-a mai dat o palmă peste față. În cele din urmă inculpații au plecat spre localul „Tip-Top” , și cu banii luați de la P.A.și-au cumpărat niște sandwich-uri.

Din acel loc , inculpații au revenit cu un taxi la localul „Bellagio” , unde au consumat fiecare câte un energizant, iar apoi au trecut pe jos, traversând liniile de cale ferată, îndreptându-se spre Autogara Bistrița. De la autogară inculpații au mers în continuare (pe jos) pe mijlocul carosabilului, au zărit un bărbat în vârstă care se deplasa pe jos, fiind în evidentă stare de ebrietate, în acel moment fiind duminică, 3 februarie 2019, ora 02:50”, se arată în documentul instanței.

Victima le-a ieșit în cale! Bogdan a mulțumit Cerului pentru asta

Aici este momentul în care l-au întâlnit pe bătrânul care avea să moară în mâinile lor.

“Inculpatul Varga Marius Roberto a afirmat că inculpatul Varga Bogdan s-a pus în genunchi și a mulțumit cerului că i l-a scos în cale pe acel om (acesta fiind numitul T. G.) și apropiindu-se de victimă i-a spus acesteia să se dea mai încolo, pentru a nu fi lovită de o mașină ori pentru ca nu cumva cineva se lege cineva de ea. Numitul T. G. l-a întrebat pe inculpatul Varga Bogdan dacă nu îl duce acasă, promițându-i că îi va da un pachet cu țigări. (…)

Numitul T. G. i-a invitat pe inculpați în apartamentul său , și pentru că nu mai avea nimic de băut, a dat 100 de lei inculpatului Varga Marius Roberto care a ieșit din locuință și din bloc și și-a așteptat fratele afară.

După scurt timp a apărut și inculpatul Varga Bogdan, care i-a spus fratelui său că vrea să îl „ facă pe bătrân de bani”, aspect comunicat de altfel anterior acestui moment, în interiorul apartamentului victimei, prin semne. În acest scop , cei doi inculpați s-au apelat în fața victimei prin nume fictive, pentru a nu fi ulterior depistați de poliție.

Inculpații Varga Marius Roberto și Varga Bogdan s-au deplasat la un local deschis non – stop , din apropiere, și au cumpărat o sticlă cu vodcă, două pachete cu țigări și o sticlă cu suc Fanta de portocale, inculpatul Varga Marius Roberto având asupra sa o legătură de chei de la apartamentul lui T. G., pe care acesta i-o dăduse ca să poată intra în apartament”, se arată în motivare.

A urmat crima

După ce au revenit în locuința bătrânului și au băut alcool împreună, cei doi frați Varga au început să îl descoase pe acesta. Așa au aflat cei doi că fiul bătrânului este director la o firmă importantă din municipiu, astfel că au tras concluzia că bărbatul ar avea și bani.

“La un moment dat , inculpatul Varga Bogdan s-a deplasat cu victima T. G. în dormitorul aflat exact în partea opusă a ușii de la intrare, și victima a scos o bancnotă de 100 de lei cu scopul de a o înmâna inculpatului, în vederea întreținerii unor relații sexuale nefirești (susținere aparținând inculpaților, nefiind probată), dar nu a făcut acest lucru, inculpatul Varga Bogdan smulgându-i bancnota din mână și aplicându-i o lovitură de pumn în bărbie, victima căzând pe pat și adormind.

Inculpații Varga Marius Roberto și Varga Bogdan au început să răscolească prin toată locuința, inclusiv în frigider/congelator, au degradat tablourile, în același scop, al găsirii de bani sau de alte valori pe care să le sustragă, și fiind nervos pentru că victima nu se trezea, deși a început la un moment dat să strige la ea și o lovea cu pumnii, cerându-i să spună unde sunt banii, inculpatul Varga Bogdan, ajutat de fratele său, de inculpatul Varga Marius Roberto, au dus victima în baia principală a locuinței, unde au spălat-o cu dușul cu apă rece pentru a o trezi și a afla unde își ține banii.

Victima nu s-a trezit , și atunci inculpatul Varga Bogdan a lovit-o cu pumnii, cu picioarele și cu un cuțit luat din bucătărie, cuțit pe care apoi l-a abandonat în baie. Inculpatul Varga Bogdan nu numai că a lovit victima cu acel cuțit, dar a și tăiat fața victimei.

Realizând că victima se află în stare gravă, inculpații au abandonat-o în pragul dormitorului și au plecat din locuință închizând apartamentul cu legătura de chei a victimei, deplasându-se spre zona Gării Bistrița-Nord, aflată în apropiere. Înainte de a părăsi locuința victimei, inculpații s-au asigurat că nu sunt văzuți de vreo persoană, astfel că realizând că o femeie cobora scările blocului, au așteptat ca aceasta să plece, iar după aceea au părăsit apartamentul.

Înainte de a pleca din locuința victimei, având asupra lor suma de 100 lei, un ceas de mână (bun pe care inculpatul Varga Bogdanl-a sustras din sufragerie și pe care l-a vândut unui necunoscut pentru suma de 150 de lei) și niște brățări de valoare redusă (sustrase tot din sufragerie), inculpatul Varga Marius Roberto a șters cu șosetele îmbibate în alcool pe care și le aplicase pe mâini, obiectele care fuseseră atinsese de el și de inculpatul Varga Bogdan în cursul prezenței lor în apartamentul victimei, în încercarea de a înlătura urmele lăsate.

Inculpatul Varga Marius Roberto a dat fratelui său brățările luate de el din sufragerie, inculpatul VVarga Bogdan ajungând în posesia tuturor bunurilor sustrase”, a arătat instanța.

După ce a ieșit din apartament, cei doi s-au despărțit, nu înainte de a scăpa de cheile cu care închiseseră apartamentul, aruncându-le pe acoperișul unei clădiri din zonă, și care au fost găsite trei zile mai târziu.

După ce Bogdan și Marius Roberto au fost identificați rapid de polițiști, au ajuns în arest preventiv.

Motivul pentru care s-a sinucis Bogdan

Pe parcursul urmăririi penale Bogdan ar fi fost cuprins de remușcări pentru că i-ar fi distrus viitorul fratelui său, astfel că, potrivit documentului instanței, a încercat să ajungă la o înțelegere cu un polițistde la Investigații criminale, în sensul de a furniza informații despre infracțiuni de trafic de droguri și proxenetism, singura condiție fiind aceea de a-l scăpa pe Marius Roberto de acuzațiile adus.

La data de 20 mai 2019, Bogdana fost găsit spânzurat în celulă. Potrivit motivării instanței, acesta a lăsat un bilet în care își exprima regretul pentru că fratele său a ajuns arestat („dragul meu frate Roberto îmi pare rău că te-am implicat și pe tine știi că nu am vrut să se ajungă aici te rog să mă ierți”). După decesul lui Bogdan, procurorii au deschis un dosar penal pentru a verifica circumstanțele în care a avut loc decesul.

Ani grei de pușcărie

În consecință, singurul care a ajuns în fața instanței de judecată a fost Marius Roberto, a negat implicarea sa voită în comiterea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată, afirmând că a fost constrâns de către fratele său.

“Instanța apreciază că probatoriul administrat în cauză nu confirmă susținerea sa, respectiv nu relevă faptul că ar fi încercat să părăsească apartamentul victimei, sau să îl împiedice pe fratele său să comită faptele respective, sau că ar fi încercat să alerteze vecinii sa u să anunțe organele de poliție, ci că a fost implicat în mod activ în comiterea faptelor.

Mai mult, inculpatului Varga Marius Roberto i-a fost aplicată prin Sentința penală nr.35/2019 a Judecătoriei Beclean măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii prev. de art. 118 Cod penal, pe o durată de 6 luni , pentru comiterea infracțiunii de furt calificat în forma complicității (…), recunoscând comiterea faptei, ceea ce relevă faptul că inculpatul perseverează infracțional conform voinței proprii”, a conchis instanța, care l-a condamnat la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat și tâlhărie calificată.

Marius Roberto Varga a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, iar procesul este în derulare. Acolo, acesta încearcă mai întâi să obțină schimbarea încadrării juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.